عمومی | پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

همکاری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی استان فارس در زمینه خرمای مجول

تعامل پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی استان فارس در زمینه خرمای مجول

رئیس مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس به همراه محققان این استان در حوزه تولید خرمای مجول، عصر یکشنبه، ۹ اردیبهشت ماه ۹۷ طی بازدید از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، با محققان پژوهشگاه در خصوص پروتکل تولید و سازگاری خرما رقم مجول و مراحل تولید نهال های رقم این محصول بحث و تبادل نظر کردند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این نشست که دکتر ابراهیم زارع رئیس مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، دکتر زرگری رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهرم و دکتر بنیان پور محقق باغبانی مرکز تحقیقات ایستگاه زرقان از استان فارس حضور داشتند، دکتر نیراعظم خوش خلق سیما رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اظهار داشت: تلاش های محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در زمینه خرمای مجول، تقریبا به مراحل پایانی خود رسیده و به زودی به تولید دانش فنی ان نیز دست خواهیم یافت.

وی افزود: این پژوهشگاه، امادگی انتقال مراحل فناوری خرمای مجول و پروتکل مربوطه را دارد که البته این امر، نیازمند گذشت زمان لازم است.

دکتر زارع، رئیس مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس نیز در این جلسه با بیان اینکه علت حضور ما در این نشست، بحث و تبادل نظر درباره خرمای مجول است، گفت: در استان فارس که اقتصاد ان بر پایه کشاورزی است، با بحران شدید اب مواجه شدیم و از این رو استراتژی هایی مانند فعالیت در زمینه گیاهان مقاوم به خشکی و گیاهان جدید را مدنظر داریم.

وی اظهار داشت: خرمای مجول در ایستگاه تحقیقات کشاورزی جهرم، سابقه ای حدود ۱۸ سال دارد اما طی دو سه سال اخیر با توجه به کم ابی استان و با حمایت های برخی مسئولان از جمله استاندار فارس، بحث تکثیر و گسترش ارقام خرمای مجول از طریق کشت بافت در دستورکار قرار گرفت که در این زمینه دانشگاه شیراز نیز برای همکاری، اعلام امادگی کرد.

زارع با اشاره به اینکه معتقدیم محققان برجسته پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با توجه به تحقیقات گسترده خود، می توانند درخصوص تکثیرخرمای مجول به مرکز تحقیقات کشاورزی استان فارس کمک کنند، خواستار همکاری و تعامل دوسویه پژوهشگاه و این مرکز شد.

دکتر پژمان ازادی، قائم مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این نشست گفت: کشت بافت خرما بسیار مهم و از پروتکل های ارزشمند در حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی است که اتفاقا کشورهای محدودی موفق به دستیابی به فناوری در این حوزه شده اند.

وی با بیان اینکه پژوهشگاه نیز خرمای مجول را یکی از اولویت های خود قرار داده، اظهار داشت: در همین رابطه پروتکل مربوط به ان در مراحل پایانی قرار دارد که نتایج در اینده نزدیک مشخص خواهد شد.

ازادی افزود: سیاست پژوهشگاه، همکاری بین موسسات تحقیقات کشاورزی است و ما می توانیم در رساندن فناوری ها به بازار و تجاری سازی انها و نیز نحوه انتقال دانش فنی همکاری نماییم.

دکتر مهران شریعت پناهی، رئیس بخش کشت بافت و سلول نیز با ارائه توضیحاتی درباره اقدامات انجام شده در این بخش تحقیقاتی درباره خرمای مجول اظهار داشت: در پژوهشگاه، چندین سال بر روی خرمای مجول کار شده اما بعد از اینکه تحقیقات، نهایی شود، تبلیغات و اطلاع رسانی لازم اغاز خواهد شد.

وی تجاری بودن، کیفیت بالا و پایین بودن تنوع ژنتیکی را از جمله مزیت های خرمای مجول و اهمیت سرمایه گذاری در این زمینه عنوان کرد و گفت: گرانی این محصول نیز به خاطر حجم تحقیقات گسترده و هزینه بر است که سال ها به طول می انجامد از این رو انتشار جزییات بهینه سازی ان نیازمند گذشت زمان است.

همچنین دکتر زرگری، رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهرم در این جلسه با اشاره به فعالیت های انجام شده در استان فارس بر روی خرمای مجول گفت: این خرما از اوایل دهه ۱۳۸۰ وارد کشور شده و ما طی ۱۲ سال در پنج نقطه روی ان کار کردیم و اکنون معتقدیم زحمات همکاران باید در قالب مزرعه تحقیقاتی دیده شود.

این محقق باسابقه کشور در حوزه خرما با بیان اینکه فعالیت پژوهشگاه ها و مراکز تحقیقاتی به ویژه پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی موثرتر از دانشگاه ها در زمینه تولید خرماست، گفت: نتایج دانشگاه ها بیشتر در قالب پایان نامه ها نمود پیدا می کند اما نتایج مراکز تحقیقاتی ملموس تر است و منجر به تولید دانش فنی می شود.

زرگری علت کمرنگ بودن نقش بخش خصوصی در زمینه ورود به خرمای مجول را بازدهی طولانی مدت ان و نیز مشکلات مربوط به واردات این محصول دانست و ابراز امیدواری کرد با اشنایی بیشتر با مراحل تولید نهال های رقم مجول و پروتکل تولید و سازگاری ان، فرصت های بیشتری برای گسترش همکاری ها فراهم شود.

دکتر بنیان پور، محقق باغبانی مرکز تحقیقات ایستگاه زرقان نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه باید پیش بینی هایی درباره ارقام خرمای مجول، اخذ اصالت رقم و نظایر ان صورت گیرد، گفت: خوشبختانه در حوزه تولید و تکثیر ارقام مجول در استان فارس، مشکل نیروی انسانی نداریم اما پروتکل و روش اجرا بسیار مهم است.

گفتنی است بعد از برگزاری این نشست، حاضران در جلسه، از بخش تحقیقاتی کشت بافت و سلول بازدید کردند و دکتر ضرغامی از اعضای هیات علمی در این بخش و از محققان پژوهشگاه در حوزه تکثیر خرمای مجول، توضیحات لازم را به بازدیدکنندگان ارائه کرد.

عکس: سینا معتمدراد