عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

تزریق اولین رادیوداروی ساخت ایران برای درمان سرطان کبد در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)

گالری عکس

به گزارش روابط عمومی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، تزریق اولین رادیوداروی ساخت ایران جهت درمان سرطان کبد، یکشنبه ۶ خرداد ۹۷ در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) انجام شد.
به همین مناسبت دکتر فرزانه فر و دکتر قناعتی روسای بخش پزشکی هسته ای و مرکز تصویربرداری مجتمع در خصوص این پیشرفت درمانی، اطلاعاتی در اختیار روابط عمومی قرار داده اند که به مرور آن می پردازیم.
از سال ۲۰۰۲ رادیوامبولیزاسیون برای درمان سرطانهای متاستاز کبدی و سرطانهای اولیه کبد مثل کلانژیوکارسینوم و HCC در دنیا بعنوان یک روش درمانی استاندارد شناخته شده است.
در ایران درمان سرطان های کبد با این روش بدلیل محدودیت واردات از کشور سازنده (رادیوداروی مذکور یا همان ایتریوم ۹۰ به صورت مشترک توسط استرالیا و امریکا ساخته می شد) و همچنین هزینه بالای آن (هر دوز حدود ۱۲۰۰۰ دلار) تاکنون انجام نشده بود.
ازحدود دو سال قبل با همکاری سازمان انرژی اتمی فرآیند تولید  این رادیودارو بر پایه رزین آغاز شد، که پس از طی مراحل  کنترل کیفی، مطالعه  این رادیو دارو وارد فاز غیر انسانی شده و اثرات دارو روی حیوانات متفاوت مطالعه شد.
پس از تدوین پایان نامه تحقیقاتی این مطالعه توسط گروه پزشکی هسته ای مجتمع و ارائه به دانشگاه، مجوز کمیته اخلاق کسب شد.
در این مرحله پروژه در فاز انسانی و تنها روی بیماران با سرطان هپاتوسلولر غیر قابل جراحی اجرا می شود.
درمان رادیوامبولیزاسیون کاری تیمی است که متخصصان داروسازی هسته ای سازمان انرژی اتمی، متخصصین رادیولوژی اینترونشنال، جراحان کبد و مجاری صفراوی و فوق تخصصین گوارش، انکولوژی و هماتولوژی یک تیم چند رشته ای را تشکیل می دهند تا بیمار مناسب را بررسی و انتخاب کنند.
پس از ورود بیمار به مطالعه و کسب رضایتنامه، تستهای تشخیصی آزمایشگاهی و تصویربرداری روی بیمار انجام می شود.
در مرحله بعد اسکن تشخیصی با همکاری رادیولوژی اینترونشنال انجام می شود و سرانجام کاتتر در محل شریان کبدی خونرسان به تومور تعبیه وایتریوم ۹۰ تزریق می شود.
این روش درمانی، گاهی با کاهش سایز تومور، آن را تبدیل به تومور قابل جراحی می کند.
توضیح اینکه ایتریوم ۹۰ ماده‌ای است که اشعه بتا ساطع می‌کند که برای تومورها بسیار کشنده است و قدرت نفوذی بیشتر از یک سانتی متر دارد و با ساخت فرم برپایه رزین آن، ایران سومین کشور صاحب این فناوری شد.