فرآیند اهدای عضو به بیماران نیازمند اهدا
با نزدیک شدن به روز جهانی اهدای عضو در روز سی و یکم اردیبهشت ماه، گفت و گویی با کبری کریمیان، کارشناس مسوول نظارت بر درمان و پیوند اعضا معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شده است که به شرح ذیل است.
اهدای عضو به چه معناست و امکان اهدای کدام اعضای بدن وجود دارد؟
اهدای عضو به این معنی است که یک فرد یا ولی دم او اجازه میدهد تا بافتها یا اعضای سالم او به شخص دیگری برای پیوند اهدا شود که این پیوند میتواند زمانی که فرد زنده است یا پس از مرگ او صورت گیرد. پیوندهای متداول عبارتند از : کلیهها ، قلب ، کبد ، پانکراس ، روده ، ریه ها، استخوان ، مغز استخوان ، پوست و قرنیه . برخی از ارگانها و بافتها را میتوان زمانی که شخص اهداکننده زنده است به شخص دیگری پیوند زد. مانند یکی از کلیهها یا بخشی از کبد، اما در بیشتر موارد، اهدای عضو زمانی صورت میگیرد که فرد اهداکننده دچار مرگ مغزی شده باشد.
تعریفی از مرگ مغزی و اینکه جان چند تن را می توان با اهدای اعضای یک تن نجات داد، بیان کنید ؟
مرگِ مغزی به وضعیت غیرقابل بازگشت همه عملکردهای مغز اطلاق میشود. در چنین وضعیتی همه نورونهای مغز در نتیجهٔ کاهش اکسیژن ( هیپوکسی ) تخریب میشوند. مرگ مغزی یکی از معیارهای قطعی تعیینکننده مرگ است. هر فرد مرگ مغزی میتواند با اهدای اعضای حیاتی خود جان هشت تن را نجات دهد و با اهدای نسوج (از جمله قرنیه، پوست و تاندون) ۵۳ تن را از معلولیت برهاند. امکان بهبودی و بازگشت بیمار مرگ مغزی به هیچ عنوان وجود ندارد.
روند اهدای عضو به چه صورتی است؟
اهدا کنندگان اعضای بدن معمولاً در زمان اهدا دچار مرگ مغزی شده اند اما این امکان وجود دارد که در زمان اهدا، فرد اهداکننده زنده باشد. برای اهدا کنندگان زنده، قبل از اهدای عضو از آنها آزمایشهای گستردهای گرفته میشود. همچنین مورد ارزیابیهای روانی قرار میگیرند تا رضایت کامل فرد اهداکننده نسبت به اهدا عضو مشخص شود. در روز اهدا، فرد اهداکننده و فردی که قرار است عضو یا بافت به او پیوند زده شود در بیمارستان حاضر میشوند .
برخی از افرادی که دچار مرگ مغزی شدهاند، پیش از مرگ به صورت داوطلبانه تمایل خود را نسبت به اهدای عضو با دریافت "کارت اهدای عضو " اعلام میکنند، اما در صورت تایید مرگ مغزی توسط چهار پزشک معتمد متخصص داخلی، متخصص بیهوشی، متخصص مغز و اعصاب و متخصص پزشکی قانونی، در صورت اعلام رضایت قانونی خانواده متوفی نسبت به اهدای عضو، اعضای حیاتی مناسب به بیماران نیازمند اهدا میشود. گفتنی است در این فرآیند خانواده اهداکننده و گیرنده عضو هیچ هزینهای پرداخت نمی کنند . خانواده متوفا و دهنده عضو از جانب دانشگاه علوم پزشکی مورد تکریم و قدردانی نیز قرار می گیرد.
نحوه ثبت نام کارت اهدای عضو به چه صورتی است؟
همه ایرانیان دارای کد ملی ۱۰ رقمی میتوانند از طریق وب سایت www.ehda.center برای دریافت کارت اهدای عضو اقدام کنند تا هم به صورت برخط (آنلاین) و آنی کارت خود را دریافت کرده و هم تمایل آنان نسبت به اهدای عضو در دسترس دست اندرکاران این امر در سراسر کشور و خانواده هایشان قرار گیرد .
به گفته این کارشناس مسوول، هم استانیان عزیز در صورت داشتن هر گونه سوال و یا اخذ راهنمایی برای دریافت کارت اهدای عضو به صورت الکترونیکی و یا حضوری می توانند با شماره ۳۳۶۸۱۱۶۰ و ۳۳۶۷۸۹۸۳ واحد پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی قزوین - به آدرس قزوین بلوار آزادگان (غیاث آباد) جنب خیابان مفتح، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین واحد پیوند اعضا- تماس بگیرند.