نشست تخصصی مبانی ویرایش و درست نویسی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، دکتر منصوره شیرازی رئیس اداره مطالعات و پژوهشهای فرهنگی واحد رودهن در ابتدای این نشست ضمن ورود به ماه مبارک رمضان،ماه نزول قرآن وماه رقم خوردن مقدرات سرنوشت ساز یکسال انسان را تبریک عرض کرد.
سپس خانم دکتر سپیده سپهری عضو هیات علمی دانشگاه، رشته زبان و ادبیات فارسی به تعریف ویراستاری پرداختند که ویراستاری دانشی است که به تصحیح نادرستی ها، زدودن کاستی ها، رسا کردن معنی، روان کردن نوشته، سامان دادن به سازه ها و همخوان کردن نوشته با قواعد و شیوه های مشخص می پردازد. در یک جمله ویرایش؛ درست نویسی، رسا نویسی و به قاعده نویسی است. سپس نگاهی به میزان اهمیت مقوله ویراستاری، جایگاه ویراستار، ویراستار حرفه ای، زبان، دلایل تحول ،اشکالش و انواع متفاوت زبان اشاره نمودند و در این رهگذر به شیوه های متفاوت ویراستاری و جایگاه زبان معیارپرداختند.
وی خاطر نشان کرد که زبان ابزاریست برای برقراری ارتباط که از دو دیدگاه « عام» و « خاص» قابل بررسی می باشدواین ابزار در طول تاریخ در محدوده زمانی سه دوره دچار تحول و دگرگونی شده است که این سه دوره عبارتند از: رشد و تکوین،فارسی درسی و تحول و تجدد.
وی اشکال تحول زبان را به سه نوع صرفی، نحوی و معنایی تقسیم نمودند و بیان داشتند کارکرد زبان باید به گونه ای باشد که معنای ذهنی و قصد درونی و دریافت علمی گوینده به گونه ای به مخاطب برسد که مخاطب تا حد امکان همان معنا را دریافت کنددر این هنگام است که کار « ویراستار» آغاز می شود که باید خودش را به جای خواننده اثر بگذارد نه نویسنده.ضمناً به چهار فضای کلی زبان که عبارتند از :محاوره،زبان معیار، زبان علمی وزبان ادبی اشاره نمودند و بیان داشتند که در فضای ویراستاری مسلماً با زبان معیار و زبان علمی سرو کار داریم که زبان معیار انتقال معنا از طریق نوشتار برای زبان متوسط فرهنگی است.
وی اشاره نمودند که منشا زبان دانش اندوختگان و قابل آموختن به دیگران در رسانه ها، حوزه ها، دانشگاه ها و کتاب هاست که همه فهم و فراگیر می باشد و زبان ملی، رسمی، فرهنگی و مطبوعاتی کشور است.
عضو هیات علمی دانشگاه جایگاه ویراستار را داخل در مثلثی متصور شدند که یکی از اضلاع نویسنده، طرف دیگر خواننده و ضلع سوم زبان معیار است .سپس به انواع ویرایش که عبارتند از :ویرایش محتوایی،زبانی و صوری اشاره نمودند و در تعریف ویراستار حرفه ای چنین بیان داشتند که ویراستار حرفه ای شخصی است که تشخیص دهد متن پیش رو ادبی ، اداری ،علمی و... است که با توجه به ویژگی های آن زبان، به گونه ای متن را بپیراید که ویژگی های خاص متن حفظ شود که قطعاًشرط آموزش این نوع ویرایش، مطالعه، پرسش و تمرین و بحث با کارشناسان متخصص می باشد.
در پایان این نشست شرکت کنندگان آراء و نظرات خود را در خصوص مبانی ویرایش و درست نویسی با خانم دکتر سپهری مطرح نمودند که بر غنای جلسه افزود.