عمومی | پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

آغاز ششمین نمایشگاه و جشنواره گیاهان دارویی با مشارکت فعال پژوهشگاه

ششمین دوره نمایشگاه و جشنواره گیاهان دارویی، فرآورده‌های طبیعی و طب سنتی از صبح سه شنبه دهم آبان ماه با حضور ۲۴۰ موسسه و شرکت فناور در مصلای تهران آغاز به کار کرد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی تکنولوژی، در ششمین دوره‌ نمایشگاه و جشنواره گیاهان دارویی، فرآورده‌های طبیعی و طب سنتی که تا روز جمعه ۱۳ آبان‌ماه میزبان عموم علاقمندان است، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی نیز آخرین دستاوردهای خود در حوزه گیاهان دارویی و فرآورده های آن را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده است..

یکی از اهداف این‌ نمایشگاه توسعه بازار شرکت‌ها است، بر این اساس برای حضور ۸۰ هیات تجاری از کشورهای اروپایی همچون روسیه و صربستان، کشورهای همسایه مانند عراق، پاکستان، افغانستان و تاجیکستان و کشورهای دیگر نظیر ونزوئلا، عمان، هند و گامبیا در این نمایشگاه، برنامه‌ریزی شده است..

همچنین ۵ صندوق سرمایه‌گذار خطرپذیر و پژوهش و فناوری در حوزه‌های گیاهان دارویی و طب سنتی و ۱۰ شتابدهنده فعال در زنجیره ارزش این اکوسیستم حضور دارند.

شرط افزایش گردش مالی گیاهان دارویی از سه میلیارد به ۱۵ میلیارد دلار

دکتر روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طی سخنانی در مراسم افتتاحیه جشنواره با  اشاره به برنامه سند راهبردی گیاهان دارویی برای رسیدن به گردش مالی ۱۵میلیارد دلاری، گفت: اگر بر فناوری‌های جانبی این حوزه تمرکز شود، می‌توانیم به گردش ۱۵ میلیارد دلاری آن امید داشته باشیم.

وی تاکید کرد: ما در کشوری زندگی می‌کنیم که نسبت به تمام مناطق دنیا با فراوانی گونه‌های گیاهی مواجه هستیم، به گونه‌ای که از میان ۸ هزار  گونه گیاهی در ایران۲۳۰۰ گونه آن جزو گیاهان دارویی به شمار می‌رود و از این تعداد ۱۸۰۰ گونه آن نیز مختص اقلیم ایران است.

دهقانی با بیان اینکه این میزان گونه گیاهی در کشور ظرفیت ملی ما در این حوزه است، گفت: ما درحوزه گیاهان دارویی و طب سنتی اسناد با ارزشی داریم و سند گیاهان دارویی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است، ظرفیت بزرگی برای حوزه به وجود آورده که از جمله آن می‌توان به گردش ۳ میلیارد دلاری اشاره کرد..

وی با بیان اینکه این میزان گردش مالی فرصت طلایی را برای جوانان و شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد می‌کند، ادامه داد: در صورتی که مواردی چون پالایش گیاهان دارویی و متابولیت‌های ثانویه را به این فرصت‌ها اضافه کنیم، می‌توانیم به گردش ۱۵ میلیارد دلاری در سال در حوزه گیاهان دارویی امیدوار باشیم.

دهقانی با تاکید بر ضرورت حمایت نهادهایی همچون وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی برای توسعه گیاهان دارویی، گفت: با توسعه سلامتکده‌ها و دانشکده‌های طب سنتی و مکمل می‌توانیم امید داشته باشیم که در آینده این حوزه توسعه یابد.

سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری افزود: به دلیل بی‌توجهی تاریخی به طب مکمل و سنتی، این حوزه نیاز به حمایت بیشتر دارد که در این راستا می‌توانیم فرصت‌هایی در حوزه گیاهان دارویی ایجاد کنیم، اما از سوی دیگر با توسعه بازارهای جانبی حوزه گیاهان دارویی مانند تجهیزات پزشکی که در طب مکمل کاربردهای وسیعی دارد، می‌توانیم ارزش افزوده وسیعی را در این حوزه متصور شویم.

وی با اشاره به فرصت‌های امیدبخش در این حوزه، گفت: نمونه آن گیاه باریجه است که خاستگاه آن در کشور بوده و صمغ آن کیلویی ۳۰ دلار صادر می‌شود و با ارزش افزوده هزار میلیارد دلاری به ایران باز می‌گردد.

دهقانی با اشاره به نقش معاونت علمی در حوزه گیاهان دارویی، گفت: این معاونت به عنوان دستگاه هماهنگ‌کننده به منظور توسعه فناوری گیاهان دارویی، فرآورده‌های طبیعی، اسانس، عطر، مواد آرایشی و بهداشتی و طب سنتی، ستاد توسعه گیاهان دارویی را راه‌اندازی کرده است.

برنامه های وزارت جهاد کشاورزی برای جایگزینی کشت گیاهان دارویی به جای گیاهان آب بر

دکتر ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی هم طی سخنانی در این مراسم با بیان اینکه بررسی‌ها نشان می‌دهد گیاهان دارویی می‌توانند تا ۲ درصد تولید ناخالص  ملی کشور را از آن خود کنند،گفت: در این راستا ما توانستیم طی یک سال اخیر میزان اراضی زیر کشت گیاهان دارویی را از۲۵۰ هزار هکتار به ۲۸۰ هزار هکتار برسانیم.

وی با اشاره به راه‌اندازی دفتر گیاهان دارویی در معاونت باغبانی وزارت، افزود:  طب سنتی و گیاهان دارویی یک رشته بین حوزه ای است که در آن نهادهایی چون وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، وزارت معدن و تجارت، وزارت علوم، معاونت علمی و فناوری در حوزه گیاهان دارویی می‌توانند نقش آفرینی کنند.

وزیر جهاد کشاورزی نقش معاونت علمی را هماهنگ کننده بین این وزارتخانه‌ها عنوان کرد و افزود: حوزه گیاهان دارویی در جهان از ظرفیت بالایی در  اشتغال برخوردار است و در ایران نیز  بیش از  ۲۰۰۰ گونه گیاهی وجود دارد که در مورد برخی از آنها نتوانستیم روی بذرهای آنها کاری انجام دهیم ولی بخش زیادی از مراتع کشور رها شده، بستر مناسبی برای کشت گیاهان دارویی است.

ساداتی نژاد، مشکل اصلی کشور در حوزه گیاهان دارویی را ایجاد زنجیره ارزش در این حوزه ذکر کرد و ادامه داد: ما باید تمرکز خود را در این حوزه قرار دهیم تا بتوانیم به ارزش افزوده بالایی در این حوزه برسیم بر این اساس در سال جاری به بخش خصوصی مجوز به منظور راه‌اندازی پالایش گیاهان دارویی صادر کردیم.

وزیر جهاد کشاورزی جایگزینی کشت گیاهان دارویی به جای گیاهان آب بر را از دیگر اقدامات این وزارتخانه دانست و ادامه داد: در برخی از اقالیم کشور کشت گیاهان دارویی جایگزین کشت گونه‌های گیاهی غیر اقتصادی و آب بر می‌شود.

ساداتی نژاد با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی عزم خود را جزم کرده که از الگوهای کشت گیاهان دارویی حمایت کند، گفت: یکی از این الگوها، کشت قراردادی است که از سال آینده اجرایی می‌شود.

وی در این باره توضیح داد: یکی از موضوعات محوری در انتخاب نوع کشت، مشتری است و به همین دلیل است که کشاورزان به سراِغ کشت گیاهان دارویی نمی‌روند، ولی با اجرایی سازی  روش کشت قراردادی، کشاورزان از ابتدا مشتری برای تولید گیاهان دارویی خواهند داشت.

وی با بیان اینکه اجرای این روش نیاز به آموزش و ترویج دارد، اظهار کرد: کشت قراردادی از غلات و گندم آغاز شده و قرار است آن را برای توسعه کشت گیاهان دارویی توسعه دهیم.

وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: کشت قراردادی موضوعی به شدت راهبردی در حوزه گیاهان دارویی محسوب می شود که می‌تواند به واسطه دانش بنیان‌ها توسعه یابد.

ساداتی نژاد افزود: پیگیری چنین موضوعاتی در حوزه گیاهان دارویی می‌تواند از خام فروشی که بلای جان کشورمان است جلوگیری کند.

وی با تاکید بر ضرورت به کارگیری استانداردهای جهانی در تولید گیاهان دارویی گفت: از آنجایی که این حوزه ثروت ساز است می توانیم بر اساس استانداردها آینده خوبی در این حوزه برای کشورمان رقم بزنیم.

گفتنی است پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با دستاوردهای مرتبط خود با حوزه گیاهان دارویی از جمله تولید محصولات دانش بنیان بر پایه ی ریز جلبک دونالیلا، ساخت بیوراکتور ارزان برای کشت سلولها و اندام گیاهان دارویی و ... در این نمایشگاه حضور فعال داشت.

خبر: علی شمس

عکس:حسن سمیعی