پزشکی | دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور

۹۹ درصد موارد سرطان دهانه رحم با ویروس پاپیلومای انسانی مرتبط است

دکتر زهرا دستجردی گفت: عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مهم ترین و شناخته ترین علت محیطی ایجاد سرطان دهانه رحم است. فعالیت جنسی با فردی که مبتلا به HPV است شایع ترین شیوه ابتلا به این ویروس است. ویروس پاپیلوما معمولا از طریق تماس مستقیم پوست به پوست از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. وسایل آلوده معاینه زنان و سقط غیرقانونی در مراکز غیرمعتبر، اپیلاسیون و لیزر موها در مراکز غیربهداشتی، استفاده از تیغ و ژیلت فرد مبتلااز سایر راه های انتقال این نوع ویروس است. اکثر مردان و زنان مبتلا به HPV هیچ نشانه یا مشکلات سلامتی آشکاری را بروز نمی دهند.
وی ادامه داد: تا به امروز بیش از ۲۰۰ نوع پایلوما ویروس به طور کامل توالی یابی شده اند که قریب به ۴۰ نوع آن به بافت های دستگاه تناسلی گرایش دارندکه به دو گروه کم خطر و پر خطر تقسیم می شوند.گروه کم خطر این نوع ویروس سرطان زا نبوده ولی می تواند در صورت پایداری، محیط را برای تهاجم و تکثیر سلول های سرطانی فراهم نماید اما نوع پر خطر این ویروس قابلیت سرطان زایی بالایی دارد.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیرخاطر نشان کرد: عفونت ویروس پاپیلومای انسانی برای ایجاد فرم تهاجمی سرطان سرویکس ضروری است. تقریبا تمام سرطان های سرویکس توسط عفونت ویروسHPV ایجاد می شوند. سرطان زایی ویروس پاپیلومای انسانی علاوه بر سرطان سرویکس در برخی سرطان های دیگر مانند واژن، آلت تناسلی مردان، آنال، حنجره، سینه، ریه، زبان و لوزه نیز اثبات شده است.
دکتر دستجردی در خصوص راه های پیشگیری از این نوع ویروس گفت: خویشتن داری در افراد مجرد، وفاداری به همسر در افراد متاهل، محدود کردن شرکای جنسی، استفاده صحیح و مداوم از کاندوم در مبتلایان و انجام واکسیناسیون در پیشگیری از این نوع ویروس موثر است.
وی در پایان گفت: برای پیشگیری از این نوع ویروس سه نوع واکسن ( دو ظرفیتی، چهار ظرفیتی و ۹ ظرفیتی ) وجود دارد که توصیه می شود دختران و پسران در سن ۹ تا ۲۶ سالگی واکسن را دریافت نمایند. اگر واکسن قبل از شروع فعالیت جنسی تزریق شود اثربخشی بیشتری دارد. در حال حاضر واکسن HPV در بخش دولتی موجود نمی باشد.