عمومی | دانشگاه تهران

اصول مدیریت در شرایط فتنه بر اساس آموزه‌های نهج‌البلاغه | رمز عبور موفق از فتنه‌ها، دنباله‌روی از ولایت است | در شرایط فتنه نباید فوری قضاوت کرد و موضع گرفت

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران ، دکتر سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در جمع مدیران و کارکنان حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران با تبریک اعیاد ماه رجب و آغاز دهه مبارک فجر، به درس‌آموزی از نهج‌البلاغه اشاره کرد و گفت: متاسفانه که  ائمه بزرگوار ما بجز حدود پنج سال، امکان این را نیافتند با حکومت بر جامعه، الگوی عملی حکومتداری اسلامی برای ما باشند، ولی خوشبختانه میراثی گرانبها به نام نهج‌البلاغه که حاصل تجربه حکمرانی امام علی علیه السلام است، امروز در اختیار ما قرار دارد که به همه توصیه می‌کنم آن را بطور مداوم مطالعه کنند که هم برای زندگی اجتماعی و هم زندگی سازمانی ما بسیار مفید است. دنیایی از معارف در هر کدام از فرازهای نهج‌البلاغه وجود دارد. آشنایی با تحلیل‌ها و تفسیرهای این منبع دینی ارزشمند می‌تواند تاثیر کاربردی فروانی در زندگی اجتماعی و زندگی سازمانی ما داشته باشد.
وی تامل و تفحص در نهج‌البلاغه را یکی از لوازم برخورداری از سبک زندگی اسلامی دانست و تاکید کرد: با تکیه بر معارف نهج‌البلاغه، چه بسیار می‌توان اصول و قواعد مدیریتی، اجرایی و سازمانی را از دل این معارف استخراج کرد و قاعده‌مندی حکمرانی اسلامی و علوی را در نظام مدیریتی جاری و ساری کرد.
دکتر مقیمی در بخش دیگر سخنانش با اشاره به نگارش یک یادداشت تحلیلی درباره مدیریت در شرایط فتنه بر اساس آموزه‌های نهج‌البلاغه، گفت: حضرت علی(ع)، شرایط فتنه را به «گردباد» تعبیر کرده‌اند، به گونه‌ای که وضعیت در حوادثی که در شرایط فتنه با آنها مواجه می‌شویم، پیچیده می‌شود و گاهی حقیقت و باطل اختلاط پیدا می‌کند.
وی افزود: در فضای التهابی ماه‌های اخیر که فضای مجازی و رسانه‌ای در کشور و دنیا به شدت بر نوع رفتار جوانان و دانشجویان تاثیرگذار بود، درباره اینکه واقعیت یک رویداد و اخبار منتشر شده پیرامون آن چقدر صحت دارد، افراد دچار سردرگمی می‌شدند و نوجوانان و جوانان با روحیه احساسی خود با پذیرش این اخبار و روایت معاندین، سریعا واکنش نشان می‌دادند. آنقدر در فضای مجازی ماهرانه یک خبر یا موضوعی را القا می‌کنند تا در ذهن مخاطب، حقیقت را وارونه جلوه دهند. بعد که گرد و خاک‌های فتنه می‌خوابد، مشاهده می‌کنیم که اصل ماجرا چیز دیگری بوده است نه آن روایتی که در فضای مجازی غالب شده بوده است.
دکتر مقیمی ادامه داد: بر اساس آموزه‌های نهج‌البلاغه، در شرایط فتنه نباید فوری قضاوت کرد و موضع گرفت. بلکه باید اجازه داد تا شرایط روشن شود؛ بر خلاف عده‌ای که خیلی سریع قضاوت می‌کنند و خیلی سریع هم مشخص می‌شود که اشتباه کرده‌اند. البته این افراد الزاما آدم‌های بدی هم نیستند ولی فکر می‌کنند که مسئولیت‌شان این است که سریع موضع‌گیری کنند اما چون شناخت لازم از شرایط ندارند، شتابزده موضع‌گیری می‌کنند.
رئیس دانشگاه تهران در پایان بیان داشت: جوهره بحثی که امام علی(ع) در بحث شرایط فتنه می‌فرمایند، تبعیت از یک رهبری آگاه است. بنابراین در صورتی می‌توان از فتنه‌ها موفق بیرون آمد که دنباله‌رو ولایت و  رهبری باشیم و ولایت را مبنا قرار دهیم.