علل سرگیجه و راه های درمان آن
دکتر منوچهر فاضلی متخصص گوش و حلق و بینی گفت:
اگر کسی برای اولین بار دچار سرگیجه شود برای فرد بسیار استرس آور است و
با وجود علائم خیلی حاد و شدیدی که برای بیمار دارد ما باید آن را به عنوان یک علامت هشدار در نظر بگیریم اما بیش از ۹۰ درصد سرگیجه ها علت گوشی دارند و به راحتی قابل درمان است.
وی در گفتگو با سرویس علمی ، پژوهشی اخبار سلامت کرمانشاه با اشاره به اینکه گوش در بدن انسان دو وظیفه شنوایی و تعادل را دارد گفت:
اگر وظیفه تعادلی گوش به هم بخورد بیمار دچار سرگیجه حاد می شود و احساس چرخش محیط ،تهوع، استفراغ ، رنگ پریدگی ، بی حالی ، ضعف و افت فشار می تواند داشته باشد .
دکتر فاضلی گفت: خوشبختانه در اکثریت موارد بیمارانی که دچار سرگیجه گوشی می شوند، مسئله حاد و خیلی مهمی نیست ضمن اینکه با مراجعه به متخصص
با یک معاینه ساده این مشکل تشخیص داده میشود و حتی خیلی از موارد بدون نیاز به دارو صرفاً با یک مانور ساده قابل درمان است .
وی به وجود تستی به نام تست هالپک برای تشخیص این بیماری اشاره کرد و گفت: این تست در تشخیص بیماری بسیار کمک کننده است ضمن اینکه ما با یک مانور خاص که روی سر و بدن انجام میدهیم حالت سرگیجه بیمار به حالت طبیعی خودش برمیگردد.
این پزشک متخصص با بیان اینکه برخی از بیماران حتی در خواب ممکن است که دچار حمله سرگیجه شوند و حتی احساس کنند که زلزله شده است گفت:
در زمان زلزله ای که چند سال پیش در سرپل ذهاب داشتیم بیماران زیادی بودند که مراجعه میکردند و درنیمه شب مادر و پدر و بچه های خانواده دچار این حمله شده بودند، با این احساس که زلزله شده ولی همان حمله حاد سرگیجه گوشی بود،
چنین سرگیجه ای به صورت احساس ناگهانی چرخش دورانی محیط پیرامون در فرد بروز می کند که با یک مانور درمان میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه به بیان علت اصلی سرگیجه های ناگهانی پرداخت و گفت:
سرگیجه علتهای مختلفی میتواند داشته باشد که از جمله مهمترین دلیل سرگیجه های ناگهانی
و سنگینی سر، کاهش فشارخون ،
کاهش قند خون یا هیپوگلیسمی است که بیشتر در افراد دیابتی مشاهده میشود ولی در افراد عادی هم به علت کار و فعالیت زیاد، گرسنگی وشب نخوابی مشاهده شده است.
به گفته این پزشک متخصص علت دیگر سرگیجه ناگهانی می تواند تپش قلب ناشی از آریتمی باشد این بیماری ابتدا با ضربان نامنظم قلب بروز میکند و در ادامه با علائمی مانند درد قفسه سینه و تپش قلب و تنگی نفس و سرگیجه همراه میشوند .
وی با بیان اینکه گاهی افراد هنگام تغییر سریع موقعیت خود مانند بلند شدن ناگهانی دچار سرگیجه میشود تاکید کرد: برای درمان سرگیجه های ناگهانی لازم است به دلایل ایجاد آن توجه کرد زیرا دلایل هرچه که باشند در صورت درمان ،حالت سرگیجه نیز برطرف میشود.
دکتر فاضلی به راه های کمک کننده برای کاهش شدت سرگیجه ناگهانی اشاره کرد و گفت: سر را به آرامی و با احتیاط حرکت دهید ، در اتاقی نسبتا تاریک و ساکت و آرام دراز بکشید ، سعی کنید آرام باشید و از حرکتهای ناگهانی بدن خودداری کنید و برای کاهش احتمال زمین خوردن از عصا استفاده کنید.
وی همچنین توصیه کرد: هنگام بلند شدن از تخت خواب به آرامی و قبل از ایستادن بهتر است چند لحظه لبه تخت بنشینید و
اگر بیماری دیابت یا فشار خون دارید توجه کنید که قند و فشار شما بیش از اندازه پایین نباشد.