بایدها و نبایدهای تغذیه ای افطار تا سحر
یک متخصص تغذیه گفت: روزه داران در ماه مبارک رمضان باید تنوع و تعادل غذایی را رعایت کنند و در فاصله ی افطار تا سحر از هر پنج گروه غذایی یعنی گروه نان و غلات، سبزیجات، میوه ها، شیر و لبنیات و گوشتها به اندازه کافی استفاده نمایند.
دکتر هادی عبداله زاد، مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه ماه رمضان فرصتی برای تقویت اراده و تمرین نظم و انضباط در زندگی است اظهار امیدواری کرد که در این ماه روزه داران علاوه بر استفاده از تاثیرات معنوی، می توانند با رعایت اصول صحیح تغذیه از فواید جسمانی آن نیز بهره مند گردند.
دکتر عبداله زاد با تاکید بر اینکه باید تنوع مواد غذایی حفظ شود خاطر نشان کرد: باید بین مواد غذایی که مصرف میشود تعادل وجود داشته باشد و به این صورت نباشد که از یک ماده ی غذایی زیاد و از ماده ی دیگر کم مصرف شود.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه میوه ها و سبزیجات حاوی فیبر بالایی هستند و از خصوصیات فیبر قدرت نگه داری آب می باشد بیان کرد: توصیه می شود در فاصله ی افطار تا سحر حداقل سه تا پنج واحد سبزی و دو تا سه واحد میوه مصرف شود.
وی افزود: هر واحد سبزی حدود یک لیوان سبزی برش نخورده،مثل کاهو یا یک عدد خیار یا گوجه متوسط ۱۰۰ گرمی می باشد. و یک واحد میوه هم یک عدد متوسط مثلا سیب یا نصف لیوان میوه های توتی شکل می باشد.
دکتر عبداله زاد در ادامه بیان کرد: بهترین توصیه برای مصرف مایعات خوردن آب می باشد. همچنین علاوه بر مصرف آب، میوه و سبزیجات که ذکر شد، آب لیموی طبیعی و دوغی که حاوی نمک زیادی نباشد هم می تواند به عنوان منبع مناسبی برای تامین آب مورد نیاز بدن استفاده گردد.
این عضو هیئت علمی با اشاره به اینکه در زمان روزه داری یک دوره ی طولانی دستگاه گوارش فعالیت نخواهد داشت و قند خون دچار افت خواهد شد تصریح کرد: توصیه می شود بلافاصله پس از افطار از غذاهای سبک، و موادی که تا حدودی قند بالایی دارند استفاده شود.
وی افزود: خرما، شیر ولرم، چای کم رنگ که دمای خیلی بالایی نداشته باشد، سوپ، انواع آش ها و ... می توانند گزینه های مناسبی برای وعده ی افطار باشند.
دکتر عبداله زاد در ادامه گفت: در ایام روزه داری افرادی که وعده ی سحری را مصرف نمی کنند به واسطه ی طولانی تر شدن زمان گرسنگی ممکن است به شدت دچار کاهش قند خون شوند بنابراین توصیه می شود حتما وعده ی سحر استفاده گردد.
وی افزود: درخصوص روزه داری خانم های باردار و شیرده نیز باید نکاتی مدنظر قرار گیرد. در اوایل دوران بارداری مانعی برای روزه گرفتن خانم ها وجود ندارد اما در ماه های آخر بارداری به علت اینکه امکان دارد افزایش فشار خون، گرفتگی عضلات، ادم، مشکلات گوارشی و ... پیش بیاید توصیه می شود این افراد روزه نگیرند.
مدیرگروه تغذیه درادامه تصریح کرد: استفاده از مکمل هایی مانند مولتی ویتامین و مولتی مینرال که به منظور تامین نیاز های غذایی بدن مصرف می شود ایرادی ندارد اما توصیه می شود مصرف این مکمل ها به صورت یک شب درمیان بویژه در افراد با سنین پایین صورت گیرد.
این استاد دانشگاه در پایان بیان کرد: در وعده ی سحر از مواد غذایی خیلی شیرین که موجب افت شدید قند خون در طول روز میگردد استفاده نشود. همچنین در مصرف نمک احتیاط شود تا تشنگی کمتری ایجاد شود.
و توصیه می شود چای پررنگ به واسطه ی دارا بودن ترکیبات کافئین دار که ادرار آور می باشد در وعده سحری مصرف نشوند. و از مصرف گروه شیر هم نباید غفلت شود و باید حداقل ۲ واحد مصرف گردد. که یک واحد آن برابر با یک لیوان شیر یا ۴۵ گرم پنیر می باشد.