ارتباط مستقیم کاهش سطح ویتامین D و ویتامین K در آرتروز زانو
لیلا شورورزی افزود: استئوآرتیت شایعترین فرم آرتریت است که معمولا مفاصل زانو را درگیر کرده و باعث ایجاد درد می شود. یکی از ویتامین هایی که در این بیماران ضروری به نظر می رسد ویتامین K است و کمبود این ویتامین در طی زمان با پیشرفت استئوآرتریت زانو و از بین رفتن غضروف مرتبط است؛ همچنین این ویتامین در معدنی شدن استخوان و غضروف نقش مهمی دارد و سبزیجات سبز رنگ و روغنهای گیاهی از جمله
منابع غنی این ویتامین
میباشد.
وی با اشاره بر نقش
ویتامین D در این بیماری
خاطر نشان کرد: مطالعات نشان می دهند که افراد با سطح ویتامین D کم تا متوسط با خطر بیشتری برای بروز استئوآرتریت لگن و پیشرفت استئوآرتریت زانو روبرو هستند و نور خورشیدب عنوان مهم ترین منبع ویتامین D به شمار می رود و و در مواد غذایی از جمله ماهیهای چرب، روغن جگر ماهی کاد و به میزان کمتری در تخم مرغ نیز یافت میشود که با توجه به منابع محدود توصیه می گردد که همه گروه به خصوص سالمندان که در معرض استئوآرتیت زانو هستند به میزان مناسب مکمل ویتامین D دریافت نمایند.
در این زمینه مطالعه ای که در ایران صورت گرفت نشان داد که سطح ویتامین D و ویتامین K در افراد بیمار استئوآرتریتی نسبت به گروه کنترل به طور محسوسی کمتر است، که این یافته ها پیشنهاد میکند احتمالا کمبود این دو ویتامین در افزایش خطر ابتلا به بیماری استئوآرتریت نقش دارند. این مطالعه در نهایت نشان داد که به ازای هر واحد افزایش در سطح ویتامین D و ویتامین K خطر ابتلا به بیماری حدود ۰.۶۷ برابر و ۰.۰۰۲ برابر به ترتیب کاهش پیدا میکند.
وی در پایان گفت: در ایران چندین عامل باعث کمبود ویتامین D می شود که از جمله آنها می توان به مصرف کم ویتامین D به صورت روزانه، مصرف پایین کلسیم و تغذیه نامناسب و در معرض قرار نگرفتن در مقابل اشعه آفتاب به ویژه به دلیل پوشش خاص خانم ها، اشاره کرد همچنین علت کمبود ویتامین K در ایران، مصرف ناکافی سبزی که منابع اصلی این ویتامین هستند، می باشد.
شورورزی در پایان توصیه کرد که برای جلوگیری از بروز و یا وخیم تر شدن استئوآرتریت زانو به خصوص در سالمندان، حتما منابع غذایی این ویتامین ها در رژیم غذایی این بیماران گنجانده شود. لازم به ذکر است که با توجه به منابع محدود ویتامین D، توصیه می شود که همه گروه های سنی از مکمل های این ویتامین با دوز مناسب استفاده نمایند. جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت دفتر بهبود تغذیه به آدرس nutr.behdasht.gov.ir مراجعه نمایید.