مهندسی | دانشگاه صنعتی شریف

گفتگو با دکتر محمد شریف خانی موسس اولین تلویزیون اینترنتی کشور

شرکت سیما رایان شریف در سال 1390 و در قالب یک شرکت دانش بنیان در مرکز رشد و فناوری های پیشرفته ی دانشگاه صنعتی شریف و با هدف ایجاد نخستین تلویزیون اینترنتی کشور آغاز به کار کرد. این شرکت هم اکنون و پس از فراز و نشیب های فراوان طی مدت 5 سال توانسته است به جایگاهی برسد که به عنوان قوی ترین تلویزیون اینترنتی کشور فعالیت نماید.

در ادامه، گفتگوی خبرنگار روابط عمومی با دکتر محمد شریف خانی عضو هیئت علمی دانشکده ی مهندسی برق و موسس این شرکت دانش بنیان را خواهید خواند.

دکتر شریف خانی در ابتدای صحبت های خود در خصوص راه اندازی شرکت سیما رایان شریف گفت: پس از تجربه ی ناموفقی که با یکی از همکاران خود در دانشگاه صنعتی شریف در خصوص تولید پخش کننده های تلویزیون دیجیتال داشتیم، تصمیم گرفتیم تا فعالیتمان را با رویکردی کاملا جدیدتر ادامه دهیم. بنا بر این با همکاری دکتر صفری و مهندس سعید فرزیان(یکی از دانشجویان دکتر صفری) اقدام به تاسیس یک شرکت دانش بنیان در مرکز رشد دانشگاه صنعتی شریف نمودیم.

وی در خصوص هدف این تیم از راه اندازی تلویزیون اینترنتی تلوبیون گفت: با توجه به اینکه ایرانیان خارج از کشور دسترسی به برنامه های پخش شده از کانال های مختلف صدا و سیما را نداشتند، ما به فکر راه اندازی سایتی جهت دسترسی آسان ایرانیان مقیم خارج و بهره مندی آنان از محتواهای تلویزیونی ایران شدیم و بر همین اساس پس از تاسیس شرکت سیما رایان شریف در مرکز رشد دانشگاه صنعتی شریف آغاز به راه اندازی سامانه ای تحت عنوان «تلوبیون» نمودیم.

دکتر شریف خانی یادآور شد: در آن زمان مجموعه هایی که در راس سازمان صدا و سیما بودند رویکرد مثبتی نسبت به این موضوع نداشتند و یک سالی زمان برد تا ما توانستیم مدیران این سازمان را متقاعد نموده و قراردادی را در خصوص همکاری با سازمان صدا و سیما به امضا برسانیم. البته ما با امضای این قرارداد هیچ هزینه ای از صدا و سیما دریافت نکردیم و با سرمایه گذاری شخصی خودمان فعالیتمان را ادامه دادیم.

مدیرعامل سابق شرکت سیما رایان شریف در ادامه افزود: هرچقدر که کار پیش میرفت احساس می کردیم که مردم و جامعه استقبال بیشتری نسبت به محصول ما نشان می دهند و این نکته برای ما بسیار حائز اهمیت بود. و به همین منظور تصمیم گرفتیم این پروژه را با شتاب بیشتری پیش ببریم، اما هرچقدر که بیشتر پیش می رفتیم نیازهای مالی مان بیشتر می شد و بارها و بارها مجبور به پذیرفتن پروژه های غیرمرتبط با شرکت بودیم تا بتوانیم درآمدزایی کرده و مشکلات مالی شرکت را برطرف نماییم. اما همین پروژه ها تمرکز شرکت را به هم میزد و سرعت پیشرفتمان را کند می کرد. تا اینکه به اصطلاح «کفگیرمان به ته دیگ خورد!» عملا رو به ورشکستی میرفتیم و چاره ای جز آوردن یک سرمایه گذار با هدف برطرف شدن مشکلات مالی نداشتیم. در نهایت با یک شرکت به عنوان سرمایه گذار به توافق رسیدیم و عملا با آمدن منابع مالی، از یک وضعیت بغرنج رهایی یافتیم و توانستیم بر روی محصول اصلی مان متمرکز شویم.

دکتر شریف خانی اذعان داشت: در نهایت در سال 1392 موفق به راه اندازی و عرضه ی اولین اپلیکیشن تلوبیون شدیم که استقبال خوبی از آن به عمل آمد و انگیزه ای ایجاد شد تا این اپلیکیشن را با کیفیت بهتر و بالاتر ارائه دهیم. هرچقدر که کار جلوتر می رفت و تعداد مخاطبین ما بیشتر می شد متوجه شدیم که تکنولوژی که لازم است تا بتواند به این حجم پرتعداد کاربر سرویس دهد چقدر مهم و پیچیده است.

دولتمردان ما دانش کافی نسبت به تکنولوژی های نوین ندارند
دکتر شریف خانی خاطرنشان کرد: یکی از مسایلی که باعث می شد ما نتوانیم رشد کافی داشته باشیم این بود که مدیران صداو سیما در آن زمان نسبت به ارزش این کار اشراف کافی نداشتند و حمایت های خود را از ما دریغ می کردند. البته این موضوع هنوز هم یکی از دغدغه ها و نگرانی های من است و معتقدم دولتمردان ما دانش کافی نسبت به تکنولوژی های نوین ندارند.
وی افزود: با تغییر چارچوب مدیریتی سازمان صدا وسیما و با حضور مدیر جدید، فضای مناسبی ایجاد گردید و پس از برگزاری چند جلسه با برخی مدیران و تیم جدید سازمان صداوسیما این امکان فراهم شد تا به آنها مشاوره هایی بدهیم و کمک هایی به آنها بکنیم. در همان زمان به من پیشنهاد شد تا عنوان مشاور در حوزه ی فناوری های نوین در صدا و سیما مشغول به فعالیت شوم و به همین منظور تصمیم گرفتم از مدیریت در شرکت سیما رایان شریف استعفا دهم زیرا احساس کردم اثرگذاری بیشتر و بهتر من برای جامعه در درون حاکمیت باشد و بهتر میتوانم مسئولیت و دین خود را ادا کنم. پس از ورود من به صدا و سیما، تلوبیون به شکل موازی به فعالیت و رشد خود ادامه می داد و با توجه به سیاست هایی که پس از ورود من به صدا و سیما تبیین گردید، مجموعه های دیگری نیز مانند آیو، سیستم های ایرانسل و... تحت چارچوب فکری جدیدی که ما در آن سازمان ایجاد کردیم آغاز به فعالیت نمودند.

استاد دانشکده ی مهندسی برق در ادامه خاطرنشان کرد: با ایجاد تلویزیون اینترنتی تلوبیون در شرکت سیما رایان شریف اتفاق بزرگی را رقم زدیم و با این اتفاق به همه ی تیم 50، 60 نفره ای شرکت ثابت شد که با پشتکار و تلاش می توان به موفقیت دست یافت.

وی یادآور شد: هم اکنون مهندس احسان خرم یکی از فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف به عنوان مدیرعامل مجموعه ی تلوبیون در حال فعالیت می باشد و تیم بزرگ محتوایی که بخش عمده ای از آن دانش آموختگان دانشگاه صنعتی شریف هستند در اقصی نقاط کشور در حال ساختن تمامی محتواهای تلوبیون هستند و شرکت سیما رایان شریف با محصولِ پرمخاطب تلوبیون در حال فعالیت می باشد.

نحوه ی فعالیت تلوبیون
دکتر شریف خانی در خصوص نحوه ی فعالیت تلویزیون اینترنتی تلوبیون گفت: تلوبیون به مخاطبین اجازه می‌دهد برنامه‌های کانال‌های تلویزیونی ایران را به ‌صورت اینترنتی روی گوشی و تبلت خود تماشا کنند. از طریق این سامانه مخاطبین می توانند به صورت زنده برنامه‌ها و بازپخش برنامه‌های پخش‌شده کانال‌های تلویزیونی ایران را در گوشی و تبلت اندرویدی خود مشاهده نمایند. علاقه مندان می توانند با نصب اپ و عضویت در این سرویس، برنامه‌های در حال پخش کانال‌های سراسری و استانی تلویزیون ملی را به‌صورت زنده تماشا نموده یا از بخش آرشیو، آنهایی که را می‌خواهند، برای خود دوباره پخش کنند.

وی افزود: تکنولوژی که در مجموعه ی تلوبیون مورد استفاده قرار گرفته است مربوط به رشته های مهندسی کامپیوتر و برق می باشد. در این مجموعه ما ابتدا سیگنال های تلویزیونی را از آنتن و به وسیله ی دستگاهی که میتواند آن سیگنال ها را به فایل های مجزا تبدیل کند، دریافت می کنیم. سپس از طریق سیستمی که در دانشگاه صنعتی شریف آن را طراحی کرده ایم، امکان تشخیص شات ها فراهم گردیده و در نهایت تصاویر دریافتی در اختیار اپراتور قرار می گیرد، اپراتور تصاویر را به هم متصل نموده و به عنوان یک برنامه مجزا و با درج عنوان و مشخصات در سامانه تلوبیون بارگذاری می کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شریف خاطرنشان کرد: با توجه به تعداد زیاد یوزرهای استفاده کننده از سامانه ی تلوبیون، این فایل ها در سرورهای مختلفی توزیع می شود و برای دسترسی آسان ابتدا یوزرها به یک سرور (شبکه ی توزیع محتوا که کاملا بومی است) متصل خواهند شد و آن سرور بر اساس بار ترافیکی، یوزرها را به سرورهای مختلف هدایت خواهد کرد.

دکتر شریف خانی یادآور شد: طراحی و راه اندازی این سامانه تجربه ی بسیار ارزشمندی بود و اکنون طی بازه ی زمانی 4، 5 ساله می توان گفت به موفقیت رسیده است. شرکت سیما رایان شریف به لطف خدا قوی ترین و پرمخاطب ترین مجموعه ای است که این نوع محتوا(محتوای سازمان صدا و سیما) را در اختیار مخاطبان قرار میدهد. محتوای درج شده در این مجموعه کاملا آرشیو شده و بر اساس زمان و تاریخ درج می گردد و امکان دسترسی راحت برای مخاطبین را فراهم آورده است. وی اذعان داشت: حق نشر محتواهای سازمان صدا و سیما با امضای تفاهم نامه ای با این سازمان در اختیار شرکت دانش بنیان سیما رایان شریف قرار گرفته است. این شرکت با سرمایه ی حدودا 200 میلیونی آغاز به کار کرد و در حال حاضر میلیاردها تومان ارزش دارد و دارای سرمایه ای به این میزان می باشد.

دکتر شریف خانی در پایان صحبت هایش خطاب به دانشجویان و فارغ التحصیلان گفت: نباید از ریسک کردن هراس داشت. اگر واقعا مصمم به انجام کاری باشیم بی شک می توانیم در آن موفق شویم. بایستی با صبوری از پس مشکلاتی که در هر کار سختی وجود دارد بر آییم و با کمک خداوند به نتیجه برسیم. ما صبورانه تلاش کردیم، کارمان را خوب انجام داده و به جزییات توجه می کردیم، یک هدف و باور مشترک داشتیم و درکنار یکدیگر بوده و در حد توانمان به هم کمک می کردیم و در نهایت به جایگاه و هدفی که مد نظرمان بود رسیدیم.