مدیر مسئول نشریه دانشجویی: بسیاری مهارت ها هستند که در کوریکولوم فعلی آموزشی معمول، فرا گرفته نمی شوند
به گزارش روابط عمومی معاونت دانشجویی، نشریات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بهره گیری از خلاقیت و استعداد دانشجویان در زمینه های مختلف اجتماعی، آموزشی، مذهبی، هنری، علمی، ادبی، سیاسی و ... اقدام به چاپ نشریه به صورت هفته نامه، ماهنامه، فصلنامه، سالنامه و گاهنامه می کنند که برای آشنایی بیشتر و معرفی آنان، با مدیر مسئولان این نشریات به گفت و گویی صمیمانه پرداختیم که در زیر می خوانید:
مختصری از خود و سوابق فعالیت فرهنگیتان بیان کنید.
یسنا رستم آبادی هستم؛ دانشجوی ورودی ۹۲ پزشکی و ۹۵
MPH
. از سال ۹۳ تا سال ۹۶ دبیر انجمن مقابله با سوءرفتار با کودکان و از سال ۹۵، سردبیر نشریه زیر گنبد کبود بودم. در سال های ۹۲ تا ۹۴ نیز، در تیم
TEDxTUMS
فعالیت داشتم. در حال حاضر، دبیرکل مرکز پژوهش های علمی دانشجویان هستم.
در خصوص چگونگی تاسیس نشریه زیر گنبد کبود و زمینه فعالیت آن، توضیح دهید؟
نشریه زیر گنبود کبود از اسفند ماه ۱۳۹۵ آغاز به کار کرد. هدف اصلی این گاهنامه، آگاهی بخشی هر چه بیشتر در مورد خشونت علیه کودکان و راه های مقابله با آن، مبتنی بر شواهد علمی ولی به زبان ساده بود. در هر شماره، مصاحبه ای با یک متخصص در این حیطه وجود دارد و بیشتر مطالب دیگر، حول آن موضوع نوشته می شود.
از چه زمانی در زمینه نشریه فعالیت می کنید؟ این علاقه از کی و به چه علت شروع شد؟
علاقه من در ابتدا به موضوع سوءرفتار با کودکان و فعالیت در این انجمن آغاز شد. به عنوان یک دانشجوی پزشکی، در قبال سلامت کودکان و گسترش فعالیت های پیشگیرانه خودم را مسئول می دانستم. با توجه به نتایج سایر کشورها و گایدلاین سازمان بهداشت جهانی، موثرترین اقدامات در این حوزه، از طرف تیم درمانی و متولی سلامت (مثل غربالگری به موقع، آموزش مهارتهای فرزندپروری) رخ می دهد؛ و به نظر می رسد که با آگاهی بخشی هرچه بیشتر، دانشگاه ما می تواند پیشگام در ایجاد تغییرات مثبت در پیشگیری از سوءرفتار با کودکان باشد.
در حال حاضر نشریه زیر گنبد کبود چه تعداد اعضای تحریریه ثابت و غیر ثابت دارد؟ آیا گسترشی در زمینه فعالیت های خود داده اید؟
زیر گنبد کبود تعداد ۴ عضو تحریریه ثابت و بیشتر از ۶ نفر عضو غیر ثابت دارد. از بین این افراد، علاوه بر دانشجوهای علوم پزشکی، دانشجوی روانشناسی بالینی، مددکار اجتماعی، روانشناس شناختی و حتی دانشجوی معماری و دانشجوی زیست شناسی علاقه مند به حیطه اجتماعی – فرهنگی حضور دارند.
اسفند ماه ۹۶، تعداد ۱۵ دانشجوی پرستاری و مامایی، به همت واحد مرکز پژوهش های دانشکده پرستاری– مامایی، جذب انجمن شده اند که امیدواریم در نشریه زیر گنبد کبود نیز فعالیت خود را به زودی آغاز کنند.
آیا تاکنون در جشنواره های فرهنگی داخل یا خارج از دانشگاه حضور داشته اید؟
انجمن مقابله با سوءرفتار با کودکان (صاحب امتیاز نشریه) در سومین جشنواره دانشجویی ابن سینا در حیطه ارتقای کیفیت خدمات سلامت، برگزیده شد. اما تاکنون نشریه زیر گنبد کبود در جشنواره خارج دانشگاهی شرکت نکرده است.
به عنوان یک دانشجوی فعال فرهنگی اجتماعی، تاثیرات اینگونه فعالیت ها روی درس و زندگی خود را چطور ارزیابی می کنید؟
بسیاری مهارت ها هستند که در کوریکولوم فعلی آموزشی معمول، فرا گرفته نمی شوند. از جمله کارگروهی، مدیریت و برنامه ریزی، هوش اجتماعی و توانایی پاسخ به نیازها و مشکلات جامعه. در واقع علاوه بر تاثیر کوچکی که انجمن و نشریه دانشجویی ما در این حوزه گذاشته است؛ توانمندی های بیشماری را به تک تک ما اضافه کرده است.
نظر خود را در خصوص فضای فرهنگی دانشگاه و فعالیت های دانشجویان در زمینه های مختلف را بیان کنید؟
در مورد هر فعالیتی قطعاً انگیزاننده ها (
motivates
) و
پاداش ها (
reward
) باعث تداوم آن فعالیت خواهند بود. انگیزاننده ها، خود به دو دسته ی درونی (مثل تعلق خاطر به موضوع، مورد تقدیر واقع شدن، شهرت در آن حیطه و مشابه آن) و بیرونی (مثل گواهی نامه یا تقدیر مالی) تقسیم می شوند.
فعالیت های فرهنگی – اجتماعی اغلب به دلیل تعلق و دغدغه مندی در آن موضوع شکل می گیرند؛ ولی با توجه به مطالعات مختلف در حیطه فعالیت های داوطلبانه و همچنین رضایت کارمندان (که قابل تعمیم به بحث ما هستند)، انگیزاننده های بیرونی به ویژه برای سنین جوانی نسبت به سنین میانسالی، از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
از پنج سال پیش تاکنون، حس می کنم تغییرات مثبتی برای دیده شدن فعالیت های فرهنگی- اجتماعی دانشجویان در دانشگاه اتفاق افتاده است. اما گاهی برخی آمارهای مقایسه ای با سایر دانشگاه های علوم پزشکی، نشان می دهد که این حیطه همچنان نیازمند تحول است.
دانشجویانی که بخواهند با نشریه شما همکاری داشته باشند، از چه راه هایی می توانند ارتباط برقرار کنند؟
راه ارتباطی با انجمن ما از طریق ایمیل
icmpsociety@gmail.com
و سایت
ICMPS.ir
است.
آیا نشریه زیر گنبد کبود در آینده به کار خود ادامه خواهد داد؟ چشم انداز نشریه در آینده چه خواهد بود؟
انتشار زیر گنبد کبود به دلیل فارغ التحصیلی برخی از اعضای ثابت نشریه، فعلا دچار یک وقفه شده است. اما با توجه به برنامه های پیش روی شرمینه معینی دبیر فعلی انجمن، امید است نشریه مجدداً انتشار خود را از خردادماه سال جاری آغاز کند.
برای دانشجویانی که قصد وارد شدن به این عرصه را دارند به عنوان یک فرد با تجربه، چه پیشنهاد و توصیه ای دارید؟
نه فقط در مورد حوزه های فرهنگی- اجتماعی، که در مورد سایر حیطه ها از جمله پژوهشی، کارآفرینی و هنری؛ باید بگویم که دوران دانشجویی ما دقیقاً زمان امتحان کردن حوزه های مختلف و کسب توانمندی های مهم است که قطعاً لازمه ی موفقیت در حرفه های مختلف هستند. با وجود اینکه در کوریکولوم فعلی این گونه موارد در نظر گرفته نشده، ولی باور کنیم که در دانشگاه می توان اینگونه فعالیت ها را تشکیل داد و رشد کرد.
فقط باید به دنبال فعالیتی رفت، که باعث
Flow
(به زبان ساده، فعالیتی که باعث می شود گذر زمان را احساس نکنید و در حین انجام آن، بالاترین میزان خوشحالی و رضایت را دارید) می شود؛ وقت گذاشتن در این فعالیت ها، قطعاً با موفقیت همراه خواهد بود.
سخن آخر؟
ممنون از توجهی که داشتید.
از وقتی که در اختیار ما گذاشتید، سپاسگزاریم.