پیشنهاد تعدادی از مدیران گروه های اموزشی در بازنگری نظام ارزیابی شعاع
شعاع بهعنوان ترازوی مناسب ارزیابی عملکرد اساتید
دکتر زینالو مدیر گروه کودکان دانشگاه، بابیان اینکه ارزیابی عملکرد اعضای هیئتعلمی باید صورت گیرد تاکید کرد سیستم شعاع، متناسب با افزایش اهداف و برنامههای دانشگاه باید بهروزرسانی و بازنگری شود.
دکتر زینالو مدیر گروه کودکان دانشگاه، بابیان اینکه ارزیابی عملکرد اعضای هیئتعلمی باید صورت گیرد گفت: در شعاع شناسایی و ارزشگذاری عملکرد اعضای هیئتعلمی در حوزه اموزش، پژوهش و هرگونه فعالیتی که قابل وزن دهی و ارزیابی باشد تعریفشده است. تا جایی که در این چند سال بررسی کردم این سیستم توانسته بهصورت هدفمند، ترویج و توسعه پیدا کند.
وی افزود: شعاع نقش هیئتعلمی در محیط کار و ساعات حضور انان را در شش وظیفهای که طبق قانون دانشگاه در حوزههای درمان، پژوهش، اموزش، حضور در مجامع، ارگانها و همایشهای علمی برای انان تعیینشده، بهخوبی موردتوجه و ارزیابی قرار میدهد.
مدیر گروه کودکان دانشگاه با بیان اینکه بخشصه از طرفداران و مدافعان وجود چنین برنامه منسجمی در دانشگاه هستم افزود: شعاع بهعنوان یک ترازوی کوچک فعالیتهای اعضای هیئتعلمی را وزن دهی و ارزیابی میکند.
دکتر زینالو تصریح کرد: به دانشگاههای دیگر نیز توصیه کردم این برنامه را اجرا کنند. برخی از دانشگاهها در زمان ریاست وقت دانشگاه وارد مذاکره شدند که این سیستم را متناسب با شرح وظایف خود به اجرا دراوردند و بتوانند نادیدهها را ببینند. اجرای این سیستم حداقل کمک میکند، سالانه اهداف و برنامههای دانشگاه در فضاهای بالینی و غیر بالینی دانشکدهها بهدرستی دیده و ارزیابی شود.
وی با اشاره به کاستیهایی این سیستم به بیان پیشنهادات خود در این زمینه پرداخت و گفت: در حوزه درمان بهجز استثناهایی که در ارزیابی چند برنامه دیدم خیلی نکات عمده فراموششده و مشکل جدی وجود ندارد. با توجه به ایجاد وظایف و نقشهای جدید در دانشگاه و توسعه فعالیتهای اموزشی، پژوهشی و خدمات بهداشتی و درمانی، طبیعی است که این برنامه باید قابلیت بهروزرسانی و بازنگری داشته باشد و موارد موردنیاز به ان اضافه شود.
وی با تاکید براینکه امتیازات و وزن دهیها متناسب با اهداف و برنامه های اکنون دانشگاه باید اصلاح شود افزود: برای مثال ممکن است ۵ سال پیش امتیازی را برای فعالیت یک استاد در نظر گرفته باشند درحالیکه اکنون به دلیل تعدد نقشها ان فعالیت کمتر شده باشد. نکته دیگر خلا زمانی است که در ثبت فعالیتهای اعضای هیئتعلمی وجود دارد بهعنوانمثال وقتی عضو هیئتعلمی در برنامهای شرکت میکند ان را جز فرایندها در نظر میگیرند درحالیکه میتوان ان را بهعنوان ساعت کاری منظور کرد. در این صورت بخشی از ساعت کاری هیئتعلمی خالی نمیماند.
دکتر زینالو با اشاره به انتقاد بعضی از اعضای هیئتعلمیهای در تکمیل شعاع گفت: گاهی اعضای هایت علمی جوان گلایه میکنند که این کار وقتگیر است. اما خوب است که خود انان بدانند در ماه چقدر فعالیت دارند و چه میزان از ان اثربخش بوده است. لذا معتقدم این ارزیابی باید صورت بگیرد و فرایندها و فعالیتهای جدیدی که در سیاستگذاری دانشگاه تعریف میشود از وزن و جایگاه مناسبی برخوردار شود.
وی در پایان سخنان خود تاکید کرد: بههرحال اساس این برنامه خوب است و میشود با ارزیابی سالانه و با گرفتن نقطه نظرات اساتیدی که صاحبنظر هستند این سیستم را ارتقا و بهبود بخشید.
تاکید بر نظارت دقیق بر اطلاعات تکمیلشده شعاع
دکتر ابراهیم نعمتی پور، مدیر گروه بیماریهای قلب و عروق، با اشاره به ارزیابی خود از سیستم شعاع گفت: در اغاز فعالیت سیستم، مقاومتهایی از سوی اعضاى هیئتعلمی وجود داشت ولى بهتدریج در بین انان جا افتاد.
وی با اشاره به تجربه خود از ابتدای ایجاد این سیستم، یاداور شد: من در ان زمان مدیر گروه بودم و روشهایی را براى اعضاء گروه تدوین کردم تا با راحتى بیشترى بتوانند فرم را تکمیل کنند. به این منظور از مجموع ایتمهای شعاع که خیلى هم پرشمار است انچه را که براى همکاران رشته قلب مورداستفاده قرارمى گرفت دریک فرم یکصفحهای تنظیم و برای همه ارسال کردم. درحال حاضر هم بشخصه از ان فرم براى گزارش ماهانه شعاع استفاده میکنم.
دکتر نعمتی پور با اشاره به کاستیهای سیستم شعاع گفت: طى این مدت برخى نواقص را به مجریان سیستم اطلاع دادم که مورد اصلاح قرار گرفت. البته هنوز هم اشکالاتى دارد که درصورت بازنگری سیستم باید موردتوجه قرار گیرد.
وی بابیان اینکه این سیستم براى اعضاى هیئتعلمی که برنامه منظم و فعالیت منسجم و کافى دارند میتواند بهخوبی مورداستفاده قرار گیرد افزود: بشخصه در ابتدای هرماه تمامی روزهاى ان ماه را دریک صفحه ثبت و کارهاى هرروزه را بهصورت روزانه و یا هرچند روز یکبار مینویسم. البته بدیهى است که این رویکرد را نمیتوان بهکل اعضای هیئتعلمی اشاعه داد و کمتر کسی به این صورت فرم شعاع را پر میکند.
مدیر گروه بیماریهای قلب و عروق دانشگاه با تاکید بر بررسی صحت فرمهای تکمیلشده گفت: ممکن است بعضی از اعضاء بهویژه کسانى که تماموقت نیستند و یا فعالیت بارزى ندارند علاقهای به تکمیل فرم نداشته باشند. اما انچه بایستی موردبررسی دقیق قرارگیرد و من از ان اطلاعی ندارم، مشخص شدن صحت فرمهای تکمیلشده است. ممکن است فرمها بدون دقت و فقط براى رفع تکلیف پرشده باشد و نظارت خوبی براى تایید واقعیتها وجود نداشته و یا اصلاً امکان نظارت دقیق وجود نداشته باشد که در این صورت نتیجهای جز اتلاف وقت و انرژى اعضاى هیئتعلمی و مسئولان ارزیابى نخواهد داشت. لذا ضروری است نظارت دقیقی بر صحت اطلاعات تکمیلشده وجود داشته باشد.
دکتر نعمتی پور در پایان سخنان خود تصریح کرد: گرچه اطلاع ازنظر همکاران رشتههای مختلف، بهویژه در گروههای مختلف تماموقت جغرافیائى و غیر جغرافیائی مفید است؛ ولى به نظرم، بررسى دقیق نتیجه چندساله سیستم و بهویژه راستى ازمایى ان باید در اولویت اول تصمیمگیری بهمنظور تجدیدنظر احتمالی در محتوا، ادامه طرح و یا توقف ان قرار گیرد.
تاکید بر تایید اطلاعات شعاع توسط مدیران گروه ها و روسای بخش ها
دکتر رمضانعلی شریفیان مدیر گروه داخلی دانشگاه، با بیان اینکه هزینه های مادی و غیرمادی اجرای سیستم شعاع در چند سال اخیر پرداخت شده افزود: مقاومت هایی که ابتدا در تکمیل شعاع بود برداشته شده و در حال حاضر این طرح در بین اساتید جا افتاده است.
وی با اشاره به نکات مثبت سیستم شعاع گفت: اینکه دانشکده بتواند به اطلاعات عملکرد اساتید دسترسی پیدا کند و اساتید هم ظرف مدت زمان کوتاهی (حداکثر ۱۵ دقیقه) اطلاعات خود را تکمیل کنند نکته مثبت این نظام ارزیابی است.
مدیر گروه داخلی دانشگاه، در بخش دیگری از سخنان خود پیشنهاد داد: اگر بناست براساس اطلاعات سیستم شعاع، قضات جدی در زمینه ارتقا و ترفیع اعضای هیات علمی صورت گیرد بهتر است با مدیر گروه و رییس بخش هم مشورت کنند و نظر انان را نسبت به درستی یا نادرستی اطلاعاتی که توسط اساتید تکمیل شده جویا شوند تا تباین و اختلاف بین گفتار و عملکرد افراد از بین برود.
دکتر شریفیان با بیان اینکه برداشته شدن سیستم شعاع نادیده گرفتن تلاش پیشینیان دانشکده است افزود: این نرم افزار به خوبی کل فعالیت های اعضای هیات علمی را رصد و ارزیابی می کند و وجود این سیستم برای دانشکده ها بسیار مفید و ضروری است.
لزوم تدوام اجرای شعاع در دانشکده ها
دکتر سحرناز نجات مدیرگروه اپیدمیولوژی و امار زیستی دانشگاه، با تاکید بر اهمیت نظام ارزیابی عملکرد اعضای هیات علمی گفت: اگر چه سیستم شعاع نقاط قوت بسیاری دارد ولی همچنان می تواند ارتقا یابد.
وی افزود: تغییر ماهیتی سیستم را اکنون که اعضای هیات علمی به ان عادت کرده اند توصیه نمی کنم ولی تغییرات جزیی در ان می تواند باعث صرفه جویی در زمان اساتید شود.
مدیر گروه اپیدمیولوژی دانشگاه، با اشاره به پیشنهادهای خود در ارتقا سیستم شعاع گفت: بهتر است این سیستم را با نرم افزار دیگری مانند سیستم تشویق مقالات و تمام وقتی ادغام کنند. در این صورت اعضای هیات علمی مجبور نیستند، هربار فرم های جداگانه ای را تکمیل کنند.
وی افزود: باید بتوان قابلیت جستجو در جزئیات و دوره های تکمیل شده را به نرم افزار شعاع اضافه کرد تا اطلاعات مورد نظر با سرعت و سهولت بیشتری در دسترس قرار گیرد.
دکتر نجات تصریح کرد: نکته دیگر اینکه برای تایید اطلاعات اساتید توسط مدیر گروه بهتر است امتیازات اعضا در هر ماه قابل مشاهده باشد اینگونه اگر اشتباهی در تکمیل فرم ها صورت گیرد به خوبی قابل شناسایی و بررسی است.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه وجود این سیستم را ضروری و موجب افزایش انگیزه اعضای هیات علمی در انجام وظایف خود دانست گفت: ابتدا مقاومت هایی در تکمیل سیستم شعاع وجود داشت ولی اکنون اساتید ان را با انگیزه، به موقع تکمیل و ارسال می کنند. اینکه اساتید می دانند عملکرد انان رصد و ممیزی می شود انگیزه بیشتری برای فعالیت های خود پیدا می کنند.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: ارشیو