محمد کریم مقصودلو: حفاظت از خاک و مبارزه با فرسایش ضروری ترین اقدامات توسعه پایدار
محمد کریم مقصودلو محقق بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش گلستان، در اهمیت جنگل های هیرکانی گفت: حفاظت از خاک و مبارزه با فرسایش و تخریب آن، از ضروری ترین اقدامات جهت توسعه پایدار محسوب می شود .
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان محقق بخش تحقیقات منابع طبیعی همچنین در این خصوص گفت: عمرجنگلهای هیرکانی به میلیونها سال پیش بازمی گردد و برخلاف جنگلهای اروپایی که عمری کمتر از ۱۰ هزار سال دارند و جنگلهای جوان محسوب میشود، قدمت جنگلهای ایران مربوط به میلیونها سال پیش است و از جنگلهای کهنسال محسوب میشود.
مقصودلو در ادامه بیان کرد: برای تولید یک سانتی متر خاک صدها سال زمان نیاز است. پوشش گیاهی و جنگل سبب می شود تا خاک دچارفرسایش آبی و بادی نشود و کیفیت آن تقویت شود. تحقیقات نشان داده است که میزان خاک از دست رفته (فرسایش یافته) در مناطق عاری از پوشش گیاهی بیش از ۱۰۰ برابر مناطق دارای پوشش گیاهی است همچنین در هر ۱ هزار مترمربع از خاک جنگلهای هیرکانی بین ۵۰۰ تا دو هزار مترمربع آب ذخیره میشود.
محقق مرکز تحقیقات ادامه داد: خاک به عنوان یکی از ارکان اکوسیستم نقش عمده ای در ایجاد تغییر و تنوع گونه های جنگلی دارد و از سوی دیگر تیپ گیاهی نیز نقش قابل توجهی در تغییر و تحول ویژگی های فیزیکی وشیمیای خاک دارد.
مقصودلو در خصوص فرایند طرح گفت: این پژوهش با هدف شناخت و پایش خاک توده های جنگلی در جنگل های هیرکانی در حال اجرا می باشد بررسی و پایش ویژگی های فیزیکی وشیمیایی خاک اکوسیستم های جنگلی وتغییرات آن در گذر زمان مارا در تصمیم گیری و چگونگی حفظ وتوسعه و هدایت آن به سوی اهداف ایده آل سوق میدهد بدین ترتیب پایش این روندها در قطعات دائم مورد مطالعه با تکرار برداشت ها در فازهای آینده منجر به کسب اطلاعات سودمندی در مورد وضعیت خاک های توده های هیرکانی خواهد شد.