عمومی | دانشگاه تهران

دانشگاه تهران در میان سه مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم در زمینه کشاورزی محیط‌های کنترل شده قرار گرفت

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران ، دکتر ساسان علی‌نیائی‌فرد ، دانشیار دانشکده فناوری کشاورزی دانشگاه تهران و مسئول مرکز فناوری کشاورزی در محیط‌های کنترل‌شده و آزمایشگاه فتوسنتز و واکنش‌های نوری دانشگاه تهران، گفت: تولید محصولات کشاورزی در محیط‌های کنترل‌شده به منظور بهینه‌سازی نور و فضا، اهمیتی روزافزون در کشاورزی امروز دارد و اهمیت افزایش بهره‌وری در تولیدات کشاورزی، استفاده از فناوری‌های نوین در جهت بهینه‌سازی نور و فضای کشت را ضروری ساخته است. بر همین اساس، مرکز فناوری کشاورزی در محیط‌های کنترل‌شده دانشگاه تهران در اسفند ماه ۱۴۰۱ به عنوان یک مرکز «نوع یک» آغاز به فعالیت کرد و آزمایشگاه فتوسنتز و واکنش‌های نوری که پیش‌تر به عنوان آزمایشگاه نمونه دانشگاه تهران شناخته شده بود، بازوی علمی این مرکز شد.

دکتر علی‌نیائی‌فرد در توضیح اهمیت کشاورزی در محیط‌های کنترل‌شده گفت: «روندهای جاری در علوم کشاورزی نشان می‌دهد که تولید محصولات کشاورزی در آینده متفاوت از گذشته خواهد بود و کشاورزی پرزحمت و کم‌درآمد، با روش‌های هوشمند تولید در گلخانه و کشت عمودی در محیط‌های بسته جایگزین خواهد شد. با توجه به این نکته و همچنین سیاست وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر افزایش سطح کشت گلخانه‌ها تا ۱۵۰ هزار هکتار، نیاز به ایجاد مرکزی که به صورت هدفمند به فناوری‌های مرتبط با توسعه کشت در گلخانه و همچنین فناوری‌های نوینی همچون کشت طبقاتی و عمودی و کشت در محیط‌های بسته بپردازد، احساس می‌شد. مرکز فناوری کشاورزی در محیط‌های کنترل‌شده دانشکده فناوری کشاورزی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، در پاسخ به این نیاز تاسیس شده است.»

عضو هیات علمی گروه باغبانی دانشکده فناوری کشاورزی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، در معرفی فعالیت‌های این مرکز و آزمایشگاه فتوسنتز گفت: «مرکز و آزمایشگاه تاکنون سه قرارداد، پنج تفاهم‌نامه، و سه پروژه مشترک بین‌المللی با کشورهای هلند، چین، روسیه، آلمان، یونان، بلژیک، آمریکا، کانادا، دانمارک و لهستان داشته‌اند. دستاورد این پژوهش‌ها، در قالب بیش از ۷۰ مقاله در مجلات معتبر بین‌المللی و ۱۲ مقاله در نشریات داخلی منتشر شده که در نتیجه آنها، دانشگاه تهران در سه سال اخیر در زمره سه مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم در زمینه کشاورزی محیط‌های کنترل شده قرار گرفته است.»

دکتر علی‌نیائی‌فرد درباره مهم‌ترین پژوهش‌های انجام‌شده در این مرکز و آزمایشگاه افزود: «مطالعه در زمینه بهینه‌سازی نور در کشت عمودی گیاهان یکی از زمینه‌های اصلی مورد پژوهش بوده است.»

مقالات منتج از پژوهش‌های انجام‌شده در مرکز فناوری کشاورزی در محیط‌های کنترل‌شده و آزمایشگاه فتوسنتز و واکنش‌های نوری دانشگاه تهران، با موضوعاتی از قبیل بهینه‌سازی نور برای محیط‌های کنترل‌شده، مقابله با چالش‌های تولید در محیط‌های کنترل‌شده، استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین جهت تولید در محیط‌های کنترل‌شده، بهینه‌سازی تولید در محیط‌های کنترل شده، بهینه‌سازی نور برای کیفیت و پس از برداشت محصول، از سوی ناشران معتبر بین‌المللی منتشر شده است که برخی از تازه‌ترین آنها در پیوندهای زیر دست‌یافتنی است:


Plants exposed to titanium dioxide nanoparticles acquired contrasting photosynthetic and morphological strategies depending on the growing light intensity: a case study in radish

Artificial neural network (ANN)-based algorithms for high light stress phenotyping of tomato genotypes using chlorophyll fluorescence features

Improving basil (Ocimum basilicum L.) essential oil yield following down-regulation of photosynthetic functionality by short-term application of abiotic elicitors

Postharvest light and temperature elicitors improve chemical composition and level of essential oils in basil (Ocimum basilicum L.) through boosting antioxidant machinery