عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

برگزاری مراسم بزرگداشت مقام استاد دکتر حسن تاج بخش با حضور دکتر مخبردزفولی در دانشکده طب ایرانی

به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی، سومین همایش دانش آموختگان و دانشجویان داروسازی، طب ایرانی و تاریخ پزشکی و بزرگداشت مقام استاد دکترحسن تاج بخش، روز پنج شنبه ۲۰ اسفندماه در ساختمان هروی دانشکده طب ایرانی برگزار شد.
این مراسم با حضور دکتر مخبردزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر مسلم بهادری رییس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه، دکترشمس اردکانی استاد دانشکده داروسازی، دکتر خدادوست مشاور وزیر و مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، دکتر حسینی معاون آموزشی دانشگاه تهران، دکتر جلیلی استاد روانپزشکی و رییس موزه تاریخ علوم پزشکی، دکتر مژگانی رییس انجمن ایمونولوژی و جمع کثیری از استادان، دانش آموختگان و دانشجویان برگزار شد.
دکتر شمس اردکانی ضمن تقدیر از مقام والا و آثار ارزشمند استاد تاج بخش، تصریح کرد: استاد تاج بخش برای طب ایرانی همچنان منشا خیر هستند و ما شرمناک هستیم که متاسفانه ادامه مسیری که استاد پایه گذار آن بودند را آن طور که باید طی نکردیم. ما باید از پوسته ای که به دورخود تنیدیم خارج شویم و باهمت همه فعالان این حوزه، همان راهی را پیش بگیریم که استاد تاج بخش آغازگر آن بود.
وی با بیان این مطلب که استاد تاج بخش زمانی پرچم طب ایرانی را برافراشت که نام بردن ازاین طب در محافل علمی به منزله عقب افتادگی تلقی می شد، افزود: ما هم امروز باید ادامه دهنده همان راه باشیم وتلاش کنیم با استفاده از ظرفیت های همه بزرگان و فعالان این عرصه، که بی شک توان انجام کارهای بزرگی را دارند، بی نیاز از حمایت دیگران پرچم طب ایرانی را افراشته نگاه داریم.
دکتر شمس اردکانی با بیان این مطلب که از مهم ترین ویژگی های استاد تاج بخش؛ مهربانی، دانش پروری و دانشجوپروری است، اهدای ریاست افتخاری بنیاد ملی طب ایرانی به استاد تاج بخش را اقدامی ارزشمند دانست.
در ادامه دکتر خدادوست مشاور وزیر و مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، ضمن قدردانی از زحمات استاد تاج بخش، تلاش ایشان برای احیاء طب ایرانی در دوران تکفیرو انکار را ستود و افزود: ما در دوران عزت طب ایرانی و درزمانی که به همت دکتر مخبر دزفولی سند ملی گیاهان دارویی و طب ایرانی تصویب شده است، در این عرصه فعالیت می کنیم. در شرایطی که از بالاترین مقام حاکمیت سیاست های راهبردی تعریف شده و مسیر مشخص و روشنی ترسیم شده است، قطعا امانت دار خوبی برای حفظ زحمات استادانی چون استاد تاج بخش نبوده ایم.
مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، با بیان این مطلب که ویژگی شاخص استادانی چون استاد تاج بخش و مرحوم استاد اصفهانی، بُعد حِکمی و اخلاقی این بزرگواران بوده است، افزود: در نظام آموزشی پزشکی به ابعاد حِکمی طبابت کمتر پرداخته می شود و اگر بتوانیم با بهره گیری ازاین پشتوانه غنی و قوی، این بُعد را بیشتر به منصه ظهور و بروز برسانیم کار بزرگی انجام داده ایم.
دکتر خدادوست درپایان افزود: امیدوارم درسایه حضور معنوی استادان بتوانیم با برقراری تعامل منطقی در کنارطب رایج، در راستای احیاء منطقی و علمی طب ایرانی و توسعه ضابطه مند این طب گام برداریم.
در ادامه مراسم، دکتر حسینی معاون آموزشی دانشگاه تهران برجایگاه شاگردپروری استاد تاج بخش تاکید کرد و افزود: آنچه که امروز در حوزه آموزش کشور کمرنگ شده، شاگردپروری است. در محضر استادانی چون استاد تاج بخش شاگردانی پرورش پیدا می کردند که ادامه دهنده توفیقات و کمالات آن استاد بودند و حضور موثرتری درجامعه داشتند.
دکتر مژگانی رییس انجمن ایمونولوژی درادامه مراسم، استاد تاج بخش را «فرهاد دانشمندان عصر» خواند و افزود: آنچه استاد تاج بخش به تنهایی و با تیشه قلم انجام داد با صرف هزینه های بسیار و ساختارهای عریض وطویل قابل اجرا بود. استاد تاج بخش گوهری کمیاب است که متاسفانه دانشگاه تهران با کم لطفی، حضور این استاد را با بازنشستگی زودهنگام از دانشگاه دریغ کرد.
دکتر جلیلی استاد روانپزشکی و رییس موزه تاریخ علوم پزشکی، سخنران بعدی مراسم بود که استاد تاج بخش را به تنهایی یک بنیاد علمی بزرگ و هستی بخش برای جامعه علمی کشور برشمرد و افزود: استاد تاج بخش به تنهایی و بدون حمایت هایی که می بایست برای کارهای علمی انجام شود، وارد میدان عمل شد و کاری بزرگ انجام داد. دکتر تاج بخش مردی به وسعت اندیشه، و اندیشه ای به وسعت تاریخ است.
در ادامه مراسم، دکتر مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، نقش استاد تاج بخش را نقش پدری دانست و افزود: استاد تاج بخش برای فرهنگ و تمدن این سرزمین از جسم و جان، و از روح و روان سرمایه گذاشت.
وی افزود: برای ساخت تمدنی یک سرزمین سه عنصر نقش دارند: نظام آموزشی، خانواده و الگوسازی. استاد تاج بخش در زیرساخت نظام آموزشی سهم بسزایی داشته و بدین گونه در ساخت تمدنی این سرزمین نقشی مهم ایفا کرده است.
استاد دکتر تاج بخش درادامه مراسم به ایراد سخنرانی پرداخت. ایشان ضمن تشکر از برگزاری این مراسم، از تمام کسانی که در عرصه احیاء طب ایرانی گام های موثر برداشته اند، قدردانی کرد و تلاش های دکتر شمس اردکانی در پایه گذاری طب سنتی آکادمیک را ستود و ازسختی ها و مخالفت های سالیان گذشته در راه احیاء طب سنتی یاد کرد.
وی با تاکید براین مطلب که پایه اساسی طب سنتی خردورزی است، حکیم محمدبن زکریای رازی را اسطوره کامل طب ایرانی در تمام ادوار تاریخ برشمرد و بخشی از تعالیم این حکیم بزرگ را بیان کرد.
درنهایت دکتر مسلم بهادری رییس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه، استاد تاج بخش را اسطوره ای از خدمات پزشکی خواند و افزود: تاریخ پزشکی و طب ایرانی مدیون زحمات استاد تاج بخش است.
دکتر بهادری با بیان این مطلب که طب و علوم، مدیون دانشمندان اسلامی بوده است، افزود: اشتباهی که در دوره قاجار رخ داد این بود که تحول پزشکی از پزشکی سنتی به اروپایی با کنار گذاشتن کامل طب سنتی اتفاق افتاد که اگر این تحول آهسته رخ می داد این گسست پیش نمی آمد.
رییس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه، دانش آموختگان دانشکده طب ایرانی را از برترین دانش آموختگان دانشگاه برشمرد و افزود: تاج بخش ها در ایران زیاد نیستند، اما تنها هم نیستند. شما دانش آموختگان دانشکده طب ایرانی باید ادامه دهنده این راه باشید و غفلت های تاریخی پیش آمده را جبران کنید.
در پایان مراسم، هدایایی ازسوی دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، موزه تاریخ علوم پزشکی، دانشگاه تهران، سازمان نظام دامپزشکی کشور، دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکتر شمس اردکانی، به استاد دکتر تاج بخش تقدیم شد.
خبر: خاطره فهیمی
عکس: اشکان نورکامی