عمومی | دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

راهکارهای طب ایرانی برای کاهش صدمات آلودگی هوا

مدیر طب سنتی و درمان های مکمل دانشگاه  آلودگی هوا را معضل جدی و تهدیدکننده سلامت افراد در کلان شهرها دانست و گفت: برای کاهش صدمات ناشی از آلودگی هوا، می‌توان با توجه به مزاج افراد توصیه‌هایی بر مبنای اصلاح سبک زندگی داشت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه دکتر رکسانا شیخی در گفتگو با سرویس علمی پژوهشی اخبار سلامت دانشگاه با اشاره به اینکه در طب ایرانی شش اصل ضروری برای داشتن زندگی سالم وجود دارد گفت:  یکی از مهم‌ترین آن، آب و هوا و ارتباط آن با مزاج افراد است و توصیه براین است که افراد مزاج خود را شناسایی کرده و تا حد امکان سبک زندگی خود را بر پایه آن قرار بدهند.

وی با بیان اینکه در طب سنتی مزاج های مختلفی وجود دارد افزود: منظور از مزاج، خصوصیات جسمی و روانی یک فرد است که از نظر میزان حرارت و رطوبت، با واژه هایی مانند گرم، سرد، خشک و تر بیان می شود. در طب سنتی مزاج حرف اول را می زند، پس واجب است هر شخصی مزاج خودش را بشناسد و سبک زندگی مناسب برای مزاج خود را داشته باشد.

دکتر شیخی در ادامه تصریح کرد: در روزهایی که هوا آلوده است تا حد امکان از منزل بیرون نروید و غذاهای سبک میل کنید چرا که در شرایط آلودگی هوا، به دلیل ضعیف‌تر شدن سیستم گوارش بدن، غذاهای سنگین و پرچرب به خوبی هضم نمی‌شود و خون ارسالی به ریه‌ها کاهش یافته و در نهایت سبب افزایش مشکلات تنفسی می‌شود.

وی با بیان اینکه افراد به خصوص کسانی که دارای مزاج خشک هستند روزانه مایعات بیشتری مصرف کنند افزود: این مایعات می‌تواند آبمیوه‌ها از جمله آب لیمو شیرین، پرتقال، گریپ فروت، سیب و هویج باشد.

دکتر شیخی در ادامه به مراقبت های ویژه افراد دارای مشکلات ریوی، آسم یا برونشیت هم اشاره کرد و گفت: این افراد می‌توانند دمنوش‌های برگ آویشن، گل بابونه، برگ مرزنجوش، برگه ناخنک را به صورت جداگانه با کمی عسل و لیمو ترش تازه مصرف کنند. همچنین می‌توانند با آنها بخور بدهند. این دمنوش‌ها خلط آور هستند و باعث باز شدن مجاری هوایی می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: افراد در روزهایی که هوا آلوده است، تا حد امکان نباید در فضای بیرون از منزل تردد کنند و بیشتر از غذاهای سبک یا به اصطلاح غذاهای زود هضم استفاده کنند. بدلیل اینکه گردش خون باید بیشتر به سمت ریه برود تا نیاز بدن به اکسیژن را در هوای آلوده تامین کند.

دکتر شیخی افزود: افراد در این روزها بهتر است از غذاهای سبک شامل غذاهای گیاهی، خوراک سبزیجات تازه،گیاهان پخته شده، آش،کدو سبز، هویج، لوبیا، اسفناج و خورشت هایی که گوشت قرمز ندارند استفاده کنند و  گوشت قرمز را موقتا از برنامه غذای خودشان حذف کرده یا کم نمایند.

وی بیان داشت: برای داشتن سلامتی بهینه، بهتر است هر فردی اقلیم محل زندگی خود را مطابق و متناسب با مزاج خودش انتخاب کند، مثلاً کسانی که مزاج خشک دارند بهتر است در مناطق مرطوب زندگی کنند یا این که مناطق کوهستانی برای افرادی که مزاج گرم دارند مفید است.