نقش پررنگ دانشگاه در ارتقای سلامت غذای کشور/ نخستین طرح مشترک با هلند اجرا می شود

جلسه کمیته عالی راهبری برنامه جامع توسعه سلامت غذای کشور اول خرداد ماه با حضور دکتر اصغری رییس سازمان غذا و دارو، دکتر آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر زرقی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، مهندس بی رنگ رییس مرکز تعاملات بین المللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر اکرمی فر رییس مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، دکتر رضایی سرپرست معاونت امور زیستی، دکتر حسن یزدان پناه و دکتر فرزاد کبارفرد از مجریان طرح، در مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری برگزار شد.
برنامه جامع توسعه سلامت غذای کشور به منظور ارتقای سلامت غذای کشور از سال ۱۳۹۳ با همکاری سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان بخش تحقیق و توسعه سازمان غذا و دارو، مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز شده است.
دکتر آقاجانی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این نشست با اشاره به اهمیت سلامت غذا و اهمیت ارتقای آن گفت: اجرای برنامه جامع توسعه سلامت غذا، یک وظیفه ملی و بی نظیر بوده و در آن یک همکاری گروهی و بین بخشی بسیار خوبی بین معاونت ها و مراکز ریاست جمهوری، سازمان غذا و دارو و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از یکطرف و دانشگاه واخنینگن و مراکز معتبر بین المللی در اروپا شکل گرفته است که این برنامه را به یک برنامه منحصر به فرد تبدیل کرده است.
دکتر آقاجانی اجرای این برنامه را در ارتقای سلامت جامعه موثر دانست و از آمادگی کامل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای اجرای این برنامه خبر داد.
در ادامه این جلسه دکتر زرقی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه نیز از برگزاری دوره آموزشی "تست های بین المللی بررسی کیفیت آزمایشگاه ها" از ۲۷ تا ۳۰ مرداد ماه سالجاری خبر داد.
دکتر زرقی گفت: این دوره توسط دو تن از متخصصین دانشگاه واخنینگن هلند با همکاری مرکز تحقیقات سلامت غذا برای حدود ۳۰ نفر از متخصصین سازمان غذا و دارو و دانشگاه های علوم پزشکی کشور به میزبانی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار خواهد شد.
دکتر حسن یزدان پناه دبیر کمیته راهبری برنامه جامع توسعه سلامت غذای کشور نیز با اشاره به اولویت بندی آلاینده ها و تقلبات در مواد غذایی، موضوع تجهیز آزمایشگاه های کشور به انواع تجهیزات شناسایی سریع و پیشرفته آلاینده ها را ضروری دانست و اظهار داشت: جذب نیروی انسانی متخصص، آموزش نیروی انسانی متخصص در داخل و خارج از کشور و راه اندازی و استقرار این روش ها در مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مرکز آزمایشگاه های مرجع کنترل غذا و دارو سازمان غذا و دارو در حال انجام است.
وی در ادامه افزود: با حمایت سازمان غذا و دارو و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مرکز تحقیقات دانشگاه تاکنون به دستگاه روش شناسایی سریع انواع آلاینده ها (Biochip Multiplex Array) و یک دستگاه LC/MS/MS مجهز شده است.
دکتر یزدان پناه در خصوص بهره مندی از روش های جدید دنیا در موضوع سلامت غذایی گفت: از ظرفیت متخصصین کشور اعم از دانشگاه ها و بخش خصوصی، و همچنین از ظرفیت همکاریهای بین المللی در قالب عقد ۲ تفاهم نامه همکاری علمی و فناوری بین مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه با مراکز معتبر کنترل سلامت غذا شامل آژانس بهداشت و سلامت غذای AGES اتریش، و اداره ملی سلامت زنجیره غذایی NEBIH وزارت کشاورزی مجارستان برای ارتقای توانمندهای فنی و انتقال روش های شناسایی آلاینده ها به کشور استفاده شده است.
وی اضافه کرد: در راستای رسالت و عزم دانشگاه برای حرکت به سمت دانشگاه های نسل سوم و تربیت نیروی متخصص کارآفرین، تفاهم نامه همکاری بین مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه با دانشگاه واخنینگن هلند که از دانشگاه های بسیار معتبر اروپا میباشد در سال ۱۳۹۴منعقد گردید و همکاری های متعددی از جمله برگزاری ۳ کارگاه آموزشی در ایران و هلند و انجام پروژه های تحقیقاتی مشترک بین دو کشور آغاز شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه از اجرای اولین طرح تحقیقاتی مشترک بین مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه و انستیتو سلامت غذای RIKILT دانشگاه واخنینگن هلند در زمینه "طراحی روش های آنالیز برای بررسی اصالت و تقلبات غذا در آبمیوه" خبر داد و گفت: این طرح با اعزام یکی از دانشجویان Ph.D. دانشکده داروسازی دانشگاه به این انستیتو برای مدت ۶ ماه، در اسفند ماه ۱۳۹۶ آغاز شده است.
دکتر یزدان پناه یادآور شد: در همکاری دیگری، انتقال روش های آنالیز گروه های مختلف آلاینده های پایدار آلی در غذا از دانشگاه واخنینگن هلند به مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه توسط اینجانب و دکتر کبارفرد از دیگر مجریان این طرح در حال انجام بوده و دوره آموزش کشوری آن برای متخصصین سازمان و کشور برگزار می شود. در طی این برنامه، با همکاری مرکز تحقیقات سلامت غذا و سایر سازمان ها، تاکنون ۸ دوره آموزشی مختلف برای متخصصین سازمان غذا و دارو و دانشگاه های علوم پزشکی کشور برگزار شده است.
لازم به ذکر است که بخشی از دستاوردهای فاز اول این طرح توسط معاون علمی و فناوری رییس جمهور و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی مراسمی در مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۵ مورد بهره برداری قرار گرفت.