عمومی | دانشگاه بیرجند

هفتمین همایش ملی زعفران  ایران در دانشگاه بیرجند برگزار می‌شود

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، دکتر بهدانی، دبیر هفتمین همایش ملی زعفران درخصوص اهمیت برگزاری این همایش گفت: همانطور که همه ما می‌دانیم زعفران گران‌ترین چاشنی غذایی جهان است که می‌توان گفت یکی از قدیمی‌ترین محصولات زراعی ایران نیز محسوب می شود، به عبارت بهتر، زعفران نیچ اکولوژیکی یا کنج اکولوژیکی خودش را در مناطق جنوب خراسان بزرگ یعنی استان خراسان جنوبی و بخش‌های جنوبی خراسان رضوی انتخاب کرده و بر اساس مقایسه‌ای که بین زعفران با سایر محصولات عمده ی تولیدی این مناطق انجام شده، مشخص گردیده است که ارزش زعفران به مراتب بیشتر از ارزش گندم تولیدی، پنبه تولیدی و چغندرقند تولیدی در این مناطق بوده و به همین دلیل ضرورت دارد که با توجه به اهمیت زعفران در اقتصاد و معیشت و اشتغال مردمان این منطقه‌، نسبت به توسعه و گسترش آن اقدام نماییم که بر اساس اصول اکولوژیکی، این توسعه می‌بایست از نوع توسعه پایدار باشد. اصولا به لحاظ علمی وقتی که قراراست یک سامانه تولیدی را توسعه دهیم ضرورتا باید به سراغ شناسایی و پایش مهم ترین عوامل تعیین کننده عملکرد یا عبارت بهتر عوامل تاثیرگذار بر رفتار نظام زراعی رفته و سپس نسبت به شناسایی  بهترین و موثرترین فاکتورهای مدیریتی اقدام نماییم و نهایتا با این روش عملکردمان را بتوانیم کمی سازی کنیم که قطعا این فرایند می تواند بسیار موثر و مفید باشد، در مرحله آخر نیز ضرورت دارد تا امکان فروش محصول تولیدی و رقابت آن را در بازارهای جهانی نیز مورد ارزیابی قرار داده و به این ترتیب قادر خواهیم  بود که برهمکنش بین تولید، محیط، بازاریابی محصول و عوامل مدیریتی را به سود تولید کننده، بهینه سازی کنیم، انجام دقیق این فرآیند از الزامات و شرایط توسعه یک سامانه تولیدی هست که در این بحث سامانه های تولیدی زعفران مورد نظر می باشد.

وی ادامه داد: همانطور که اشاره شد زعفران، هم به لحاظ ارزش اقتصادی و هم سایر موارد مرتبط، برای ایران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ولی  اعتقاد من و هکارانم در گروه پژوهشی زعفران این است که ارزش سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و حتی فناوری‌های بومی زعفران برای کشور ما در ابعاد جهانی دارای اهمیت بسیار زیادتری است و به نظر می‌رسد که ارزش‌های اقتصادی و مهمتر از آن ارزش اجتماعی زعفران ،آن را در جایگاهی فراتر از سایر محصولات صادراتی قرار می ‌هد، چرا که ویژگی منحصر بفرد آن این است که نیچ‌های اکولوژیکی خاص یا کنج های خاص خودش را دارد وبطور ویژه در مناطق خاصی از کشور، همسو با جنبه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی جوامع کشاورزان بومی، بصورت نظام‌مند، تکامل پیدا کرده و اصولا تولید این محصول بر اساس کار خانوادگی هست و با اتکا به نهادهای بومی صورت می گیرد که این موضوع، زعفران را به عنوان محصولی که کاملا همراه با طبیعت است معرفی می نماید، الگویی که این محصول بر اساس آن تولید می‌شود از ویژگیهای تفکرات زیست محیطی  و تولیدات اکولوژیک یا به عبارت بهتر ارگانیک است و ما می‌توانیم بگوییم بخش عمده ی تولید زعفران ایران حتی در حال حاضر هم زعفران ارگانیک می باشد که البته متاسفانه به خوبی نتوانسته در جوامع بین المللی به عنوان یک محصول ارگانیک جایگاه خود را پیدا کند. اما آن چیزی که مهم است این است که ما از یک قدرت رقابتی بسیار خوب برای تولید زعفران نسبت به سایر کشورها بخصوص ایتالیا، اسپانیا و یونان برخوردار هستیم، بنابراین اگر بتوانیم از این توان و قدرت رقابتی به نفع منافع ملی کشور، زعفران کاران و مناطق تولید زعفران استفاده کنیم، قطعا می توانیم نقش مهمی در توسعه هرچه بیشتر این محصول ایفا نماییم، وی گفت طبیعتا چالش های زیادی وجود دارد که صنعت زعفران با آن روبروست و ما در گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند سعی کرده ایم این چالش ها را شناسایی و در قالب طرح های پژوهشی و یا پیشنهاداتی کاربردی، به سازمان ها و دست اندرکاران زعفران کشور ارائه نماییم که این پژوهش ها و همکاری های مشترک با سایرمراکز مرتبط با زعفران، می تواند تا حدی راهگشای رفع بسیاری از این چالش ها باشد تا به کمک آن بتوانیم درافزایش کیفیت و کمیت این محصول خاص راه حل های مناسبی پیدا کنیم رونمایی خواهد شد، مطابقت دهیم و تولید زعفران را در این قالب انجام برنامه ریزی نماییم، قطعا می توانیم ارزش افزوده بیشتری را برای کشور، با تولید زعفرانی که به عنوان زعفران ارگانیک شناخته می شود به همراه بیاوریم، چرا که وقتی بدانیم برخی از کشورها از سالها  پیش بحث تولید زعفران را با کمک کشورهای دیگر شروع کرده اند و قطعا اگر ما در این زمینه کوتاهی کنیم در آینده متحمل خسارات فراوانی خواهیم شد، انجام این امر بسیار مهم وحیاتی خواهد بود، پس لازم است که با برگزاری دوره های آماده سازی کشاورزان، تولیدکنندگان زعفران و کارآفرینان در خصوص استفاده ازامکان تولید زعفران ارگانیک، قدمهای موثری را برداریم و این نکته ای است که با اجرایی شدن تولید زعفران ارگانیک و استاندارد های مرتبط می تواند ما رابه سمت تولید زعفران با ارزش افزوده بسیار بالاتر رهنمون کند.

دکتر بهدانی همچنین در ادامه درارتباط با برگزاری همایش ملی زعفران گفت: نیاز است که اینجا به چند نکته اشاره شود و آن اینکه علی رغم همه ی این پتانسیل ها، چالش ها و فرصت هایی که در خصوص زعفران وجود دارد و قبلا بدان اشاره شد، با یک سری مشکلات نیز درحوزه ی علم زعفران روبرو هستیم  از جمله اینکه تمامی علوم دیگر مانند فیزیک، زیست شناسی، زمین شناسی و... در کشور دارای متولی و سازماندهی خاصی هستند به همین دلیل موضوع دسترسی به داده های آنها نیز فراهم و ساده است ولیکن علیرغم اینکه در زمینه علوم زراعی در تمام دانشکده های کشاورزی کشور یک گروه آموزشی فعال با تاریخچه مدون و مشخص و مجلات و انجمن های تخصصی وجود دارد ولی در خصوص زعفران که محصول خاص ایران هست، متاسفانه چنین ساختاری وجود ندارد و تلفیق زعفران با سایر بخش های علمی، در بسیاری از موارد، ارزیابی آنرا هم با مشکلاتی مواجه ساخته است و ما در طرح پژوهشی ممیزی علم زعفران که از طرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند سپرده شده بود به شدت با این مشکل مواجه بودیم و بدلیل آن که علم زعفران متولی خاصی ندارد، بسیاری از محققین، مطالعات زعفران را نه به عنوان یک حوزه اصلی پژوهش، بلکه به عنوان یک تخصص جانبی در کنار گیاهان دارویی به آن پرداخته اند، بنابراین شاید ما در سطح کشور کمتر بتوانیم افرادی را پیدا کنیم که تمام توجه و تمرکزشان را به موضوع زعفران معطوف کرده باشند که البته خوشبختانه با توجه مساعدت ها و سرمایه گذاری هایی امید بخشی که در سالیان گذشته بویژه دهه ی اخیر صورت پذیرفته، انشاا..

دکتر بهدانی ادامه داد: یکی از مهم ترین چالش هایی که در سال های اخیر هم به علت خشکسالی و به عبارت بهتر به علت تغییر اقلیم نمود بارزی پیدا کرده، پایین بودن عملکرد زعفران در واحد سطح و البته افزایش بی رویه سطح زیر کشت زعفران و عدم ثبات قیمت زعفران هست که این موضوع  سبب می شود از یکسو سرمایه گذاری لازم و برنامه ریزی های مدون برای تولید زعفران با چالش مواجه شود و از سوی دیگر نتوا نیم بدرستی به سمت گسترش مرزهای دانش زعفران و تولید محصولات دانش بنیان حرکت کنیم، پس لازم است که در این زمینه حتما برنامه ریزی مدونی را پیش روی خود داشته باشیم. اصولا یکی از چالشهایی که در این زمینه وجود دارد، دانش ناکافی اکثر تولید کنندگان زعفران نسبت به کشت اصولی و یا بهتر بگوییم، فناوری های نوین کشت، همراه با بهره وری بالاست و ضرورت دارد که در این بخش فعالیت های علمی فراوانی صورت گیرد و همچنین نتایج این فعالیت ها در قالب یک تعامل دوجانبه با سازمان جهاد کشاورزی، به زعفران کاران منتقل شود، علاوه بر این، لازم است، تا حد امکان، عملیات به زراعی و راهکارهای افزایش تولید، مانند زمان مناسب کاشت، انتخاب زمین، بنه یا پیازهای های مناسب، عمق مناسب برای کاشت و غیره با علم روز مورد واکاوی قرار گیرد و ضرورت دارد با توجه به شرایط جدیدی که در ارتباط با تغییر اقلیم و گرمایش جهانی با آن مواجه هستیم، شیوه های کاشت زعفران از حالت سنتی به حالت علمی و مبتنی بر یافته های تحقیقاتی تغییر پیدا کند، پس این امر می طلبد که از تولیدکنندگان و کشاورزان زعفرانکار حمایت های کافی، مانند تامین مواد اولیه  برای تولید، در زمان مناسب انجام پذیرد، در این مسیر، بیمه مزارع زعفران و بیمه ی تولیدکنندگان و خانواده هایشان ازاهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در طی فرایند تولید به ویژه در خصوص مراحل برداشت، پرکنی، خشک کردن و فرآوری، می بایست دقت زیادی انجام شود، چرا که  اصولا یکی از ویژگی های زعفران ایرانی که در سطح جهان شناخته شده، کیفیت بالاتر آن است و اگر به این موضوع توجه کافی نشود، نام زعفران ایرانی با چالش هایی مواجه خواهد شد، وی گفت: در سال های اخیر به دلیل کاشت زعفران در بسیاری از مناطق حاشیه ای و زمین های نا مناسب افزایش سطح زیر کشت زیادی در مناطق زعفران کاری داشتیم که ضروری است این فرایند متوقف شود و در خصوص افزایش عملکرد در واحد سطح تلاش بیشتری صورت پذیرد و همچنین می بایست کاشت محصول برای تولیدکنندگان فعلی که در شرایط کاشت مناسب تری قرار دارند نیزمقرون به صرفه باشد، بطوریکه الگوی کشت سایر محصولات کشاورزی مورد نیاز در سطح کشورهم دچار اختلال نگردد پس قطعا لازم است کشاورزانی که اقدام به تولید زعفران می کنند به صورت تخصصی تقویت شده و دانش آنها با مبانی علمی و با تکنولوژی روز هماهنگ باشد تا بتوانیم عملکردهای بالاتری را محقق کنیم،

او در ادامه گفت: شاید امروزه مصرف زعفران فقط به عنوان یک افزودنی خوراکی ارزش افزوده چندانی نصیب کشورنکند پس به نظر می رسد، لازم است که ازظرفیت های ذاتی این محصول در زمینه هایی خاص به ویژه در صنعت دارو و پزشکی استفاده های بیشتری صورت پذیرد و از همه مهمتر شرایطی را بوجود آوریم که بشود از زعفران، فرآورده هایی را تولید کنیم که بتواند بر اساس خواص زعفران، در بخش درمان و پیشگیری از بیماریها مفید باشد، نکته مهم دیگردر همین راستا این است که می بایست به جز کلاله زعفران، برنامه ریزی لازم برای استفاده از سایر بخش های آن هم صورت پذیرد که این امر می تواند تا حد زیادی به افزایش درآمد کشاورزان کمک کند، با وجود اینکه ما در گذشته و حال، همچنان در زمینه تولید زعفران نسبت به کشورهایی مانند اسپانیا برتری داشته و داریم ولیکن بازاریابی مناسب تر و همچنین تبلیغات مفید و گسترده و شناساندن زعفران ایرانی به تمام دنیا بخوبی انجام نشده و می بایست تلاش بیشتری در بخش نیز انجام شود تا به جایگاه واقعی خود در زعفران دست پیدا کنیم، در این راستا مباحث بسیار زیادی مطرح است یکی از این مشکلات شاید مسائل مرتبط با  فرآوری و بویژه بسته بندی های مناسب باشد که ارزش افزوده  قابل توجهی را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان  فراهم می آورد، علی رغم این که ما در کشورمان بسترهای مناسبی را در مبحث بسته بندی و فراری تا حد زیادی فراهم کرده ایم ولیکن به نظر می رسد باز هم مشکلاتی در اینخصوص وجود دارد .

در آینده بتوانیم افراد و نیروهای متخصص بیشتری را در کشور در علم زعفران داشته باشیم که قطعا این موضوع می تواند در تولید علم زعفران به ما کمک کند وهمچنین ایران را به عنوان تولید کننده برتر کیفی در کنار تولیدات کمی مطرح نماید، در حال حاضرما به لحاظ تعداد و درصد مقالات ارائه شده در زمینه ی زعفران، با تفاوت چشمگیری، بالاتر از سایر کشورها قرار داریم اگر چه که این موضوع دارای اهمیت بسیار زیادی هست ولیکن باید با این نکته نیز توجه داشته باشیم که با در نظر گرفتن میزان تولید و صادرات و اهمیت زعفران برای ایران، هنوز فاصله زیادی تا سطح مطلوب در این زمینه داریم و دلیلش هم  انتظار بالای جهانیان از کشوری است که خود را متولی زعفران می داند، پس ضرورت دارد که در داخل کشور سرمایه گذاری و برنامه ریزی لازم در جهت افزایش سهم تحقیقات و دانش زعفران بصورت یک برنامه مدون انجام پذیرد، تا در آینده پاسخ گوی نیازهای روزافزون و توسعه ی بیشتر صنعت زعفران باشیم که قطعا این رویکرد موجب افزایش توانمندی کشور در زمینه های علمی زعفران و افزایش سطح معیشت تولیدکنندگان و توانمندی بیشتر بنگاه های اقتصادی و صادراتی این محصول شده و موجب فراهم آمدن شرایط مطلوب و افزایش سرمایه گذاری هرچه بیشتر در تحقیقات بنیادین و آتی درخصوص ارائه محصولات نوین و فناورانه ی علم زعفران خواهد شد وی با اشاره به  آمار بدست آمده در طرح ممیزی که قبلا این گروه انجام داده است، گفت: شاید در حال حاضر وضعیت، کمی تغییر پیدا کرده باشد ولیکن اگر تعداد مقاله های چاپ شده در هر کشور را براساس سطح زیر کشت آن کشور بسنجیم متوجه می شویم که در اسپانیا به ازای هر۳/۱هکتار سطح زیر کشت، یک مقاله در مورد زعفران به چاپ رسیده، این میزان در ایران تقریبا، یک مقاله به ازای بیشتر از ۱۰۰۰ هکتار بوده است که بدرستی نشان میدهد دراین زمینه به لحاظ علمی به نسبت سطح زیر کشت زعفران کشور، مقالات کمتری را به چاپ رسانده ایم، پس اگر قبول داریم و مدعی هستیم که ۹۰ درصد سطح زیر کشت زعفران در جهان را در اختیار داریم، حتما می بایست ۹۰ درصد تولیدات علمی این گیاه نیز توسط محققین ایرانی انجام پذیرد که می بینیم در حال حاضر فاصله خیلی زیادی با این مهم داریم، البته باید گفت مشکلات بسیار زیادی بر سر این راه وجود دارد که قبلا بدان اشاره شد ولی شاید یکی از مهم ترین آنها فراهم آوردن زیرساخت های آموزشی وپژوهشی بویژه در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی در ارتباط با فرایندهای علمی زعفران است وهمچنین برنامه ریزی برای تربیت نیروهای انسانی متخصص در مقاطع تحصیلات تکمیلی که این  دو عامل بتوانند فرایند همگامی میزان تولید زعفران با تولیدات علمی آنرا فراهم آورند که یکی از این فرایندها همین همایش هایی هست که در خصوص زعفران برگذار می گردد و تقریبا تمامی محققان زعفران در آن شرکت می کنند و فعالیت‌های علمی خود را در معرض قضاوت شرکت کنندگان قرار می‌دهند، وی ادامه داد: در این همایش سعی خواهد شد تا از حضور برجسته ترین متخصصین و دانشمندان علم زعفران کشور بهره مند گردیم، در زمان برگزاری همایش این اساتید با ارائه ی سخنرانی ها و شرکت در میزگردهای تخصصی در دو بخش  اقتصاد و تجارت زعفران و همچنین فناوری های نوین تولید این محصول، نسبت به ارائه راهکارهای مناسب و علمی، منطبق بر تحقیقاتشان به شرکت کنندگان اقدام خواهند نمود تا انشاا.. بعد از همایش شاهد فصلی نوین در بهبود وضعیت زعفران کشور باشیم.
کتر بهدانی اشاره کرد که دانشگاه بیرجند به‌عنوان بزرگترین و قدیمی‌ترین مجموعه دانشگاهی شرق کشور، از سالیان گذشته تنوع بخشی به فعالیت های علمی خود را در راستای اصل هدفمندی پژوهش، تبدیل علم به ثروت، ایده به پدیده و تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه، در دستور کار قرار داده است. قطعاً همگان، انتظار دارند همانگونه که  بعنوان مثال، دانشگاه ارومیه به معضل خشک شدن دریاچه ارومیه واکنش نشان داده ویا دانشگاه اصفهان به خشک شدن زاینده رود، و سایر مراکز علمی به همین ترتیب پاسخ های مناسب و چاره اندیشی علمی را برای مشکلات مناطق خود ارائه نموده اند، مردمان این منطقه نیز انتظار دارند، دانشگاه بیرجند و سایر مجموعه های علمی استان، برای معضل مهم کم آبی، که از چالش های اساسی استان محسوب می شود و بهبود وضعیت سه محصول مهم زعفران و زرشک وعناب که معیشت بخش مهمی از مردمان این منطقه با تولید آنها گره خورده و درصد قابل توجهی از صادرات غیر نفتی را بخود اختصاص می دهند، راهکارهای علمی و پایدار و منطبق بر پتانسیل های منطقه ای ارایه نمایند، وی یادآور شد اعتقاد ما در ستاد برگزاری همایش ملی زعفران این است که تنها با افزایش توان علمی و تحقیقاتی خود می توانیم به چالش های موجود در صنعت زعفران پاسخ دهیم و همایش زعفران یکی از ابزارهای مهم تحقق این موضوع می باشد.

دکتر بهدانی  گفت: نوسانات شدید داخلی قیمت زعفران، همیشه به عنوان یک چالش مطرح بوده که این نوسان قیمت، حتی صادرکننده ما راهم با مشکلاتی مواجه ساخته است. وجود یک قیمت ثابت برای مدت طولانی، یکی از الزامات تجارت یک محصول بحساب می آید ولی به علت قیمت غیر ثابتی که زعفران در بیشتر برهه های زمانی دارد زمین ی ایجاد بی اعتمادی در بین خریداران خارجی را فراهم خواهد آورد و همین مسئله بخودی خود باعث خواهد شد تا از یکسو مشتریان خارجی خود را براحتی از دست بدهیم و از سوی دیگر دلالان و واسطه ها، در بازار ظهور و نمود پیدا کرده و حاصل دست رنج  کشاورزان زعفرانکار را با قیمت های خیلی پایین  خریداری و بعد هم در زمانی که خودشان تشخیص می دهند به بازار تزریق و موجب التهاب بازار شوند، بنابراین لازم است، که خرید و فروش زعفران توسط واحدهای کاملا تخصصی و پس از انجام تست های لازم بر روی محصول و با تعیین عیار، بار کد و سایر موارد و الزامات مرتبط، انجام شود تا  بتوانیم محصول با کیفیتی را به مشتریان ارائه نموده و از هرگونه تقلب در این خصوص جلوگیری نماییم، دانستن این نکته بسیار با اهمیت است که بدانیم  امروزه یکی از مشکلات ما این این است که برخی از کشورها محصول زعفران ما را به نام خودشان در بازارهای جهانی می فروشند و این موضوع متاسفانه باعث گردیده که زعفران ایرانی از این بخش ضربه های مهلکی را تاکنون متحمل شود، شاید یکی از این چالش ها این باشد که ما باید نام تجاری یا برند خاص کشور خودمان را در مورد زعفران داشته باشیم چرا که این موضوع قطعا به ما کمک بسیار زیادی خواهد کرد تا از این مشکلات تا حد زیادی رهایی پیدا کنیم که قطعا با این روش موانع صادرات و تجارت ایران را در سطح جهان تا حد زیادی هموار خواهد شد.
وی گفت: برای اینکه از این وضعیت جلوگیری کنیم ضرورت دارد که هرچه بیشتربه سمت استانداردسازی محصول نهایی حرکت کنیم و با اجرای استانداردهای مشخص و مورد تایید جامعه جهانی، بتوانیم کیفیت محصول نهایی را برای مشتریان بگونه ای افزایش دهیم که حتما قابل قبول باشد، این جزو الزامات این بخش است که البته درارتباط با این قضیه سعی کرده ایم تا در گروه پژوهشی زعفران به سمت ایجاد یک استانداردف برای زعفران ارگانیک که یکی از پنانسیل های کشور ماست و متاسفانه این استانداردها را از قبل نداشته ایم حرکت کرده و با انجام طرح های پژوهشی متعدد و همچنین یک طرح ملی با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، استانداردهای زعفران ارگانیک را تدوین و در یک فرایند بسیار طولانی آنرا به سازمان استاندارد، ایران ارائه نماییم که این طرح، پس از بررسی در کارگروه ها و جلسات مختلف،در حال گذراندن  مراحل نهایی تصویب در سازمان ملی استاندارد است و امیدواریم بتوانیم این مهم را هم زمان با برگزاری همایش و تصویب نهایی  سازمان استاندارد، رونمایی کنیم، بدیهی است، این امر می تواند گام بسیار مهمی در جهت بهبود کیفیت محصول نهایی ما باشد، علاوه بر این، بر اساس پژوهش هایی که در گروه پژوهش زعفران انجام شد مشخص گردید که بیشتر از ۹۰ درصد مالکیت مزارع ما از نوع مالکیت خصوصی است و بیشتر زعفرانکاران جهت تغذیه گیاه در سطوح کوچک ،از کود دامی استفاده می کنند. رواج مصرف کود دامی دراکوسیستم های تولیدی کوچک و تامین بیشتر آن از منابع داخلی، مصرف حداقلی کودهای شیمیایی، عدم مصرف هرگونه حشره کش و قارچ کاش در مزارع زعفران و همچنین درصد بالای مالکیت خصوصی اراضی و ازهمه مهمتر، دانش بومی نهادینه شده و با سابقه چند صد ساله در زمینه تولید زعفران و اتکای بخش قابل توجهی از مزارع زعفران به آب قنوات وانطباق فصل رشد این گیاه بر دوره ای ازآب دهی قنوات که سایرمحصولات زراعی امکان رشد ندارند و اصولا به آب نیاز ندارند، بیانگر پتانسیل غیرقابل انکاری است که ما می توانیم در تولید زعفران ارگانیک به کمک تولید کنندگان این محصول با ارزش داشته باشیم. لذا اگر بتوانیم این فرایند را نهادینه کرده و با استانداردهایی که تدوین شده و ان شا ا..

دکتر بهدانی همچنین در ادامه گفت: مراکز مهم پژوهشی و آموزشی کشور مرتبط با این موضوع در این همایش حضور دارند، پژوهشکده ی زعفران تربت حیدریه به همراه همکاران دانشگاه تربت نقش مهمی در برگزاری همایش ایفا می کنند دانشگاه فردوسی مشهد،دانشگاههای علوم پزشکی تهران، بیرجند، مشهد، گناباد، تربت حیدریه، دانشگاه تربیت مدرس، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و بسیاری از دانشگاه های دیگر، استانداری خراسان جنوبی، سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی و مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان جنوبی، اتاق بازرگانی و صنایع معادن خراسان جنوبی، خراسان رضوی، شورای ملی زعفران، سازمان صنعت و معدن و تجارت، شرکت شهرک های صنعتی خراسان جنوبی، وزارت علوم تحقیقات فناوری، جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی، بنیاد نخبگان خراسان جنوبی و بسیاری از دستگاه های اجرایی استان از یکسو و پژوهشگران و محققان سراسر کشور که میزبانشان خواهیم بود از سوی دیگر، می تواند این همایش را به نقطه عطفی برای بهبود وضعیت زعفران در کشور تبدیل نماید، ما تلاش کرده ایم که نمایندگان محترم مردم خراسان جنوبی و برخی از نمایندگان محترم خراسان رضوی هم در همایش مذکور حضور داشته باشند، همچنین شرکت های متعددی که در زمینه فرآیندهای زعفران فعالیت می کنند نیز حامی همایش بوده و در روزهای برگزاری همایش با ارایه محصولات خود و در تعامل با دست اندرکاران صنعت زعفران کشور،در جهت چاره اندیشی برای بهبود وضعیت زعفران همراه ما خواهند بود.

دکتر بهدانی در پایان ضمن تشکر از ریاست دانشگاه بیرجند،اعضای هیات رئیسه و شورای دانشگاه، حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه، مدیریت روابط عمومی و مجموعه ی مدیریتی دانشگاه بیرجند، از تلاشهای بی وقفه مدیران  و همکاران پردیس کشاورزی و منابع  کشاورزی، همکاران گروه پژوهشی زعفران، کارشناسان و کارکنان پر تلاش و  رسانه های ارتباط جمعی و صدا و سیمای خراسان جنوبی سایر افراد و دستگاههایی که در این مسیر،همراه برگزار کنندگان همایش هستند نیز قدردانی نموده و اظهار امیدواری کرد با حضورهمه عزیزان و همچنین مسئولین و مدیران برجسته و میهمانان کشوری بتوانیم قدم موثری برای بهبود وضعیت زعفران کشور برداریم.