عمومی | دانشگاه تهران

مراسم بزرگداشت پدر کارتوگرافی ایران در دانشگاه تهران برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، دکتر سید احمدرضا خضری ، مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران در این مراسم، مهندس سحاب را شاعر و ایران‌شناسی برجسته توصیف کرد و گفت: «ایشان از کودکی با دانش جغرافیا آشنا شد، با آن زیست و با بنیانگذاری موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب نیز حیات پر بار خود را ابدی ساخت».

دکتر خضری با بیان اینکه دانش جغرافیا دانشی تاثیرگذار بر سایر دانش‌ها به ویژه در علوم انسانی و تاریخ است، تاکید کرد: «امروزه بدون بهره‌وری از دانش جغرافیا و محصولات آن نمی‌توان تاریخ دانست و آن را درس داد».

وی افزود: «این مهم ۸۰ سال پیش در خاندان سحاب درک شد و ایشان را بر آن داشت تا با بنیانگذاری موسسه سحاب، نخستین موسسه کارتوگرافی ایران، زحمت و رنج انتقال این دانش را به دوش بکشند».

مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران از مرحوم ابوالقاسم سحاب به عنوان نسل اول این خاندان نام برد و گفت: «ایشان علیرغم آنکه به لحاظ مدیریتی و بنیادی مبدع بود، در عرصه تخصصی خودش نیز ابداعاتی داشت».

دکتر خضری با بیان برخی فعالیت‌های مرحوم عباس سحاب ، اظهار داشت: «ایشان در سنین نوجوانی با حمایت پدر موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب را بنیان نهاد که این موسسه بعدها عرضه نقشه‌های نوآورانه برای جای جای این کره خاکی را ممکن ساخت».

وی با اشاره به فعالیت‌های بین‌المللی مهندس سحاب گفت: «ایشان برای تهیه نخستین کره جغرافیایی به زبان فارسی و به منظور درک تاریخ، ۳۰ هزار شهر و روستا را گام به گام طی کرد تا به دانش جغرافیایی این مرز و بوم دست یابد و آن را در اختیار دیگران بگذارد».

استاد دانشگاه تهران در پایان ضمن ابراز خرسندی از آشنایی با نسل چهارم خاندان سحاب ، ابراز امیدواری کرد که این نسل نیز بتواند خدمات ارزشمند این خاندان به دانش جغرافیا و تاریخ را ادامه دهد.

در این مراسم همچنین دکتر محمدرضا سحاب ، رئیس هیات مدیره موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب در مراسم بزرگداشت استاد عباس سحاب که ۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ در دانشگاه تهران برگزار شد، با بیان اینکه خشت اول بنای این موسسه در سال ۱۳۱۵ گذاشته شده است، گفت: «مرحوم عباس سحاب در ۱۳ سالگی نقشه کشور فرانسه و پس از آن نیز نخستین نقشه گردشگری تهران را به زبان لاتین ترسیم کرد که این موضوع سنگ‌بنای موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب بود».

وی آخرین اثر مهندس سحاب را اطلس ۱۴ قرن هنر اسلامی عنوان کرد و افزود: «تاکنون موفق شده‌ایم یک جلد از ۲۰ جلد این اطلس را با مشارکت یونسکو منتشر کنیم».

رئیس هیات مدیره موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب ضمن اشاره به فعالیت‌های سحاب در دفاع از اصالت نام خلیج‌فارس، برخی فعالیت‌های دیگر این موسسه بعد از خاموشی ایشان را تهیه نقشه‌های گوناگون برای ایران، شهرهای آن و نیز سایر کشورها، تهیه نقشه‌های آموزشی، نقشه‌های بزرگ دیواری و سیاسی، تهیه اطلس‌های کتابخانه‌ای ، کتاب برای کودکان، نگاره‌های آناتومی و نگاره‌های آموزشی برای آموزش جغرافیا در مدارس برشمرد. اطلس بزرگ ایران و جهان به زبان انگلیسی، آخرین اثر منتشر شده در موسسه سحاب، در این مراسم رونمایی شد.