نقش تغذیه در پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر
در اغلب موارد وجود بیماری فشارخون بالا، بیماری قلبی، دیابت و چاقی ممکن است کاهش حافظه را در سنین بالاتر در پی داشته باشد.
همانطور که قبلاً بیان شد، داشتن سبک زندگی سالم با استفاده از برنامه تغذیهای سالم و تحرک کافی مانع از بیماری چاقی و برخی دیگر از بیماری ها می شود که این امر خطر ابتلاء به بیماری آلزایمر را کاهش خواهد داد.
به منظور به تاخیر انداختن یا کاهش ابتلا به آلزایمر توصیه به داشتن رژیم غذایی سالم و سرشار از سبزیجات می شود.
برخی مواد غذایی از ابتلا به آلزایمر یا پیشرفت آن در افراد جلوگیری میکند از قبیل:
۱- امگا۳
۲-ویتامین ها
۳-ادویه ها
۴- میوه ها و سبزیجات
۵-غلات
۶-آجیل و دانه ها
امگا۳ در برخی ماهی ها مانند قزل آلا، ساردین به میزان بیشتری و همچنین در گردو و سبزی خرفه به مقدار خوبی وجود دارد.
هنگامی که در برنامه غذایی به طور مستمر از مواد غذایی حاوی امگا ۳ استفاده شود خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کاهش می یابد.
ادویه ها از دیگر مواد غذایی هستند که در پیشگیری از آلزایمر موثر است به طور مثال، مصرف زرد چوبه و ماده موثره آن کورکومین نیز در بهبود فعالیت های حافظه ای موثر است.
مصرف روزانه میوه و سبزیجات تازه، به علت اینکه حاوی مقدار زیادی از انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها هستند منجر به تقویت و بهبود عملکرد مغز میشوند و در نتیجه در پیشگیری از آلزایمر موثر خواهد بود.
توصیه می شود روزانه حداقل ۳ عدد میوه و حداقل به اندازه ۳ لیوان سبزیجات تازه استفاده شود.
بهتر است بشقاب خود را رنگی کنید از سبزی های برگ سبز، نارنجی، زرد و قرمز حتما در رژیم روزانه خود استفاده شود.
تا حد امکان در هر فصل از تمام میوه های آن فصل استفاده شود و خود را محدود به یک نوع میوه نکنید تا بدن بتواند از تمام مواد مغذی موجود استفاده کند.
مصرف غلات سبوس دار و حبوبات به دلیل وجود مقدار کم کالری و چربی و همچنین مقدار زیاد فیبر و پروتئین در رژیم غذایی سالم روزانه توصیه می شود.
حبوبات جزء پر فیبرترین و با ارزش ترین مواد غذایی هستند که به دلیل داشتن منیزیم، پتاسیم و املاح فراوان بسیار برای مغز مفید است. علاوه بر حبوبات، جوانه های حبوبات بسیار مغذی و حاوی چربی های مفید، ویتامین E, و املاح هستند.
انجام ورزش هایی مانند: پیاده روی، دویدن، شنا کردن، دوچرخه سواری و کوهنوردی و در کل افزایش فعالیت های بدنی، افزایش مصرف فیبر، کاهش مصرف روغن های حیوانی، روغن نباتی جامد، قند و شکر، مکمل های آهن یا روی بدون تجویز متخصص تغذیه یا پزشک تاثیر بسزایی در پیشگیری و درمان این بیماری دارد.
مصرف میوه های تازه، سبزیجات فراوان، مغز و دانه ها، چای سبز، انگور قرمز، شکلات تلخ، و ماهی در کاهش بیماری آلزایمر بسیار تاثیر گذار است.
انجام فعالیت های ذهنی، مطالعه، حل پازل و بازی های رایانه ای با حل مساله نیز می تواند در پیشگیری از افت عملکرد مغز موثر باشد.
دکتر سیدمصطفی عربی
عضو هیئت علمی و متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی نیشابور