عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

چرخ پژوهش روی ریل «نوپا»

به گزارش روابط عمومی دانشکده پزشکی دکتر شاهین آخوندزاده، معاون پژوهشی دانشکده پزشکی در اولین نشست مشترک شورای مدیران گروههای علوم پایه و بالینی که روز شنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۷ در سالن شورا برگزار شد، اظهار داشت: پایه دانشگاه بر آموزش استوار است و عمده فعالیت اساتید نیز آموزشی است اما پژوهش و کارهای تحقیقاتی نیز بخشی از فعالیت های علمی اساتید است.
وی  با معرفی سامانه نوپا گفت: «نظام نوین اطلاعات پژوهش پزشکی ایران» (نوپا) با هدف دسترسی پژوهشگران به منابع اطلاعاتی و نتایج پژوهش‌ها، پایش، رصد، توزیع و ترویج دانش تولید شده از پژوهش‌های پزشکی طراحی شده که شامل ۱۲ سامانه است.
دکتر آخوندزاده در معرفی سامانه های وابسته به «نوپا» افزود:  سامانه علم‌سنجی اعضای هیات علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور  با هدف استخراج و نمایش به روز شاخص‌های علم‌سنجی اعضای هیات علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران طراحی، پیاده سازی و اجرا شده و در سامانه ISID اطلاعات عمومی اعضای هیات علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور شامل نام و نام خانوادگی، دانشگاه، دانشکده و مرکز تحقیقاتی محل خدمت، رتبه علمی، رشته و آخرین مقطع تحصیلی توسط کارشناسان علم‌سنجی معاونت‌های تحقیقات و فن آوری دانشگاه‌های علوم پزشکی درج شده است. شاخص‌های علم‌سنجی اعضای هیات علمی در این سامانه شامل تعداد مقالات منتشر شده، تعداد کل استنادات دریافت شده، میانگین استناد به ازای هر مقاله، شاخص h-Index، شاخص h-Index بدون خوداستنادی، شاخص h-Index بدون خوداستنادی نویسندگان و شاخص h-Index بدون استنادات کتاب است.
معاون پژوهشی دانشکده پزشکی سامانه اعلام مجلات نامعتبر و جعلی وزارت بهداشت را از دیگر سامانه های نوپا عنوان کرد و گفت: طبق  بررسی و اعلام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، تعدادی از مجلات داخلی و خارجی به عنوان مجلات نامعتبر و جعلی شناسایی شده اند و و در این سامانه بارگذاری شده اند.
وی ادامه داد: فهرست حاضر در سامانه تمامی مجلات نامعتبر موجود را در بر نمی گیرد و عدم وجود مجله در این فهرست، الزاما دلیل بر معتبر بودن آن نیست، اما وجود مجله در این فهرست نشان دهنده نامعتبر بودن آن است.
دکتر آخوندزاده خاطر نشان کرد: سامانه اعلام مجلات نامعتبر و جعلی وزارت بهداشت با استقبال محققان و پژوهشگران روبرو شده و بسیاری از دانشگاه های خارجی خواهان استفاده از آن هستند.
قائم مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، سامانه انتشار نتایج و اخبار پژوهش‌های سلامت کشور از دیگر سامانه های نوپا اعلام کرد و گفت: بیان ساده مطالب علمی برای استفاده تمام مردم از جمله اهداف وزارت بهداشت در راستای راه اندازی این سامانه است.
وی ادامه داد: سامانه نشریات (مجلات) علمی پژوهشی علوم پزشکی، سامانه مدیریت انتشارات و کتب دانشگاه‌های علوم پزشکی،  سامانه پایان‌نامه‌های علوم پزشکی، سامانه منبع یاب (جستجو و بازیابی منابع اطلاعاتی پزشکی) سامانه علم سنجی دانشگاه‌های علوم پزشکی،  سامانه مشابهت یاب مقالات علوم پزشکی، سامانه و بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی، سامانه کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی، سامانه و بانک اطلاعات طرح‌های تحقیقاتی علوم پزشکی از دیگر سامانه های نوپا هستند که دراختیار پژوهشگران قرار دارد.
خبرنگار: مینا محمدی