بازدید کارگروه زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از آزمایشگاه پیشرفته پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی
جمعی از اعضای کارگروه زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با حضور در آزمایشگاه پیشرفته پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی، از توانمندیهای تخصصی این آزمایشگاه بازدید به عمل آوردند.
به دنبال پیشنهادات مطرح شده در کارگروه ملی زلزله در خصوص بازدید از آزمایشگاه پیشرفته پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی، جلسه اردیبهشت ماه این کارگروه، صبح امروز در این آزمایشگاه و با حضور اعضای کارگروه ملی و کارگروه زلزله استان تهران به همراه نمایندگان سازمانهای مرتبط برگزار شد.
نمایندگان مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ضمن برگزاری جلسه کارگروههای مذکور در قالب جلسه مشترک، از بخشها و تجهیزات مختلف این آزمایشگاه پیشرفته بازدید به عمل آوردند.
دکتر بسطامی نماینده پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی در ابتدای این جلسه توضیحات جامعی را در خصوص مراحل ساخت و عملیات تکنیکی صورت گرفته در زمینه احداث این آزمایشگاه ارائه نمود و در ادامه شرکتکنندگان در این جلسه، به بازدید از کلیه بخشها و تجهیزات موجود در این مجموعه پرداختند.
خاطرنشان میشود، به گفته مسئولین مجموعه، این آزمایشگاه در زمینی به وسعت ۱ هکتار و با زیربنایی در حدود ۱۹۲۰۰ مترمربع با بودجهای با تخمین ۱۰۰ میلیارد احداث گردیده است. ساختمان اصلی این آزمایشگاه در هشت طبقه و دارای فضاهای گوناگونی برای آزمایشهای تخصصی سازه، ژئوتکنیک و همچنین بخشهای استقرار تجهیزات کف قوی، دیوار عکسالعمل و میز لرزان است. قابل ذکر است که کف قوی موجود در این مجموعه یکی از برترین نمونههای این سازه در منطقه و دارای ابعاد ۲۰ متر در ۳۰ متر است که با روشهای بسیار ویژه به گونه ای ساخته شده است تا صلبیت بسیار دقیق و بالایی را جهت آزمایشات ارائه دهد. همچنین دیوار عکس العمل این مجموعه با ارتفاع مفید ۱۲ متر و ضخامت ۳ متر یکی از نمونههای برتر این سازه می باشد و مجموع کف قوی و دیوارهای مذکور که به صورت L شکل تعبیه شده اند در کنار تیر ساخته شده بر فراز این مجموعه، امکان آزمایشهای سه بعدی بر روی سازههای گوناگون را فراهم می سازد. بر اساس گفته مسئولین منطقه، کلیه سازهها به گونه ای ساخته شده اند تا حداقل ارتعاش به محیطهای پیرامونی انتقال یابد و در بخش میز لرزان این مجموعه با همین هدف، فنداسیون را بصورت دو تکه جهت قرار دادن مواد منعطف در بین دو لایه و از بین بردن ارتعاشات ساخته شده است. قابل ذکر است که میز لرزان این مجموعه قابلیت ساخت مدل با ارتفاع ۱۲ متری را داشته و همچنین این دستگاه توان ایجاد فرکانس از ۱ تا ۱۰۰ هرتز را دارا می باشد.
همچنین در مجموعه مذکور، تجهیزات ویژهای در محفظه مخصوص جهت عملیات سانتریفیوژ با هدف القای شتاب عملیاتی به نمونههای مدل و فراهم کردن وضعیت مشابه واقعیتبرای آنها احداث گردیده است. این تجهیزات قابلیت القای شتاب دورانی در حدود ۱۰ برابر شتاب جاذبه به صورت افقی برای نمونههای مورد نظر را دارا می باشند.
اعضای کارگروه زلزله، از کلیه بخشهای تحتانی کف قوی و سیستمهای وابسته بازدید نمودند و همچنین مسئولین مجموعه اطلاعات تخصصی بسیار دقیقی از روند ساخت این بخشها ارائه نمودند.
همچنین شرکتکنندگان در این بازدید از بخش مربوط به میز لرزان بازدید به عمل آوردند. میز لرزان در حد احداث فنداسیون ویژه پیش رفته است و قرار است تا عرشه این میز لرزان ابتدا بصورت موقت از فولاد تعبیه شود و پس از تست کلیه جکها و پایهها، عرشه دیگری از جنس آلیاژ آلومینیوم سبک با هدف افزایش ظرفیت وزن نمونههای مورد بررسی ساخته شود و در محل مورد نظر نصب گردد. بازدید از بخش ویژهای جهت ساخت میانقابها در سازه و بررسی تاثیرات مهاربندی دیوارها بخش دیگری از بازدید امروز را به خود اختصاص داد.
مسئولین این مجموعه اعلام کردند که با وجود هزینههای بسیار زیادی که برای احداث مجموعه گردیده است و همچنین با توجه به اینکه این مجموعه سرمایه بسیار ارزشمندی برای کشور به حساب می آید، اما برای راه اندازی کامل مجموعه نیاز به ۱۲ میلیارد تومان بودجه وجود دارد و در صورت تامین این مبلغ، این مجموعه با ظرفیت کامل خود در آزمایشگاههای تخصصی خود در بخشهای سانتریفیوژ، میز لرزان، کف قوی، دیوار عکس العمل، و همچنین بخشهای سازه، ژئوتکنیک و آزمایشگاههای جنبی اقدام به شروع کار خواهد نمود.