رئیس مرکز بهداشت شهرستان بوشهر: مراقب شیوع تب کریمه کنگو با شروع فصل گرما باشید
به گزارش به روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بوشهر؛ حمید حبیبی نیا بیان داشت: شیوع تب کریمه کنگو در ایران بیشتر در بخشهای جنوب شرقی ایران اتفاق میافتد. در ایران، استانهایی که معمولاً با این بیماری درگیر میشوند استانهای شرقی، جنوب شرقی و جنوبی هستند.
وی اضافه کرد: معمولاً سازمان دامپزشکی در فصل گرم همزمان با فعالیت شدید کنهها، در این استانها وضعیت فوقالعاده اعلام میکند؛ اما به علت شرایط آسان به وجود آمده در زمینه گردشگری و سفر ممکن است بیماری به نقاط دیگر کشور پراکنده شود.
این مقام مسئول اظهار داشت: امروزه شرایط تشخیص و درمان بیماری تب کریمه کنگو در تمامی نقاط کشور ما مهیا و امکان انتقال نمونه و تشخیص نهایی بیماری در هر نقطه از ایران امکانپذیر است.
معاون فنی مرکز بهداشت شهرستان بوشهر افزود: بالغبر ۱۸ نوع ویروس در انسان ایجاد تبهای خونریزی دهنده میکنند و بیماری تب کریمه کنگو از این نوع بوده که از طریق گزش کنه یا تماس با خون، ترشحات، لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود. این ویروس مخصوص حیوانات است. ولی موارد تکگیر و همهگیر این بیماری در انسان نیز اتفاق میافتد. همچنین این بیماری متاسفانه مرگومیر بالایی دارد.
دکتر علیرضا حاجیونی عنوان داشت: کنه مخزن و ناقل بیماری تب کریمه کنگو است که عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، تماس با پوست، لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا ایجاد میشود.
وی اظهار داشت: خطر انتقال این بیماری از طریق ذبح حیوانات نیز امکانپذیر است و پس از آلودگی یک نفر، ممکن است سایر افراد در تماس با مبتلا نیز در خانواده و اجتماع آلوده شوند که تاکنون در سطح جهان همهگیریهایی از این بیماری در سربازخانهها، اردوگاهها، کسانی که از گوسفند و گاو نگهداری میکنند و کارکنان بیمارستانی اتفاق افتاده است.
او توضیح داد: پرندگان به جزء شترمرغ در چرخه گسترش ویروس میتوانند حامل کنههای آلوده باشند گرچه خود پرندگان مبتلا به این بیماری نمیشوند، دوره کمون بیماری حداقل ۳ و حداکثر ۹ روز است که به نظر میرسد تعداد قابلتوجهی از افراد آلوده شده بدون علائم بیماری میباشند.
کارشناس مسئول مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت شهرستان بوشهر گفت: علائم عمومی و اولیه بیماری تب کریمه کنگو را تب، سردرد، ضعف و بیحالی، خستگی، درد عضلانی، گلودرد، تهوع، استفراغ و اسهال دانست.
دکتر زهره زمانیان در خصوص راههای پیشگیری از این بیماری بیان داشت: از خرید و مصرف گوشت دامهایی که به طریق غیرقانونی و قاچاق وارد کشور میشوند و یا بهصورت غیربهداشتی ذبح و عرضه میگردند خودداری کنید. همچنین ضروری است از کشتار دام در محیط خارج از کشتارگاه خودداری گردد؛ و با کمک دامپزشکی محل سکونت خود نسبت به کنه زدایی دامها و سمپاشی محل نگهداری آنها اقدام گردد.
وی تاکید داشت: از تماس مستقیم پوستی مخاطی با خون و ترشحات آلوده دامی که در حین ذبح یا زایمان دام است پرهیز شو و کسانی که در محیطهای دامپروری و روستایی، خصوصاً در فصول بهار و پاییز حضور دارند خود را در برابر گزش کنه محافظت کنند.
این کارشناس مسئول توصیه داشت: لباس و پوست خود را از نظر وجود کنه بهصورت مرتب بررسی کنید و در صورت وجود کنه، به طریقی که قسمت دهانی کنه در پوست باقی نماند با استفاده از پنس آنها را از پوست جدا کنید. همچنین از له کردن کنه بر روی پوست اکیداً خودداری شود.
کارشناس مسئول مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت شهرستان بوشهر گفت: هنگام تماس با گوشت، خون و ترشحات دامهای مشکوک از دستکش و وسایل حفاظت فردی استفاده کنید؛ و گوشت و جگر را پس از پخت کامل مصرف نمایید. ویروس بیماری در فرآوردههای دامی، پس از پخته شدن به مدت ۱۵ دقیقه و در حرارت ۸۵ درجه سانتیگراد از بین میرود.
دکتر زمانیان خاطرنشان کرد: در صورت خرید گوشت دامهایی که از سلامت آنها مطمئن نیستید؛ آنها را به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد و در یخچال نگهداری کنید و سپس با پوشیدن دستکش نسبت به قطعهقطعه کردن، شستشو و بستهبندی آن اقدام کنند.
انتهای پیام/ ح.گ-۳۰۰۰