رتبه اول جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای اسلامی؛ صدرنشینی دانشگاه تهران
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران ، لایدن یکی از نظامهای معتبر ارزیابی دانشگاهی است که هر ساله دانشگاههای برتر دنیا را بر اساس مجموعهی پیچیدهای از شاخصهای معتبر علم سنجی مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار میدهد. دانشگاههای جهان با دو دسته شاخص وابسته به اندازه و مستقل از اندازه در قالب ۴ معیار کلی مرجعیت علمی، دیپلماسی علمی، دسترسی آزاد به انتشارات و تنوع جنسیتی در رتبه بندی لایدن مورد ارزیابی قرار گرفتند.
در رتبه بندی لایدن از تولیدات علمی دانشگاهها در نمایههای پایگاه WoS استفاده شده است. بازه زمانی لحاظ شده در انتشارات دانشگاهها ۲۰۲۲-۲۰۱۹ و استنادها تا پایان سال ۲۰۲۳ میباشد. در این رتبه بندی تنها شکل انتشاراتی پذیرفته شده مقاله و مقاله مروری هستند و سایر قالبهای انتشاراتی مانند کتاب و مقاله کنفرانس و… از بررسی حذف میشوند.
در جدول ۱ معیارها و شاخصهای نظام رتبه بندی لایدن آورده شده است که عبارتند از:
جدول ۱: معیارها و شاخص کلی نظام رتبه بندی لایدن
نظام رتبه بندی لایدن بر خلاف سایر نظامهای رتبه بندی موجود در سطح دنیا، برای دانشگاههای حاضر در نظام خود رتبهای واحد محاسبه نمیکند بلکه دانشگاهها بر اساس معیارها و شاخصهای موجود در نظام لایدن مورد رتبه بندی قرار میگیرند. از این رو یکی از ویژگیهای رتبه بندی لایدن این است که به دانشگاههای حاضر در رتبه بندی خود، رتبه کل که برگرفته از تاثیر کلیه شاخصها و وزنهای مرتبط با آنها است، اختصاص نمیدهد بلکه، برای کلیه دانشگاهها در این شاخصها نمرات و رتبهها را جداگانه محاسبه و منتشر میکند.
حضور دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران در رتبه بندی لایدن
تعداد دانشگاههای حاضر از جمهوری اسلامی ایران در این رتبه بندی ۴۶ دانشگاه است که نسبت به تعداد دانشگاهها در سال گذشته تفاوتی نداشته است. نمودار زیر رشد عملکرد تعداد دانشگاههای کشور در رتبهبندی لایدن را نمایش میدهد.
نمودار ۱. تعداد دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران در نظام رتبه بندی لایدن تا سال ۲۰۲۴
در جدول ۲ رتبه دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران در هر ۴ معیار قابل مشاهده است.
رتبه دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران در ۴ معیار رتبه بندی لایدن
جایگاه کشورهای اسلامی در رتبه بندی لایدن ۲۰۲۴
رئیس موسسه ISC افزود: ۱۶۴ دانشگاه از کشورهای اسلامی در رتبه بندی لایدن ۲۰۲۴ حضور دارند. این تعداد در سال گذشته ۱۴۵ دانشگاه بوده است. جمهوری اسلامی ایران با حضور ۴۶ دانشگاه در این نظام رتبه بندی، همچون سالهای گذشته در بین کشورهای اسلامی رتبه نخست را به لحاظ تعداد دانشگاه در اختیار خود دارد. پس از ایران، ترکیه و عربستان سعودی به ترتیب با ۴۰ و ۱۶ دانشگاه رتبههای دوم و سوم را دارند. در جدول زیر تعداد دانشگاههای کشورهای اسلامی در نظام رتبه بندی لایدن، نشان داده شده است.
تعداد دانشگاههای کشورهای اسلامی در رتبه بندی لایدن در سالهای اخیر