تجلیل از استاد علی اکبر فرهنگی
مراسم تجلیل از استاد علی اکبر فرهنگی به همت دانشگاه فرهنگ و ارتباطات سوره تهران برگزار شد. در این مراسم، دکتر خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و هیات امنای دانشگاه سوره، دکتر محمد روشن رئیس دانشگاه سوره، دکتر حسن خجسته معاون سابق صدای جمهوری اسلامی، استاد محمود مختاریان، دکتر مجید رضائیان، صدیقه ببران، دکتر امید مسعودی استاد دانشگاه سوره، زهرا طاهری پور رئیس دانشگاه ارتباطات سوره، دکتر خجیر عضو هیات علمی دانشگاه سوره و جمعی دیگر از اساتید حضور داشتند.
در ابتدای این مراسم دکتر محمد روشن رئیس دانشگاه سوره ضمن تبریک اعیاد شعبانیه گفت: خوشحالم که در تکریم معلمی دیگر گرد هم آمدیم و از اینکه دانشگاه ارتباطات سوره رو به تعالی است و توانسته در صحنه ارتباطات حضور جدی و علمی داشته باشد خرسندم.
وی ضمن خیر مقدم به اساتید حاضر گفت: دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره براساس مبانی راهبردی سازمان تبلیغات اسلامی آغاز به کار کرد و در سال ۸۶ اولین سری از دانشجوهای این رشته ثبت نام کردند. پورفسور فرهنگی نیز اولین استادی بود که در این رشته شروع به تدریس کرد و خوشحالم که پرفسور علی اکبر فرهنگی در زمان راه اندازی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره، برای ما هدایت گر مسیر و چراغ راه بودند.
وی در ادامه بیان داشت: مصوبه سال ۹۷ ما در دانشگاه سوره تشدید ارتقای کیفیت است و ما نیز به لحاظ رقابت تنگاتنگی که با دانشگاه ها داریم ناچاریم که کیفیت علمی مان را ارتقا دهیم و امیدورایم بتوانیم با کمک سازمان تبلیغات اسلامی این گام را برداریم.
روشن با اشاره به اینکه دانشجویان دانشگاه سوره در سطح بین المللی افتخارآفرین هستند، گفت: برای مثال؛ عوامل فیلم ایستاده در غبار از بچه های دانش آموخته دانشگاه سوره بودند که برای ما افتخار و غرور ملی آوردند. همچنین دانشجویان شهرسازی نمادی به عنوان محراب طراحی کردند و به عنوان بالاترین رتبه دانشجویی در کشور معرفی شدند.
در بخش دیگری از این مراسم زهرا طاهری پور رئیس دانشگاه ارتباطات سوره گفت: امروز این فرصت فراهم شد تا به همت دانشجویان از یکی از بزرگان علم و رسانه تجلیل کنیم، از استاد فرهنگی تشکر می کنم بابت تلاش های همیشگی شان.
وی در ادامه بیان داشت: در حال حاضر هر موفقیتی که دانشجویان ما به دست می آورند مدیون زحمت های اوست.
طاهری پور ضمن تبریک روز ارتباطات به دانشجویان رسانه گفت: ارزش کار این بزرگان مثل افرادی است که جان خود را برای حفظ وطن دادند و بنا به فرموده پیامبر(ص) ارزش کار اینها از شهدا بالاتر است.
دکتر خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و رییس هیات امنای دانشگاه سوره نیز در ادامه این مراسم گفت: ما باید دانشجویان را به بهتر شدن تشویق کنیم و دانشگاه سوره روز به روز در جهت کیفیت بیشتر تلاش می کند. امروز روزگار در حال تحول است و خیلی از اتفاق ها بدون پیش بینی در حال افتادن است.
وی با اشاره به ایجاد حریم خصوصی در فضای مجازی بیان داشت: شما نباید حریم خصوصی تان را در فضای مجازی از دست بدهید، جریان انفجار اطلاعات اتفاق غریبی است و توصیه می کنم دانشکده فرهنگ و ارتباطات در این زمینه با دقت بیشتری عمل کند. ارتباطات دستور دین ماست و باید الزامات آن را از عقل و عرف و شرع بگیریم و باید ببینیم این سه چه می گویند تا عمل کنیم،؛ چرا که هویت جهانی ما در این سه مورد بازخوانی می شود.
خاموشی در پایان صحبت های خود گفت: ائمه الهی با به کارگیری ارتباطات مردم را هدایت کردند و ما باید محور و مرزها را برای مردم تعریف کنیم و از منش پیامبر(ص) برای بیان حق بهره جوییم.
بخش دیگری از این مراسم، به معرفی کتابهای استاد رئوف پیشدار اختصاص یافت، کتابهای نگارش برای رسانه، تعزیه و سفرنامه کابل از این کتاب ها بودند.
در ادامه رئوف پیشدار به روی سن آمد و در مراسم تجلیل از استاد فرهنگی گفت: رونمایی سه کتاب جدیدم در جمع شما افتخار بزرگی بود، در زندگی حرفه ای اصولی را سرلوحه خودم قرار دادم که بیاموزم و آگاهی هایم را به روز کنم و آنچه آموختم را به دیگران یاد دهم.
در بخش دیگری از این مراسم، از دانشجویان برتر دانشگاه ارتباطات دانشگاه سوره تقدیر شد. در این بخش بنا نصاری، نفیسه عبدالملکی، الهام پارسامعین، رضا کارگر، معصومه اسدی فرد و محمد کمالی باغستانی تقدیر شدند.
در بخش دیگری از این مراسم استاد محمود مختاریان روزنامه نگار پیشکسوت و استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی گفت: همین که درباره دکتر فرهنگی بگوییم که از شاگردان جلال آل احمد و... بوده، حق مطلب را ادا می کند. ما باید امثال ایشان را تقدیر کنیم اما یادمان نرود که هیچ وقت از حمید عنایت، استاد ابوالقدر و ... تجلیل نکردیم.
صدیقه ببران عضو از اساتید دانشگاه سوره درباره اینکه آیا دنیای امروز با دنیای گذشته تفاوت دارد، گفت: باید این را در نظر بگیریم که ضعف اساسی در بحث روابط عمومی چیست، شاید بیشتر در حوزه روابط عمومی های دولتی، کاهش میزان اعتماد مخاطبین ما و مردم است و روابط عمومی های خصوصی هم شاید آنطور که باید کار نکردند و ما با روابط عمومی هایی مواجه نشدیم که کماکان با تغییرهای جهان تغییر کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه متوجه نمی شویم که مدیران روابط عمومی ها چقدر در تصمیم ها تاثیرگذارند و حتی گاهی می گفتیم روابط عمومی ها بیشتر دلال این حوزه هستند، دلیلش هم فقدان سیاستگذاری کلان کشوری بود. ما اطلاع رسانی را ارتباطی یکسویه با مخاطبین می دانیم و فراموش کردیم که مخاطبین ما به ویژه با رسانه های عصر نوین از بسیاری جهات آگاهی ها زیادی به دست آوردند.
وی در ادامه بیان داشت: زمانی که فضای الکترونیک طراحی شد، نگاه الکترونیک به استفاده ابزاری از اینترنت منحصر شد، ما نیز اگر به مخاطب نیاز داریم باید بدانیم او هم در این ماجرا دخیل است. یکی از مهمترین ضعف های ما نگاه صرف به مخاطبین و ارتباط آنها با مخاطب به صورت اجباری است. اگر به جامعه مردم سالار نگاه کنیم می بینیم که ارتباط دوسویه و هدفمند نداشتیم.
در ادامه این مراسم، دکتر حسن خجسته معاون سابق صدای جمهوری اسلامی گفت: بچه هایی که در رسانه کار می کنند باید از محیط فاصله بگیرند تا دید عمیق تری نسبت به موضوع ها داشته باشند. شرکت های خصوصی غیر از منفعت طلبی هیچ چیز را مهم نمی دانند و اینها کاربرانی هستند که به دنبال آزادی بی حد و حصر بودند.
وی ادامه داد: دو رویکرد قدرتمند وجود دارد، توسعه ارتباطات و ارتباطات توسعه که این گروه ها زیر فشار قدرت ها ضعیف اند، اینها شامل سه گروه اخلاقگرایانه، فن گرایانه و جامعه گرایانه هستند.
خجسته با اشاره به مشکلی که در دانشگاه های ارتباطات وجود دارد، افزود: متاسفانه در دانشگاه های ارتباطات سهمی از ذات فضای مجزای وجود ندارد و غالبا درک تکنولوژیکی می بینیم. فردگرایی یکی از ویژگی های شبکه های اجتماعی است و ما نیز باید درک نظری داشته باشیم.
وی در پایان صحبت هایش درباره دکتر فرهنگی گفت: هر زمان هر فردی که با او همنشین شد دو چیز را از او یاد گرفت، آموزش اساسی و پرورش جدی که باید از تلاش های این استاد بزرگ تقدیر شایسته ای به عمل آورد.
مجید رضاییان از استاد ارتباطات در ابتدای صحبت های خود گفت: من می خواهم پیوندی بین ارتباطات و روابط عمومی برقرار کنم، ما وقتی صحبت از علم می کنیم چیزی در ذهن متبادر می شود و زمانی که از معنویت حرف می زنیم چیز دیگری، کار رسانه و مدیریت رسانه این است که فرد نخواند و نداند و کشف کند. مدیریت رسانه قطعاً علمی است که ذاتی مبتنی بر ارتباطات دارد و بخش نرم افزاری به سخت افزاری اش می چربد و در پایان تجربه آنها به کشف موارد مورد نظر منجر می شود.
وی با اشاره به اینکه مدیر موفق در روابط عمومی کیست، گفت: مدیری در این بخش موفق است که بتواند از پایین به بالا هماهنگی های لازم را برقرار کند. روابط عمومی های امروز در ایران باید هر پنج سال یکبار در سرفصل های کتاب ها بازنگری کنند. ما در کشور خودمان تا به حال چند بار این کار را کردیم؟
وی ادامه داد: ما از امثال آقای فرهنگی چقدر استفاده کردیم؟ در همه جای دنیا در دانشگاه ها به صورت مستقل تصمیماتی گرفته می شود اما در ایران اینگونه نیست، کاش زمانی که می خواستیم تجلیل کنیم، تجلیل عملی می کردیم.
این استاد ارتباطات ادامه داد: زمانی که شبکه های اجتماعی سراسری شد همهمه ای ایجاد شد، شبکه های اجتماعی وسیله ارتباطی بودند نه رسانه ارتباطی و جای خالی نقد، جای خالی کشف و معرفت مدتهاست که احساس می شود. فکر می کنم اگر بخواهیم پیوندی بین مدیریت و رسانه و روابط عمومی برقرار کنیم، همه اینها در دو پله علم، معرفت و کشف وجود دارد و ما باید از علم به معرفت و کشف برسیم که نمونه بارزش پرفسور فرهنگی است.
در پایان صحبت های رضاییان اعلام شد که بیش از ۴۰ درصد سرفصل های کتب درسی بازنگری شده است.
پایان بخش این برنامه نیز تقدیر از استاد فرهنگی با حضور دیگر اساتید حاضر در مراسم بود، در این بخش علی اکبر فرهنگی به روی سن آمده و ضمن تشکر از برگزاری این مراسم گفت: بسیار خوشحالم که این توفیق نصیبم شد که در محفل شما حضور داشته باشم، بارها این محبت در حق من شده و همیشه از اینکه چرا بیشتر نتوانستم برای کشورم کار کنم شرمسار بودم.
وی ادامه داد: خیلی ها از من می پرسند چرا در خارج از کشور نماندی و به ایران آمدی، زندگی فقط زرق و برق و تملک نیست، بخش عمده زندگی مفید واقع شدن است و من همیشه این احساس را در ایران داشتم. سال ۶۲ وقتی به ایران برگشتم چنان ذوقی در چشمان شاگردانم دیدم که پس از سالها تدریس در چشمان دانشجویان خارج از مرزها ندیدم و همین برایم ارزشمند است.
وی ادامه داد: ما در فرهنگ تکریم، دانشکده فرهنگ و ارتباطات را داریم که پیشرو است و باید بگویم که غرب پا بر زمین دارد و شرق همواره سر بر آسمان دارد و این موضوع به خودی خود توانمندی هایی را به ما می دهد و ما را مقید می کند، ما نیز در دانشگاه های ارتباطات و رسانه با پدیده های انسانی سر و کار داریم.
این استاد ارتباطات در ادامه بیان داشت: ارتباطات چیزی جز انسانیت نیست و این انسانیت جزو فرهنگ ایران بوده است و حالا که بحث تغییر سرفصل کتب درستی است، جا دارد روی این ابعاد نیز توجهی داشته باشیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر در کلاس های درسی رویکرد پارادایمی داریم که در آن از صنعت کشاورزی و عصر پست مدرن و پسامدرنیزم استفاده می شود که همه جا به یک شکل است.