هشدار سرپرست دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در خصوص اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با عفونتهای تنفسی کودکان در شرایط آلودگی هوا
با توجه به افزایش آلودگی هوا و شیوع عفونتهای تنفسی در کودکان، دکتر غزاله دوستپرست، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی نیشابور و متخصص کودکان و نوزادان، در برنامه زنده «پزشک شما» که از سیمای استانی خراسان رضوی پخش شد، نکات مهمی را در زمینه پیشگیری و درمان این بیماریها مطرح کرد.
دکتر غزاله دوستپرست با اشاره به افزایش آگاهی مردم پس از دوران همهگیری کرونا گفت که بیشتر مراجعان به صورت سرپایی درمان میشوند و نیاز به بستری ندارند، مگر کودکانی که بیماریهای زمینهای دارند.
وی همچنین از افزایش مراجعات بستری از اواخر آبانماه خبر داد و افزود که علائم عفونتهای تنفسی در کودکان شامل تب، سرفه، سختی تنفس و گرفتگی بینی است. این علائم در صورتی که به صورت ناگهانی و شدید بروز کنند، به عنوان عفونت حاد تنفسی شناخته میشوند. همچنین امسال آنفولانزا در کودکان با علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ همراه است.
در این برنامه، دکتر دوستپرست درباره اقدامات پیشگیرانه در شرایط آلودگی هوا نیز توضیحاتی ارائه داد و تاکید کرد: در این شرایط، بهترین اقدام این است که کودکان در منزل بمانند و از حضور در مکانهای پرتجمع پرهیز کنند. در صورت اجبار به خروج از منزل، استفاده از ماسکهای تنفسی و مواد ضدعفونیکننده ضروری است. مصرف مایعات سالم، میوهها و سبزیجات تازه و شستوشوی مکرر دستها از دیگر توصیههای وی بود. همچنین در صورتی که کودکان باید به مدرسه بروند، استفاده از ماسک و رعایت دقیق بهداشت فردی ضروری است.
دکتر دوستپرست در ادامه گفت: در صورت بروز بیماریهای حاد تنفسی باید به پزشک مراجعه کرد، اما برای سرماخوردگیهای ویروسی ساده، استفاده از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن ساده و ترکیبات حاوی ویتامین D و زینک کفایت میکند. وی تاکید کرد که از مصرف شربتهای گیاهی، آنتیبیوتیکها و آنتیهیستامینها بهویژه برای کودکان زیر دو سال بدون تجویز پزشک باید پرهیز شود.
این متخصص کودکان همچنین هشدار داد: والدین باید از مراجعه به مداخلهگران غیرمجاز و پزشکان کاذب که اقداماتی بدون جایگاه علمی انجام میدهند، خودداری کنند و به توصیههای علمی و پزشکی معتبر توجه نمایند.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور نیز در ادامه که به صورت برخط در این برنامه حضور داشت، در سخنان خود درباره گستردگی خدمات بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور و نقش آن در سلامت جامعه توضیح داد و اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با جمعیتی حدود ۵۶۰ هزار نفر و به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان، خدمات بهداشتی گستردهای را به مردم ارائه میدهد. این خدمات از طریق سه شبکه بهداشت و درمان فعال، ۱۲ مرکز سلامت شهری، ۳۷ مرکز روستایی، ۵۹ مرکز روستایی-شهری و ۲۰۹ خانه بهداشت در دورترین مناطق شهری و روستایی انجام میشود و پرسنل بهداشتی دانشگاه با تمام توان در راستای تامین سلامت مردم در هر گوشهای از استان تلاش می کنند تا پوشش کامل و موثر در زمینه خدمات بهداشت و درمانی برای مردم عزیز فراهم میشود.