عمومی | سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور

حاشیه‌ای بر اولین نشست بین‌المللی ژئوپارک‌های جهانی یونسکو در ایران: اجماع نظر متخصصان جهانی بر نقش محوری و پتانسیل‌های ژئوپارکی ایران در خاورمیانه و غرب آسیا

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، متخصصان ایرانی و خارجی که در اولین نشست بین‌المللی و گارگاه آموشی ژئوپارک‌های جهانی یونسکو در جزیره قشم شرکت داشتند، بر تشکیل مرکز ژئوپارک‌های منطقه خاورمیانه، آسیای میانه و غرب آسیا، با مرکزیت جمهوری اسلامی ایران و ژئوپارک جهانی قشم توافق نظر داشته و تاکید کردند که با توجه به تجربه ایران در مطالعات پایه‌ای در رشته ژئوتوریسم  و موقعیت زمین‌شناسی بی‌نظیر، ایجاد چنین مرکزی، کمک شایانی به آموزش و پیشرفت مسائل مربوط  به این شاخه جدید و موردتوجه جهانی در غرب آسیا و خاورمیانه  خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، مهین گزانی، رئیس اداره علوم طبیعی کمیسیون ملی یونسکو، یکی از کسانی است که به این موضوع اعتقاد زیاد دارد و در سخنان خود در نشست ژئوپارکهای جهانی به آن اشاره کرد.

وی ابراز امیدواری کرد که موجبات تشکیل مرکز توسعه ژئوپارک های جهانی یونسکو برای منطقه خاورمیانه، غرب آسیا،و آسیای میانه در جزیره قشم فراهم شود، به طوری که این مرکز بتواند زمینه ساز ایفای نقش موثر در برگزاری نهمین کنفرانس بین المللی ژئوپارک‌های یونسکو در سال ۲۰۲۰ باشد.

همچنین پاتریک مک کیور، رئیس ژئوپارک های جهانی یونسکو نیز از دیگر دست اندرکاران جهانی است که در سخنان خود به این موضوع اشاره کرد.

وی با توجه به حضور مسئولان ایرانی و ژئوپارک قشم در جمع شبکه ژئوپارکهای جهانی، به عنوان تنها ژئوپارک خاورمیانه،  مسئولیت قشم را فراتر از یک ژئوپارک دانست و تاکید کرد: قشم قدم به راه طولانی و بزرگی گذاشته است که باید با جدیت هدف خود را دنبال کند که شاید یکی از این اهداف، صدور خدمات و کارشناسی امور مربوط به ژئوتوریسم و مفاهیم ژئوپارک به کشورهای منطقه غرب آسیا باشد.

مرتضی بانک، دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی، نیز از دیگر کسانی است که از جایگاه مشاوررئیس جمهور، آمادگی دولت جمهوری اسلامی ایران را در همکاری بین منطقه ای مربوط به  آموزش و انتقال تجربیات مربوط به ژئوپارک با مرکزیت منطقه آزاد تجاری قشم اعلام کرد.

به نظر می‌رسد که ایجاد مرکزی با محوریت جمهوری اسلامی ایران، امری نزدیک و محتمل باشد، در این میان حضور فعال سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در مطالعات مربوط به ژئوتوریسم و پتانسیل‌یابی ژئوپارک‌ها در کشور که در میان سازمان‌های زمین‌شناسی منطقه سرآمد بوده به رشد و پیشرفت این شاخه از گردشگری کمک شایانی خواهد کرد و باعث می‌شود که با توجه به اهداف کلان کشور در رونق بخشی اقتصادی و فرهنگی همراه با توسعه پایدار امری مبارک و قابل تامل باشد.