عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

توصیه های تغذیه ای در ماه مبارک رمضان

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو ، به نقل از واحد تحقیق و توسعه؛ تغذیه‌ی صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل "تنوع" و "تعادل" در برنامه‌ی غذایی است. "تنوع" به معنی استفاده از گروه های غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی‌ها، میوه‌ها و گروه گوشت و جایگزین‌های آن و "تعادل" بدین معنی است که از همه‌ی گروه‌های غذایی به مقدار کافی مصرف کرده و از کم خوری یا پرخوری پرهیز شود.

وعده‌های غذایی در ماه رمضان به سه وعده افطاری، شام و سحری تقسیم می‌شوند و افرادی که در ماه رمضان روزه می‌گیرند باید به این نکته توجه داشته باشند که خوردن افطاری و سحری با رعایت اعتدال ضروری است.
سخنگوی واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو در خصوص توصیه‌های تغذیه‌ای مربوط به وعده سحری گفت:
وعده سحری باید تامین‌کننده بیشتر انرژی بدن در طول روز باشد. در وعده سحری، مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروه‌های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر، ماست و پنیر)، میوه‌ها و سبزی‌ها، نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می‌شود مانند نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی هم‌وطنان در این ایام است.
همچنین: سه عمل نادرست که روزه‌داران در وعده سحری انجام می دهندعبارتند از:
۱- روزه‌داری بدون میل کردن وعده سحری:
برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه‌تنها موجب کاهش وزن نمی‌شود بلکه به دلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب می شود تا شخص روزه‌دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع درنهایت منجر به‌اضافه وزن و چاقی می‌شود.
۲- استفاده از مواد غذایی باانرژی بالا ازجمله مواد چرب و قندی:
بسیاری از افراد معتقدند هنگام سحری باید از مواد غذایی که انرژی بالایی دارند استفاده کنند تا در طول روز احساس گرسنگی نکنند به همین خاطر به خوردن غذاهای پرچرب رو می‌آورند درحالی‌که مصرف مواد غذایی پرچرب تشنگی شدیدی را در طول روز برای فرد به ارمغان آورده و باعث ایجاد مشکلات عدیده‌ای ازجمله چاقی و ناراحتی‌های گوارشی در افراد می‌گردد.
۳- نوشیدن بیش‌ازحد نرمال چای در وعده سحری:
از نوشیدن بیش‌ازاندازه چای در وعده سحری اجتناب نمایید چون چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک‌های معدنی که بدن شما در طول روزبه آن احتیاج دارید می‌شود.
در ادامه با اشاره به توصیه‌های تغذیه‌ای مربوط به وعده افطار افزود:
افراد باید افطار خود را با یک یا چند عدد خرما، چای کمرنگ یا شیر ولرم به همراه مقداری نان، سبزی و پنیر آغاز کنند.
استفاده از میوه‌ها و سبزی‌ها در زمان افطار و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش مفید بوده و مانع بروز یبوست می‌شود. مواد غذایی پر فیبر آب زیادی در خود جذب می‌کنند و بدن می‌تواند این آب را به آهستگی در طول روز جذب کند. لازم به ذکر است که مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است لذا توصیه می‌شود که در وعده افطار حتی‌المقدور ۳ تا ۵ عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش‌ازحد خرما نیز مانند سایر شیرینی‌ها پرهیز شود.
کارشناس واحد تحقیق و توسعه در خصوص کارهای نادرست که باید از انجام آن‌ها در وعده افطار پرهیز کنیم گفت:
۱- یکی از عادات غذایی نادرست روزه‌داران این است که به دلیل تشنگی زیاد، افطار را با آب سرد و یا نوشیدنی‌های سرد شروع می‌کنند که توصیه می‌شود افطار را با  نوشیدنی‌های گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کرده و سپس از خرما یا کشمش استفاده کنند زیرا این دو سبب کنترل اشتها شده و از پرخوری به هنگام افطار ممانعت می‌کنند و مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می‌شود. بعد از صرف سحری نیز بسیاری از روزه‌داران از بیم تشنگی در طول روزبه مقدار فراوان آب می‌نوشند که عادت صحیح غذایی نیست.
۲- مصرف بیش‌ازحد مواد غذایی شیرین و پرچرب و سرخ‌شده (ازجمله آش رشته غلیظ، حلیم، زولبیا و بامیه و انواع شیرینی‌ها) هنگام افطار منجر به تشنگی می‌شود و مصرف نوشیدنی‌های زیاد به‌خصوص مایعات خنک با رقیق کردن اسید و آنزیم‌های دستگاه گوارش باعث اختلال در هضم و جذب مواد غذایی می‌گردد.
و در پایان در خصوص تغذیه‌ای مربوط به وعده شام توصیه‌های را نمود:
شام خود را با غذاهای سبک کم قند و فیبردار مثل سوپ و سبزی‌ها یا سالاد که فشار چندانی به معده وارد نمی‌کند شروع کرده و سپس سراغ شام اصلی بروید.
مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب‌میوه، شیر کم‌چربی، دوغ بدون نمک و کم‌چرب در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می‌کند که تعادل آب و الکترولیت‌های بدن شما در هنگام روزه‌داری حفظ شود.