پاسخ به هفت سوال رایج درباره روزه داری - ۱۳۹۷/۰۳/۰۷
آیا روزه باعث افت قند خون می شود؟
اگر فاصله ی بین دو وعده ی غذایی بیش از حدود ۱۰ ساعت نباشد، قند خون به میزان طبیعی حفظ می شود. اما در گرسنگی های طولانی تر، مثلاً در روزه بی سحری به ویژه در روزهای طولانی سال، قند خون، به کمتر از میزان طبیعی کاهش می یابد و این موضوع به ویژه در نوجوانان خطرآفرین است.
آیا روزه سبب کاهش وزن می شود؟
در کسانی که به نحو صحیح روزه می گیرند و دو وعده غذای نسبتاً سبک در سحری و افطار می خورند، روزه سبب کاهش وزن می شود. به بیان دیگر، اگر در هنگام روزه داری یک وعده غذای انسان حذف شود، طبعاً کالری دریافتی کمتر از نیاز بوده و برای تامین بقیه آن از چربی ذخیره در بدن استفاده خواهد شد و وزن کاهش می یابد. اما اگر غذای مصرفی در سحر، افطار و تا هنگام خواب، در حد نیاز بدن و یا حتی بیشتر باشد، افراد به دلیل کاهش فعالیت بدنی دچار اضافه وزن نیز می شوند.
چه غذاهایی برای سحری مناسب است؟
سحری باید ویژگی یک وعده ی ناهار را داشته باشد؛ ضمن اینکه باید به گونه ای باشد که احساس تشنگی را به حداقل برساند. غذاهایی که آب جذب می کنند مثل ماکارونی، ته دیگ و آش رشته ایجاد تشنگی می نمایند. استفاده از سالاد و هندوانه تا حدود زیادی مانع تشنگی می شود.
آیا بدون سحری می توان روزه گرفت؟
بهتر است بدون سحری روزه نگیریم. به خصوص در نوجوانان گرسنگی ۲۴ ساعته سبب افت شدید قندخون و تحلیل رفتن عضلات می گردد که بسیار زیان آور است. گاهی روزه داران در انتهای شب اقدام به خوردن شام نموده و سحری میل نمی نمایند که این هم روش مناسبی نیست. شام کامل در آخر شب به هیچ عنوان نمی تواند جایگزین مناسبی برای سحری باشد.
چه غذاهایی برای افطاری مناسب است؟
به دلیل آن که معده چندین ساعت خالی بوده، بهتر است با مایعاتی که تقریباً درجه حرارت بدن را دارند، افطار را شروع کنید. آب جوشیده ی خنک شده یا چای کم رنگ یا سوپ های کم چرب و رقیق برای این منظور مناسب اند. بهتر است قند یا خرما که سریعاً جذب می شوند با آب جوشیده خنک شده یا چای مصرف گردد تا قند خون را کمی افزایش دهد.
آیا روزه سبب زخم معده می شود؟
عوامل بروز زخم معده متعدد است. اضطراب، استرس و همچنین توان بدن در خنثی کردن اسیدهای معده نقش مهمی در این زمینه دارند و در دوران فعال بیماری، ممکن است روزه گرفتن سبب تشدید عوارض شود.
آیا روزه مانع درس خواندن می شود؟
در ساعات آخر روز و قبل از افطار، به دلیل کاهش نسبی قند خون، قدرت تمرکز و یادگیری پایین می آید؛ البته افراد با هم تفاوت دارند. بهتر است که دانش آموزان و دانشجویان درس خواندن را از صبح زود شروع کنند و ساعات های آخر روز را برای استراحت بگذارند.
افروز جعفرنیا کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی جهرم