هوش هیجانی نیاز پرستاری امروز
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: اجرای دوره آموزشی هوش هیجانی مراقبت محور، میتواند به دانشجویان پرستاری کمک کند تا مراقبتهای پرستاری با کیفیت بالاتری ارائه دهند.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، تاثیر هوش هیجانی در موفقیت افراد در سازمانهای بهداشتی و درمانی از اهمیت خاصی برخوردار است. این مهارتها به افراد اجازه میدهد تحت شرایط سخت بهتر فکر کنند و از هدر رفتن زمان به واسطه احساساتی همچون خشم و اضطراب و ترس جلوگیری کرده و به سادگی ذهن خود را آرام ساخته و به این ترتیب راه را برای بصیرت درونی و ایدههای خلاق به روی خود باز کنند.
در این راستا حرفه پرستاری یکی از مشاغل کلیدی و مهم در محیطهای بهداشتی درمانی محسوب میشود که مراقبت با کیفیت مهمترین اولویت پرستاری است.
مفهوم هوش هیجانی به عنوان شناخت، درک و مدیریت احساسات برای ارتباط با دیگران، انطباق با تغییر و حل مشکلات فردی و از عهده برآمدن خواستههای روزانه و چالشها و رفتارها در نظر گرفته میشود. هوش هیجانی یک مفهوم کاربردی برای پرستاران بالینی است تا بتوانند خواستهها و نظرات بیماران را درک کنند.
فاطمه حدادیان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار فارس از هوش هیجانی مراقبت محور پاسخگوی چالشهای امروزه مراقبت پرستاری با کیفیت سخن گفت.
وی ادامه داد: مراقبت پرستاری مبتنی بر هوش هیجانی، مراقبتی است که به پرستار اجازه میدهد تا قبل از حضور بر بالین بیمار، به ارزیابی هیجانات خود بپردازد و هیجانات خود را در آن شرایط کنترل و اعتماد بیمار را با عمل حرفهای بر مبنای اخلاق خود، جلب کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه خاطرنشان کرد: پرستار با توانمندی مراقبت پرستاری مبتنی بر هوش هیجانی بالا آمادگی کمک به بیمار در هر شرایطی را دارد و خدمات مراقبتی را بر اساس نیازها، نگرانیها و دغدغههای بیمار ارائه میدهد.
وی افزود: هوش هیجانی قابلیت تبدیل شدن به مفهوم کاربردی برای گروههای تخصصی از جمله پرستاری را دارد و از این رو مورد توجه محققان قرار گرفته است. زیرا هوش هیجانی باعث میشود پرستار با دیدگاه انسانی نسبت به بیمار به مراقبت از او بپردازد. لذا در این پژوهش، تیم تحقیق با آموزش هوش هیجانی مراقبت محور به دانشجویان پرستاری سال سوم و چهارم کارشناسی که پرستاران آینده هستند، این مساله را مورد بررسی قرار دادند. به اعتقاد محققین این مطالعه، اگر دانشجویان پرستاری بهتر آموزش ببینند و دانش و مهارت بیشتری داشته باشند، در آینده میتوانند وظایف خود را بهتر انجام دهند و پرستاران بهتری باشند.
حدادیان اضافه کرد: نتایج حاکی از این بود که مراقبت پرستاری مبتنی بر هوش هیجانی در دانشجویان کارشناسی پرستاری در گروهی که آموزش را دریافت کرده بودند (گروه اول) و گروهی که آموزش را دریافت نکرده بودند(گروه دوم)، قبل از برگزاری دوره آموزشی، تفاوتی نداشت. با اجرای دوره آموزشی هوش هیجانی مراقبت محور، در نمره حیطههای مراقبت مشارکتی، مراقبت مبتنی بر خودسازی، مراقبت با رضایتمندی و همچنین نمره کل مراقبت پرستاری مبتنی بر هوش هیجانی، در گروه اول نسبت به گروه دوم تفاوت قابل ملاحظهای مشاهده شد.
این استادیار گروه پرستاری اظهار کرد: این نتایج نشان داد که آموزش هوش هیجانی مراقبت محور، میتواند منجربه بهبود قابل توجه در کیفیت مراقبت پرستاری شود. به کارگیری مهارت هوش هیجانی مراقبت محور توسط پرستاران، همانطور که میتواند پیامدهای مثبتی برای پرستار و بیمار داشته باشد، منجر به ارتقاء فرهنگ مراقبت بهداشتی جامعه با ارتقا کیفیت مراقبت خواهد شد و این امری بسیار مهم بر سلامت جامعه است.
وی اضافه کرد: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه که نشان داد آموزش مراقبت پرستاری مبتنی بر هوش هیجانی، بهبود قابل توجهی در مهارتها و عملکرد دانشجویان پرستاری، در ارائه مراقبت پرستاری مبتنی بر هوش هیجانی، ایجاد کرده است، میتوان نتیجه گرفت که اجرای دوره آموزشی هوش هیجانی مراقبت محور، میتواند به دانشجویان پرستاری کمک کند تا مراقبتهای پرستاری با کیفیت بالاتری ارائه دهند.
حدادیان خاطرنشان کرد: این نتایج مستخرج از پایاننامه دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری گرایش داخلی جراحی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با شماره طرح ۴۰۱۰۲۳۱ است.