مجموعه رهنامه میتواند حرکت جوانان مومن انقلابی را به صحت و عقلانیت تجهیز کند | دفاع مقدس و دفاع از حرم با همت حلقههای میانی به موفقیت رسید، نه با حزببازی | با سخنرانی و اقدامات سلبی مشکلات حل نمیشود | تخصصگرایی، خاصگرایی نیست
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر محمدباقر قالیباف روز سهشنبه ۵ دی ماه ۱۴۰۲ در مراسم رونمایی از مجموعه ۴۰ جلدی «ره نامه» در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران گفت: در ابتدای این مراسم جا دارد که یاد کنم از شهید عزیز و گرانقدرمان شهید سید رضی موسوی که روز گذشته به دست جنایتکارترین، وحشیترین افراد روی زمین و آنهایی که با خوی حیوانی زندگی و به جامعه بشری ظلم میکنند، به شهادت رسید. شهید سید رضی این توفیق را داشت که بیش از ۳ دهه در مجاهدت مداوم و بی وقفه باشد و از نزدیکترین همرزمان شهید سلیمانی بود.
شهید سیدرضی یک مجاهد بیستوچهارساعته در تمام این بیش از سهدهه بود / آنهایی که او را از نزدیک میشناختند، میدانند که او در میدان گره هر کاری را باز میکرد
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: شهید سید رضی یک مجاهد ۲۴ ساعته در تمام ۳ دهه مجاهدت خود بود، آنهایی که با این شهید آشنا بودند، میدانند که حلال هر مشکل بود و گره هرکاری را در میدان نبرد باز میکرد. ما البته برای این شهدای عزیز هرگز احساس تاسف و غصه نمیکنیم. او با خدا معامله کرده و در زندگی خود با ایمان و باوری که داشته و تفکر درستی که انتخاب کرده متعهد بود و بر آن جامه عمل پوشانده و این مصداق توفیق شهادت است و این بشارتی است که به مومنین داده شده، امیدواریم بتوانیم راه شهدا را تحت رهبری مقام معظم رهبری طی کنیم و در قبال جامعه انجام وظیفه کنیم.
وی ادامه داد: بسیار خوشحالم که امروز توفیق پیدا کردم در یک جمع علمی و دانشگاهی و در بین پژوهشگران، اندیشمندان، دانشجویان و اساتید باشم. بعضی از عزیزان که در این جلسه حضور دارند، یادشان هست که در جلسهای حدوداً دو هفته قبل به مناسبت هفته پژوهش در زمینه مباحث مربوط به شورای فرهنگی در مجلس شورای اسلامی موضوعاتی را مطرح کردم. در همان راستا میخواهم نکاتی را در اهمیت موضوع فرهنگ در کشور بیان کنم.
فرهنگ را نباید به کارهایمان الصاق و پیوست کنیم، بلکه کارهایمان اساساً باید فرهنگپایه باشد
وی افزود: آنچه باور، درک و فهم کردهایم این است که جوهره انقلاب اسلامی و همه آن فرهنگپایه است. امروز ما مدیران وقتی میخواهیم به فرهنگ کمک کنیم و قصد داریم کار فرهنگی انجام دهیم، میخواهیم یک پیوست فرهنگی به کارهای اجرایی خود بزنیم و در حقیقت فرهنگ را یک الصاق به کارها میدانیم، در حالی که باید باور کنیم اقدام ما در عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حوزه محیط زیست باید فرهنگپایه باشد و فرهنگپایه حرکت کنیم، این ضعفی است که وجود دارد و باید به آن توجه و آن را برطرف کنیم.
دکتر قالیباف عنوان کرد: انقلاب اسلامی حرکت عظیمی است که نشان میدهد زمانی که هر پدیدهای فرهنگ پایه و مبتنی بر باورهای دینی حرکت و شکل خود را حفظ کند و زمانی که این نگاه باور مان باشد و به اسلام و به تعاریفی که از ایمان و مومن در قرآن بیان شده است ایمان داشته و مومن باشیم و آن را مبنا قرار دهیم و حرکت کنیم در ابعاد مختلف اتفاقی مهمی رقم خواهد خورد. البته با نکاتی که در وصف شهید سید رضی گفتم یعنی این تفکر و این باور را داشته باشیم و به آن متعهد باشیم و باقی بمانیم و هم اینکه در عمل در این میدان باشیم، شامل موفقیت و پیروزی می شویم.
شبکه معناییای که انقلاب اسلامی را رقم زد، تا به امروز، به کار و زندگی و مرگ ما معنا میبخشد
رئیس قوه مقننه کشورمان تصریح کرد: بدون شک انقلاب اسلامی مبتنی بر یک شبکه معنایی ممکن شده و تحقق یافته است، مگر بدون این امکانپذیر بود؟ یکی از مهمترین کارکردهای دین، معنابخشی در جوامع است، وگرنه زندگی، حیات، مرگ، فعالیت اقتصادی، فعالیت سیاسی، شادی، تفریحات و بدیهای ما معنابخشی پیدا نمیکند و همه اینها در این فضا معنابخشی میشوند و جهت گیری پیدا میکند و پیش میرود. انقلاب اسلامی یک نمونه است که ما در آن متولد شده و تا اینجا مسیر را طی کردهایم.
از جوانان میخواهم کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی» رهبر انقلاب را مطالعه کنند
وی با اشاره به کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی گفت: از جوانان میخواهم کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی» رهبر انقلاب را مطالعه کنند. مقام معظم رهبری در یک ماه رمضان در مسجد امام حسن (ع) شهر مشهد هر روز سخنرانی داشتند، این صحبتها را نگاه کنید و ببینید ایشان چگونه در معنابخشی در حوزه ایمان، توحید و در حوزه نبوت و ولایت مسائل را ترسیم کردهاند. در حدود ۵۰ سال قبل و در سال ۱۳۵۳ این مسائل مطرح شده است، در آن روزها که انقلاب و نظام اسلامی نبود و این نشان میدهد معنابخشی نگاهی فرهنگ پایه و حفظ روحیه ایمان و مجاهدت و تعهد در عمل و تلاش بوده است.
دکتر قالیباف ادامه داد: مقام معظم رهبری مباحث را در سال ۱۳۵۳ و در سن ۳۵ سالگی و اوج جوانی مطرح کردهاند چگونه این صورت بندیها و مفهوم سازیها شکل میگیرد و عملیات سازی میشود و جوانان به این راه میآیند و حرکت میکنند؟ و مهم این است که این موضوع تبدیل به جریان اجتماعی عمومی میشود و این موارد تدبیل به پایههای حرکت انقلاب اسلامی در دورهای نظام ستمشاهی و اوج دوره تبلیغ سبک فرهنگ غربی و بی بند و باری شد. امروز بدون شک نظام مقدس جمهوری اسلامی نظامی استوار برخاسته از شبکه معنایی است که با محوریت ولایت شکل گرفته و آثار آن را در مقیاس ملی، منطقه و جهانی در تودههای نخبگان و تودههای مردمی میبینیم و بدون شک حفظ نظام و این انقلاب تداوم و استحکام آن در گرو این تواناییها است که ما بتوانیم این فرایند الهام بخشی فکری را همزمان با همبسته سازی اجتماعی پیش ببریم و این رسالت و وظیفه است.
وی ادامه داد: این جلسه و نشست را در راستای چنین نگاهی میبینم البته در موارد مختلف مقام معظم رهبری بر معنا بخشی بر محور ولایت تاکید فرمودهاند و امروز جوانان و دانشجویان باید در چنین فضایی گام بردارند و باید توجه کنیم که از این به بعد وظیفه ما چیست؛ چیزی که در مسیری که پشت سر گذاشتهایم از آن غفلت کردهایم.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه رابطه بین امام و امت باید بسیار محکم و مستحکم برقرار شود گفت: در حوزه معنی ولایت، مقام معظم رهبری در کتاب طرح کلی که اخیراً چاپ شده و ایشان فرمودند کماکان نظرات من همین است، عنوان کردهاند معنابخشی در حوزه ولایت به این معناست که اول باید جامعه، امت و مردم پیوند عمیق و یکپارچه داشته و درهم تنیدگی در جامعه ایجاد کنند و از منظر دیگر باید رابطه امام جامعه معلوم شود. رابطه بین امام و امت باید بسیار محکم و مستحکم برقرار شود. تکلیف جبهه الهی و خدایی با جبهه شیطانی باید روشن شود. وقتی حرف از جبهه ولایی می زنیم این ویژگیها را باید داشته باشد و به آن توجه کنیم.
دکتر قالیباف تصریح کرد: در تداوم انقلاب هستیم و بی شک امروز مهمترین و اصلی ترین مرجع برای معنابخشی برای پدیدههای جدیدی که برای ما اتفاق میافتد و پدیدههایی که به وجود می آیند و مشکلاتی که رخ میدهند، رهبر جامعه و امام جامعه است. امروز ما باید در اینجا وظیفه خود را به درستی انجام دهیم، اگر این کار را نکنیم، دشمن این موارد را با باورهای خود معناسازی، روایت و پیش میبرد و ذهن جوانان ما را خواهد برد.
رئیس قوه مقننه کشورمان ادامه داد: امروز قدر میدانیم رهبری که یک فقیه، حکیم، یک اندیشمند و متفکر دینی با یک تجربه عظیم اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی است، ایشان ذخیره و حجتی است برای همه ما، تا ما بتوانیم در سختیها و مشکلات این معنابخشی را به عنوان وظیفه انجام دهیم و پیش ببریم. اگر نیازمند تحول هستیم، این تحول و این نگاه میتواند ما را در حل مشکلات مادی و مدیریتی کمک کند و ما را پیش ببرد.
روایت قالیباف از توصیه رهبر انقلاب درباره بیانیه گام دوم / مجموعه رهنامه میتواند حرکت جوانان مومن انقلابی را به صحت و عقلانیت تجهیز کند
وی بیان کرد: درخواست من از دانشجویان و دانشگاهیان این است که به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ابلاغی مقام معظم رهبری توجه کنند. در یک نشست دانشجویی، مقام معظم رهبری، همه ما، مخصوصاً دانشجویان را به ۴ نکته توجه دادند؛ این نکات عظمت انقلاب اسلامی، عظمت راهی که تاکنون طی کردهایم، عظمت راهی که رو به جلو داریم و چشم اندازی که باید به آن برسیم را ترسیم میکند. این بار سنگین بر دوش ما قرار دارد. در ادامه این دیدار ایشان فرمودند؛ برای این کار در عین اینکه این حرکت عمومی که انجام میدهید باید صحیح و عقلانی باشد، باید عناصر آن را مدنظر قرار داد.
وقتی به موفقیت میرسیم که فرصتهای همراه با ریسک را غنیمت بشماریم
دکتر قالیباف گفت: امروز با این آثار، نقش نیروهای جوان و مومن مشخص میشود و باید با همان معنابخشی حرکت کنیم، وقتی حرف از تبیین و کار فرهنگی می زنیم، باید شناخت صحنه را خوب پیدا کنیم، یعنی فرصتها و تهدیدها را بدانیم و دوستان و دشمنان را بشناسیم. تجربه من میگوید در نظام اسلامی، فرصتها و تهدیدها را اینگونه نگاه نکنیم. در جبهه انقلاب تهدید وجود ندارد. همه اینها برای ما فرصت هستند، اما فرصتها به دو بخش تقسیم میشوند؛ فرصتهای با ریسک و فرصتهای بدون ریسک. تهدیدها، فرصتهای با ریسک ما هستند و از قضا جهشها، اتفاقات و سنتهای الهی آنجایی است که در میدان فرصتهای با ریسک وارد می شویم، البته این موضوع سختیهایی نیز دارد، جانها به گلو میرسد و صف مومنان از منافقان جدا میشود، آنجاست که برکات نازل میشود و این باور ایمانی ما است.
توضیح دکتر قالیباف درباره حلقههای میانی اشارهشده در بیانات رهبر انقلاب / دفاع مقدس و دفاع از حرم با همت حلقههای میانی به موفقیت رسید، نه با حزببازی
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه تشریح این بخش ادامه داد: دومین نکته جهت گیری مشخص داشتن، سومین نکته امیدبخش بودن و چهارمین عنصری که به آن اشاره میشود دارای راهکار عملی برای ورود جوانان به عرصه مدیریت است. اینجاست که بحث حلقههای میانی را مقام معظم رهبری مطرح میکنند.
وی افزود: زمانی که مقام معظم رهبری صحبت از حلقه میانی فرموده و آن را تشریح میکنند، جوانان عزیز این تشریح را دقیق ملاحظه کنند، حلقههای میانی جایی هست که در نظام ولایی در بین مردم، از مردم و برای مردم بوده و بین دستگاههای اجرایی قرار دارند که بین سیستم بروکراسی قرار گرفتهاند تا رسالت خود را دنبال کنند. دقیقاً تجربهای که در دوران دفاع مقدس اتفاق افتاد و همان تجربهای که شهید سلیمانی در دفاع از حرم با تجربه دفاع مقدس به کار گرفت، که یک روش و سطح مدیریتی است. روش دیگر این است که حزبها، گروهها و دستهها را دنبال کنیم و آویزان آنها شویم و به دنبال این و آن باشیم که پست بگیریم که این ما را به جایی نمیرساند و وظیفه جوان مومن قرار گرفتن در چنین فضایی نیست.
جنگ ترکیبی امروز مهمتر از جنگ اقتصادی است
دکتر قالیباف با بیان اینکه جنگ ترکیبی امروز مهمتر از جنگ اقتصادی است عنوان کرد: اگر امروز جهاد تبیین مهم است، از این منظر است که جنگ ترکیبی امروز مهمتر از جنگ اقتصادی است. اینجاست که ذهنها آشفته و باورها تغییر میکند، اینجا ارادهها سست میشود و اینجاست که تبیین مهم میشود. در جامعه اسلامی و نظام، وقتی حرف از تبیین و تبلیغ می زنیم به این معناست که باید به گونهای تلاش کنیم که جامعه را به تفاهم برسانیم. با زور کار حل نمیشود. بین تبلیغ در نگاه اسلامی و نظام ولایی با تبلیغ به معنای پروپاگاندایی که به دنبال قدرت، ثروت و سیاست زدگی است فرق دارد.
برای مبارزه با منکر باید معروف را توسعه دهیم / با سخنرانی و اقدامات سلبی مشکلات حل نمیشود / باید برای تفاهم جامعه تلاش کنیم
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند جواب کار فرهنگی باطل، کار فرهنگی حق است، ما برای مبارزه با منکر باید توسعه معروف کنیم، باید از ابزار فرهنگی در مقابل ابزار فرهنگی دشمن استفاده کنیم، با حرف و سخنرانی مشکلات حل نمیشود، تنها با اقدامات سلبی مسائل حل نمیشود، ما نیازمند کار ایجابی هستیم، ما نیازمند این هستیم که تلاش کنیم و این را هم بدانیم که کار فرهنگی ما ممکن است مشکلات و آفتهایی داشته باشد که مواردی از آن را نام می برم.
اگر تحولی در کشور رخ نمیدهد، بهخاطر ازدسترفتن ظرفیت حلقههای میانی است
دکتر قالیباف بیان کرد: ممکن است یکی از آفتهای کار فرهنگی، بدفهمی و نافهمی و کج فهمی باشد، مخصوصاً برای نیروهای انقلاب این موضوع باید به صورت دقیق توجه شود. فکر میکنم موضوع حلقههای میانی به درستی فهم نشده است و ابعاد آن مورد بحث قرار نگرفته و به مباحثه نگذاشتهایم. به تعبیری کار ستادی دقیق بر روی حلقههای میانی که میتواند یکی از زمینههای تحول باشد، صورت نگرفته است. در برنامه هفتم توسعه برای کار جهادی و بحث مربوط به حلقههای میانی با شناختی که از قبل داشتم، یک ماده تصویب شده است، یکی از چهرههای تاثیرگذار در دیداری با اینجانب در جریان بررسی برنامه هفتم توسعه عنوان کرد: «حواستان به این برنامه است و چیزهایی در آن آورده شده که قانون نیست و مردم نیز آن را نمیدانند! معنای حلقههای میانی چیست؟» اگر تحولی در کشور رخ نمیدهد، به دلیل همین موارد است که ما این مسائل را از دست دادهایم، اینها ضعف ما هستند. امروز دور هم جمع شدهایم تا به این مسائل توجه کنیم.
بی عملی یا عمل نادرست و غلط از آفتهای کار فرهنگی است
وی گفت: آفت دوم بی عملی یا عمل نادرست و غلط است که باعث میشود حرکت معنابخشی را از درون تهی و پوچ و بی خاصیت کند. اینها اشکالات و خطراتی هستند که پیش روی ما قرار دارند و ممکن است اعتبارزدایی کند و معنابخشی جای خود را به درستی باز نکند و روایت در جای دقیق خود ننشیند.
رجوع به متخصصان نباید به معنای فراموشکردن عموم جامعه باشد / تخصصگرایی خاصگرایی نیست / خواص جامعه باید بیشتر از خود هزینه کنند و در صف امتیازگرفتن در انتها بایستند
رئیس قوه مقننه کشورمان عنوان کرد: سومین آفت این است که باعث میشود صحبت کردن با مردم را از دست بدهیم، یکی از هنرهای انقلاب اسلامی این بود که همه چیز را ملی و عمومی کرد و مردم را به میدان آورد و برای ما اینگونه تبیین شد که همه مردم باید مورد خطاب قرار گیرند و نه قشر و گروهی خاص. البته حتماً لازم است با گروههایی که متخصص و تخصص گرا هستند، صحبت کنیم. این موضوع خود یک هنجار در انقلاب اسلامی و بشریت است که با متخصصان و جامعه متخصصان مسائل را دنبال کنیم، اما معنای آن فراموشی عموم جامعه نیست. تخصص گرایی به معنای خاص گرایی نیست.
دکتر قالیباف افزود: در عبرتهای عاشورا، مقام معظم رهبری در حوزه خواص نکاتی را مطرح فرمودند که خواص چه کسانی هستند؟ خواص کسانی هستند که در جامعه باید بار بیشتری را تحمل کنند، مسئولیت بیشتری داشته و باید تلاش بیشتری کنند. آنها باید پا به رکابتر و پیش آهنگ تر در جامعه باشند، در هنگامه هزینه دادن باید از همه بیشتر هزینه کنند و از همه بیشتر خون دل بخورند و از همه بیشتر خون دهند و در وقت امتیازات در صف آخر بایستند.
وی بیان کرد: هر قدمی که در بخش تبیین، تبلیغ و مباحث فرهنگ پایه برمی دارید، باید به این سه موضوع همیشه توجه کنیم و حواسمان باشد؛ فهم خود را عمیقتر کنیم و عمق بیشتری دهیم و ابعاد موضوع را در نظر داشته باشیم. عمل خود را موثرتر و کارآمد تر کنیم، ما در حکومت هستیم، به این معنا که در حال حاضر قدرت سیاسی نظام مقدس جمهوری اسلامی هستیم و باید در این مقام به مردم پاسخگو باشیم و عمل ما باید موثر و اثرگذار باشد. اقدام ما باید ناظر به جذب عمومی مردم باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در حوزه تبیین و تبلیغ برای معنابخشی، تحول برای زندگی مادی و معنوی و اثرگذاری نظام مقدس جمهوری اسلامی چه در سطح فردی، محلی و ملی و چه در سطح منطقهای و جهانی باید این مسیر را طی کنیم و تجهیز شویم و به مسائل فردی و حاشیهای توجه نکنیم و از جاده خارج نشویم و قدرت تشخیص موضوعات اصلی و فرعی را نیز داشته باشیم تا بتوانیم با قدرت و مدیریت درستی پیش برویم. امیدوارم هر کدام از ما به گونهای تلاش و عمل کنیم که مدیون خون شهدا و ملت عزیزمان نباشیم.