معرفی ۸ طرح برگزیده اسکان موقت پس از زلزله
نشست ویژه اعلام نتایج فراخوان طرحهای اسکان موقت پس از زلزله با معرفی ۸ طرح برگزیده برگزار شد.
در نشست ویژه اعلام نتایج فراخوان طرحهای اسکان موقت پس از زلزله که با حضور جمعی از مدیران و متخصصان در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد، ۸ طرح برگزیده از سوی هیات داوران معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند.
به دنبال وقوع زلزله کرمانشاه و طرح موضوع ضرورت توجه به موضوع اسکان موقت پس از زلزله، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اعلام فراخوان اقدام به دریافت طرحهای اسکان موقت از سراسر کشور نمود که طرحها پس از بررسی در کمیته داوران متشکل از متخصصین این حوزه، انتخاب و در نشست ویژه اعلام نتایج فراخوان طرحهای اسکان موقت پس از زلزله معرفی شدند.
دکتر راهب سرپرست پژوهشکده معماری و شهرسازی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در این نشست با تاکید بر این نکته که موضوع اسکان موقت باید با یک برنامهریزی جامع پیوند بخورد گفت: اسکان از طریق چادر و کانکس اولین راهحل پس از وقوع زلزله بود که مخالفتهایی را به دنبال داشت و از سویی دیگر تاکید بر این نکته که باید پاسخ درستی را برای این مسئله داشته باشیم.
وی ایجاد یک تکنولوژی و سازه پایدار را به عنوان بخش مهمی از این فرآیند عنوان نمود و ادامه داد: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با درک اهمیت این موضوع و اعلام فراخوان عمومی، طرحهای ارسالی در حوزه اسکان موقت را در ۴ حوزه طراحی، اجرایی، بهرهبرداری و اقتصادی مورد بررسی قرار داد. شاخصهایی چون شرایط اقلیمی، آسایش محیطی، تطابق با شرایط اقلیمی و فرهنگی، حمل آسان، عدم نیاز به مسائل پیچیده، دوام، ایمنی، امنیت، کم هزینه بودن و... از جمله محورهایی بودند که در این چهار حوزه از سوی هیات داوران مدنظر قرار داشت.
دکتر راهب افزود: در مجموع ۵۳ طرح به دست ما رسید که از این تعداد، ۱۲ طرح، سیستم ساختمانی نوآورانه با ابعاد و جزئیات فنی دقیق، ۱۳ طرح ایدههای نوآورانه،۱۳ طرح بر روی تکنولوژیها و روشهای موجود کشور با رویکرد بهسازی تاکید داشتند و ۷ طرح نیر الگوی طراحی را ارائه نمودهاند. ۹ طرح نیز به دلایل مختلف مثل عدم پوشش حوزه اسکان موقت و یا عدم پاسخگویی به دیدگاههای هیات داوران رد شدند.
دکتر بختیاری معاون تحقیقات و فناوری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز در بخش دیگری با طرح این سئوال که زلزلههای روی داده بویژه زلزله کرمانشاه و ابعاد حادثه آن، تجربیات کسب شده و همچنین اقدامات و فعالیتهای پیشگیرانه همچون تدوین آییننامهها، ضوابط و غیره تا به امروز تا چه حد توانسته در کاهش تلفات ناشی از زلزله تاثیرگذار باشد گفت: این سئوالها محورهایی است که به کرات و پس از وقوع زلزلهها شاهد تکرار آن بودهایم.
وی با طرح موضوع این نشست به عنوان یکی از حیاتیترین مباحث پس از زلزله افزود: همواره اولین راهحل برای اسکان موقت پس از زلزله کانکس بوده است که مسائل خاص خودش را دارد. یکی از مهمترین این مسائل حریق و آتشسوزی است که برای ما بسیار حائز اهمیت است. متاسفانه در حوزه اسکان موقت راهحل مناسبی در کشور موجود نبود و پس از فراخوان، پیشنهادات خوبی را دریافت کردیم.
دکتر بختیاری در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه مسکن یک سرمایه بسیار مهم برای مردم به شمار میرود، اجرای دقیق مقررات و ضوابط ساختمانی در ساخت و ساز را برای پیشگیری از صدمات پس از وقوع زلزله را یک موضوع بسیار مهم برشمرد و خاطرنشان ساخت که مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در تلاش است تا موضوع ایمنی در برابر زلزله را با جدیت پیگیری نماید.
معاون تحقیقات و فناوری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد: گواهینامه و نظریه فنی نیز بسیار مورد توجه و تاکید این مرکز است. اهمیت این موضوع تا جایی است که باید با فرهنگسازی مناسب و کمک و همکاری وزارت راه و شهرسازی و نظام مهندسی، بحث کنترل فنی، گواهینامه فنی و نظریه فنی را در کشور ترویج دهیم.
استقرار بسیاری از مراکز جمعیتی کشور در کنار و جوار گسلها محوری بود که از سوی دکتر بیتاللهی سرپرست پژوهشکده ساختمان و ابنیه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و دبیر کارگروه مخاطرات زلزله، لغزش لایههای زمین،ابنیه، ساختمان و شهرسازی طرح شد.
وی با تاکید بر این نکته که این وضعیت باعث افزایش تلفات زلزلهها در کشور میشود افزود: زلزله کرمانشاه درسهای بسیار زیادی برای ما به دنبال داشت از جمله بحث امنیت روانی که اهمیت ویژهای را در این بین داراست. همین مسئله سبب میشود که اسکان موقت و اهمیت این موضوع یک اصل بدیهی برای ما باشد. امیدوارم که در این بخش از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم.
در ادامه نشست ویژه اعلام نتایج فراخوان طرحهای اسکان موقت پس از زلزله، پنل اول نشست به ریاست دکتر راهب سرپرست پژوهشکده معماری و شهرسازی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و با حضور دکتر ایزدی معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی، دکتر بیتاللهی سرپرست پژوهشکده ساختمان و ابنیه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دکتر فلاحی مدیر گروه بازسازی دانشگاه شهید بهشتی و مهندس بیات عضو انجمن فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد و هر یک از اعضا به بیان دیدگاههای خود در موضوع نقش سازمانها و دولت در برنامهریزی و تامین اسکان موقت پس از وقوع زلزله پرداختند. همچنین در پنل دوم که با موضوع نقش مردم، اصناف و سازمانهای مردم نهاد در برنامهریزی و تامین اسکان موقت پس از وقوع زلزله و به ریاست دکتر راهب سرپرست پژوهشکده معماری و شهرسازی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد، دکتر مقدم مدیر دفتر اسکان بشر سازمان ملل در ایران، مهندس توتونچی رئیس نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه، دکتر جودی مدیرکل بازسازی بنیاد مسکن، مندس میری عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، مهندس لطیفی معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران و دکتر رضوی عضو انجمن معماران معاصر، دیدگاههای خود را مطرح ساختند.
در پایان نشست ویژه اعلام نتایج فراخوان طرحهای اسکان موقت پس از زلزله، ۸ طرح برگزیده در حضور شرکتکنندگان حاضر در نشست معرفی شدند.
در بخش تقدیر از برگزیدگان، نفرات ذیل معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند:
طراح: پویا کرمانیها
طراحان: مهندس هدایت عزیزپور و مهندس علیاصغر ملک
طراحان: دکتر اکبر حاج ابراهیم زرگر، علی اسماعیلیان، نرگس محرابی، آرزوحسینپور، سینا زیباکردار و سعید شیروانی
طراحان: علی معتمدی، محمدخانی، امیرحسین مهدیپور
طراحان: فهیمه یاری و میثم لازار
طراح: احسان اکبری
طراح: آوید ثاقب طالبی
طراح: دکتر سعیدرضا
جهت مشاهده طرحها و توضیحات فنی کلیک کنید.