پزشکی | دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور

نقش تغذیه در اهدای خون

داشتن سبک زندگی سالم نه تنها به اهدای خون کمک می‌کند، بلکه در بهبود کیفیت کلی زندگی هم نقش بسزایی دارد. به منظور اهدای خون رضایت بخش و بدون عوارض، رعایت رژیم غذایی مناسب قبل و بعد از اهدای خون الزامی می باشد.
تغذیه قبل از اهدای خون: مصرف غذاهایی که حاوی آهن، فولات، ویتامین B۱۲ ویتامین C مانند: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ، سبزیجات تیره رنگ مانند اسفناج و کلم بروکلی، لوبیا، نخود و لوبیای سفید توصیه می شود. مصرف مایعات فراوان حجم زیادی از خون از آب تشکیل شده است در فرآیند اهدای خون به دلیل از دست دادن مایعات بدن ،ممکن است باعث کاهش فشار خون ،ضعف و سرگیجه شود به همین علت مصرف مایعات فراوان قبل و بعد از اهدای خون بسیار مهم است. و همچنین باید به حفظ سطح قند خون در روز اهدا توجه شود به این منظور توصیه می‌شود که ۲-۳ ساعت قبل از اهدای خون از خوردن غذا و دیگر خوراکی ها پرهیز شود.
در فرایند اهدای خون ، اگر غذای سالم و مغذی و مایعات به میزان کافی مصرف شود، احتمال بروز عوارض جانبی به حداقل می‌رسد.
تغذیه بعد از اهدای خون
مصرف غذاهایی که حاوی پروتئین، آهن، ویتامین B۱۲ و ویتامینC هستند توصیه می شود. ویتامین B۲ نیز برای تولید گلبول های قرمز لازم است. این ویتامین به بدن کمک می کند تا کربوهیدرات(نان، برنج و ماکارونی) را به انرژی تبدیل کند. از آن جا که پس از اهدای خون ممکن است بدن دچار ضعف شود به منظور تامین انرژی مورد نیاز بدن ،مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین B۲ مانند تخم مرغ، نخود سبز، کلم بروکلی و لبنیات توصیه می شود . برای جبران آهن از دست رفته در خون، بهتر است در رژیم غذای از غذاهای حاوی آهن همچون: گوشت قرمز، جگر و سبزیجات تیره رنگ استفاده شود.
علاوه بر داشتن رژیم غذایی مناسب بعد از اهدای خون به میزان و شدت فعالیت های بدنی نیز باید دقت کافی شود .ورزش شدید پس از اهدای خون به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. در واقع، باید حداقل ۲۴ ساعت بعد از اهدای خون فعالیت های ورزشی محدود شود و به مدت ۴ تا ۶ ساعت از ورزش سنگین و بلند کردن اجسام سنگین پرهیز شود.