شب قدر، شب بریدن از غیر خدا و پیوستن به معبود حقیقی
هنگامه جلای دل فرا رسیده؛ لیالی
قدر
می رسند. نوای رحمت ایزدی به گوش می رسد. در قلب زمان اعظم ملائکه آسمان بر زمین می آیند تا بالهایشان را فرش پای ملکوتیان کنند. آمده اند تا ما را نزد آن معبودی ببرند که مشتاقانه به انتظار بنده خویش است. مهربانا! شکرت که این گونه مرا، اعضاء و جوارحم، زبانم، چشمم، گوشم و همه وجودم را میهمان این خوان با کرامتت کرده ای، میهمانی که حتی چشم برهم نهادن آن نیز عبادت است.
شب
قدر
واژهای قرآنی است. این شب در قرآن و در سوره
قدر
، با صفت «مبارکه» یاد شد ما قرآن را در شب مبارک فرو فرستادیم، شب
قدر
از هزار ماه برتر است). شب
قدر
، شب عبادت و تضرع و تذکر و یادآورى نعمت هاى خداوند است. دلیل فضیلت این شب بر سایر شب ها به اعتبار امورى است که در این شب محقق مى شود. روایات و مستندات حاکی از آن است که شب
قدر
در یکی از ۱۲ شب آخر این ماه و به قول قوی یکی از شبهای نوزدهم، بیست و یکم، و یا شب بیست و سوم و به اقوی قول در شب بیست و سوم ماه رمضان قرار دارد. این شب دارای اعمال فراوان است و بر دعا و استغفار در آن تاکید فراوان شده و رسول خدا (ص) بر طلب عافیت از حضرت حق در این شب تاکید فرموده است.
شب
قدر
از منظر بزرگان دین اسلام
:
پیامبر اکرم (ص) فرمود: کسى که شب
قدر
را به عبادت احیا بدارد و باایمان و صابر باشد، خداوند، گناهان گذشته اش را بیامرزد. (مستدرک الوسائل ، ج ۷، ص ۴۵۸)
رسول اکرم(ص) در حدیث دیگری فرمود: کسى که در شب
قدر
، دو رکعت نماز بخواند و در هر رکعت، بعد از حمد، هفت مرتبه سوره توحید را بخواند و پس از اتمام نماز، هفتاد مرتبه ((استغفر الله و اتوب الیه )) بگوید، از جاى خویش برنخیزد تا خداوند او و پدر و مادرش را بیامرزد و ملائکه اى بفرستد تا حسنات او را تا سال دیگر یادداشت کنند و ملک دیگرى را مامور سازد تا در بهشت براى او درختانى غرس کند و قصرهایى بنا سازد که نهرهایى در آن جارى باشد و از دنیا نرود تا این که این الطاف خدا را در حق خود مشاهده نماید.(مستدرک الوسائل ، ج ۷، ص ۴۵۵)
امام علی(ع): مۆمن آن کسى است که خود را به جهت رفاه مردم در زحمت بیندازد و دیگران از او در امنیت و آسایش باشند.(بحارالا نوار، ۷۵/۵۳)
امام صادق(ع) فرمود: اگر کسى در شب بیست و سوم ماه رمضان، هزار مرتبه سوره
قدر
را بخواند، چون صبح کند، یقین او شدید و محکم شده باشد.(تحفه الزائر، ص ۲۰۳)
امام صادق در احادیث دیگری فرموده است:
- کسى که شب
قدر
غسل کند و تا طلوع فجر، احیا نگه دارد گناهانش بخشوده خواهد شد. (صدوق، ثواب الاعمال ، ص ۱۷۱)
- کسى که در شب
قدر
(شب بیست و سوم ماه رمضان) دو سوره عنکبوت و روم را بخواند، به خدا اى ابو محمد او بدون استثنا اهل بهشت است.
- کسى که کنار قبر امام حسین(ع) شب بیست و سوم ماه رمضان را درک کند و در کنار قبر مطهر، دو رکعت یا آن مقدارى که برایش مقدور باشد، نماز بگزارد و از خدا درخواست بهشت کند و از آتش دوزخ به خدا پناه ببرد، خداوند خواسته او را اجابت خواهد کرد. (بحارالانوار، ج ۹۵، ص ۶۶)
از امام زین العابدین(ع) نیز روایت شده است که خدا به رسول خود محمد(ص) فرمود: آیا مى دانى براى چه شب
قدر
از هزار ماه برتر است ؟ اظهار داشت: نه. خداوند فرمود: براى این که در این شب، فرشتگان و روح به اذن بارى تعالى هر امرى را فرود مى آورند. (الکافى، ج ۱، ص ۲۴۸)
گردآوری و تنظیم: محبوبه بهلولی
با استفاده از تبیان