همایش ملی تکریم و الگوسازی استاد دکتر محمد معین برگزار شد
به همت بنیاد نخبگان استان گیلان و با مشارکت دانشگاه گیلان، مراسم تکریم و الگوسازی استاد دکتر محمد معین با همکاری انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران و با حضور اعضای هیات علمی، دبیران، دانشجویان، دانش اموزان و مستعدان برتر ادبی استانی و کشوری در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد.
دکتر رضی رئیس دانشگاه گیلان در این مراسم با اشاره به اینکه در استانه روز معلم و استاد هستیم و این همایش به مناسبت تکریم و الگوسازی یکی از اساتید فرزانه است یاداور شددکتر معین استادی از بنیانگذاران اموزش نوین دانشگاهی در تحقیقات ادبی هستند و از ویژگیهای مهم ایشان خلاقیت و نواوری ایشان است که محافل علمی ما به ان نیاز دارد. دانشی وجود دارد به نام دانش نواوری نظام یافته یا خلاقیت شناسی که توجه بر این دارد که در پشت خلاقیتهای دانشمندان موفق چه چیزی وجود دارد که ترویج شود. همین الگوسازی باعث میشود که چگونه الگو بگیریم، چگونه مسئلهیابی کنیم و چگونه ان را حل کنیم. مجموعه خصوصیاتی که استاد معین داشتند ایشان را متمایز میکند، اما ان چیزی که به خلاقیت و نواوری ربط دارد بحث روشمندی ایشان و مسئلهمحور کار کردن ایشان است. نازلترین نوع الگوبرداری از ایشان است که ما هم بخواهیم مانند ایشان همان کارهایی را که در دستور زبان میکردند انجام دهیم؛ اما واقعیت این است که این مسائل، مهمترین مسئلههای زمان دکتر معین بود. اگر ایشان امروز بودند، مسئلههای زیاد دیگری وجود دارد که از انها غفلت شده است، به انها میپرداختند.
دکتر مسعود اصفهانی رئیس بنیاد نخبگان استان گیلان در ابتدای این مراسم با تبریک هفته معلم، روز جوان و میلاد حضرت ولی عصر (عج) گفت: هدف بنیاد نخبگان از برگزاری این همایشها، تکریم و الگوسازی از نخبگان و سرامدان عرصههای مختلف علمی، فرهنگی، هنری، قرانی و ورزشی است. تکریم، به فرد تکریم شونده و تجلیل از زحمات او در هر زمینهای که فعالیت میکند برمیگردد، اما الگوسازی که وجه غالب فعالیتهای بنیاد است، بر این موضوع تاکید دارد که از فراموش شدن مفاخر علمی و فرهنگی در گذر زمان و در اثر حوادث زمانه اجتناب شده و از گسست فرهنگی جلوگیری شود. مفاخر هر ملتی به مثابه ریشههای درختان تناور هستند که حتی در صورت قطع شاخ و برگ درخت، قادر به رویش مجدد جوانهها برای ادامه بقای ان هستن. دکتر اصفهانی در ادامه پیام دکتر ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان را برای شرکت کنندگان در همایش قرائت کرد.
دکتر اسماعیل اذر هم در این همایش گفت: به هر جایی و به هر متنی در استان سرسبز گیلان نگاه میکنم استاد معین را میبینم. ایشان با قرائت شعری از شکسپیر در مورد عمر، ارتباط شکسپیر با استاد معین را تشریح نمود. دکتر اذر با بیان اینکه ما امروز و در این مراسم تکریم علم را به جا میاوریم اظهار داشت: استاد معین شخصیتی انسانی داشت و در وجود این ادم حسادت، بدی، زشتی و دروغ وجود نداشت. قلب معین پذیرای همه صورتهاست.
در ادامه دکتر محمدرضا راشد محصل عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد طی سخنانی با اشاره به اینکه هویت زدایی اشکار و پنهان، فرهنگ ملی و ایرانیت را نشانه گرفته، بهترین راه برای مقابله با ان را یاداوری بزرگان درگذشته و تجلیل از بزرگان و دانایان حاضر دانست که در حقیقت مقابلهای است در برابر هویت زدایان که با لباس دوستی وارد میشوند و در نهایت جوانان را از کوشش در راه دانش و انسانیت، که بالاتر از دانش است، باز میدارند.
دکتر مهدخت معین دختر استاد معین هم در این مراسم یکی از ویژگیهای شخصیتی استاد معین را اعتقاد دانست و افزود: میتوان استاد معین را الگوسازی نمود.
در پایان این مراسم از تمبر یادبود دکتر معین نیز رونمایی شد.
گفتنی است استاد دکتر محمد معین در ۹ اردیبهشت ۱۲۹۷ هجری شمسی در محله زرجوب رشت به دنیا امد و پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی به تهران رفت.وی نخسیین کسی بود که دکترای ادبیات فارسی را از دانشگاه تهران دریافت کرد.استاد دکتر محمد معین علاوه بر فرهنگ لغت معین بیش از ۲۰ اثر در زمینه شعر و ادبی ات فارسی از خود به یادگار گذاشت.وی ۱۳ تیرماه ۱۳۵۰ چشم از جهان فرو بست.