عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

توزیع قرص یدید پتاسیم در میان ساکنین روستاهای هلیله و بندرگاه بوشهر

به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بوشهر، حمید حبیبی نیا گفت: با نظارت مرکز بهداشت شهرستان بوشهر و پس از برگزاری جلسات متعدد آموزشی جهت دهیاران، اعضای شوراهای اسلامی هلیله و بندرگاه و نیز آموزش به سرخوشه های محلات، فرایند توزیع قرص یدید در این محلات در حال انجام است.


وی افزود: نیروگاه اتمی بوشهر از نسل سوم نیروگاه‌های آب سبک با ضریب امنیتی و مقاومتی بالاست که با اهداف صلح‌جویانه و در راستای تامین نیروی برق فعالیت دارد، در نیروگاه اتمی بوشهر با استفاده از انرژی آزاد شده حاصل از شکافت هسته‌ای، آب به بخار تبدیل شده و این بخار با به حرکت در آوردن چرخه توربین ژنراتور مرکزی، برق تولید می‌کند.


حبیبی نیا بیان داشت: مطابق استانداردهای سازمان جهانی بهداشت و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، هم‌زمان با شروع به فعالیت نیروگاه‌های هسته‌ای، تامین و تجهیز مراکز تشخیصی و درمانی، تامین دارو و آموزش به پزشکان، همچنین آموزش مستمر به کلیه شهروندان و نیز توزیع قرص‌های یدید پتاسیم بین آنان از الزامات پیشگیرانه در راه‌اندازی نیروگاه‌های هسته‌ای است.


این مقام مسئول با اشاره به آمادگی کلیه مراکز بهداشتی و درمانی و پرسنل آموزش دیده حوزه سلامت استان برای پاسخ به هرگونه حادثه احتمالی در گستره استان بوشهر توضیح داد: قرص یدید پتاسیم یکی از داروهای ضد تیروئید است که از بروز ناهنجاری‌های تیروئید و جذب ید رادیواکتیو پیشگیری می‌کند.


وی تصریح کرد: قرص یدید پتاسیم، دارویی مهم با ترکیب شیمیایی KI است که حاوی عناصر موثر ید و پتاسیم است، هنگامی که در یک نیروگاه هسته‌ای اختلالی فنی یا تاسیساتی رخ می‌دهد، ید رادیواکتیو یکی از اولین موادی است که در جو منتشر می‌شود، این نوع ید در صورت ورود از طریق هوا و یا به همراه قطرات باران به بدن می‌تواند به سلول‌های تیروئید آسیب رسانده و حتی منجر به بروز سرطان شود.


کارشناس مدیریت حوادث مرکز بهداشت شهرستان بوشهر نیز افزود: ساختار قرص پتاسیم یدید به‌گونه‌ای است که برای افرادی که با مواد رادیواکتیو سروکار دارند یا در افرادی که در اطراف نیروگاه‌های هسته‌ای زندگی می‌کنند، انتخابی ویژه محسوب می‌شود.


مهندس تندی اضافه کرد: ید موجود در ساختار این قرص، ید پایدار است که از جذب ید رادیواکتیو موجود در محیط، پیشگیری می‌کند و در صورت مصرف آن، شخصی که در معرض پرتوهای احتمالی یا اتفاقی هسته‌ای قرار می‌گیرد به عوارض احتمالی و یا سرطان تیروئید مبتلا نمی‌شود.


مهندس تندی همچنین توضیح داد: عنصر ید نوعی ماده معدنی است که به‌طور طبیعی در خاک و آب یافت می‌شود، این ماده معدنی همچنین در نمک ید دار نیز به‌وفور وجود دارد، دریافت ید کافی از رژیم غذایی اهمیت بالایی دارد زیرا بدن انسان به‌تنهایی قادر به تولید این عنصر نیست، منابع ید را در بسیاری از مواد غذایی مثل جلبک دریایی، ماهی تن، میگو، نمک‌های ید دار، لبنیات، تخم‌مرغ و جگر گاو می‌توان یافت، همچنین در صورت کمبود ید می‌توان از مکمل‌های حاوی این ماده بهره گرفت، یُد دریافت شده، در غده تیروئید ذخیره می‌شود و بعد برای تولید هورمون مورداستفاده قرار می‌گیرد.


وی در خصوص تاثیر ید برای محافظت در برابر تشعشعات هسته‌ای اضافه کرد: مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استفاده از یدید پتاسیم (KI) را برای محافظت از غده تیروئید در برابر آسیب‌های احتمالی یا اتفاقی ناشی از تشعشعات توصیه می‌کند چرا که اگر ذخایر ید در بدن به حد کافی باشد یا به اصطلاح اندوخته مناسبی از یُد خوب وجود داشته باشد، دیگر محلی برای ید نامطلوب یا رادیواکتیو در تیروئید باقی نمی‌ماند. در این صورت ید رادیواکتیو به سهولت از بدن عبور کرده و از طریق کلیه‌ها دفع می‌شود، لازم به تاکید است که قرصید برای مقابله با اثرات پرتوهای یون زا تنها در شرایطی خاص و توسط متخصصین مربوطه توصیه می‌شود.


این کارشناس تاکید داشت: مصرف قرص ید به‌عنوان یک اقدام پیشگیرانه به‌منظور جلوگیری از قرار گرفتن در معرض تشعشعات هسته‌ای هیچ فایده‌ای نداشته و توصیه نمی‌گردد. تیروئید، ید را فقط برای مدت‌زمانی محدود ذخیره می‌کند و مصرف بیش از حدید، به‌ویژه در قالب مکمل می‌تواند بسیار خطرناک باشد. در این صورت ممکن است فرد با عوارض گوارشی و پوستی جدی یا حتی پرکاری تیروئید روبرو شود.



انتهای پیام/ ا.س -۳۰۰۰