"راهنمای فنی پایش وضعیت در سیستمهای قدرت" توسط سازمان برنامه و بودجه منتشر شد
"امید شاهحسینی" مدیر پروژه "تهیه و تدوین راهنمای فنی پایش وضعیت در سیستمهای قدرت" در خصوص انتشار راهنمای فنی شماره ۸۴۳ ، توسط سازمان برنامه و بودجه گفت: امروزه استقرار برنامههای جامع پایش وضعیت به عنوان جزئی جدانشدنی از برنامههای نگهداری و تعمیرات در صنایع مختلف از جمله صنعت برق است. در واقع پایش وضعیت یکی از اجزای اصلی نگهداری پیشبینانه میباشد. در نگهداری و تعمیرات، پایش وضعیت به مجموعه اعمالی میگویند که با پایش وضعیت تجهیزات و بررسی تغییرات آن در طول زمان بر اساس پارامترهایی مانند ارتعاشات، صدا، عملکرد، روانکاری، دما و غیره وضعیت تجهیز را تعیین میکند. رویکرد یکپارچه و حرفهای به موضوع "نگهداری و تعمیرات بر اساس وضعیت" یا همان "نگهداری و تعمیرات پیشبینانه/ پیش گویانه" دارای منافع و مزایای اثبات شدهای است که استقرار برنامههای پایش وضعیت مبتنی بر تخلیه جزیی، کرونا ویژن، اولتراسونیک، ترموگرافی، تست ارت، تست رطوبت روغن و ... را در صنایع مختلف به راحتی توجیه میکند. شناسایی و کنترل به موقع فرسایش قبل از بروز خسارات سنگین، برآورد زمان تعمیر و برنامهریزی نگهداری و تعمیرات، برآورد عمر مفید و جلوگیری از تعویض مواد و قطعات قبل از پایان عمر آنها، ریشهیابی علل فرسایش قطعات و اجزا و نحوه اثرگذاری آنها، مقایسه و تحقیق در مورد قطعات و شناسایی خرابیهای مزمن و بهینهسازی برنامههای نگهداری و تعمیرات در سیستمهای مختلف از جمله مزایای مذکور است. در این بین لازم و ضروریست تا آگاهی و دانش فنی کامل نسبت به مشخصات فنی این تجهیزات، نحوه تعمیر و نگهداری آنها و همچنین تحلیل خروجیهای تجهیزات مذکور وجود داشته باشد تا از این مسیر بهینهترین پایش وضعیت صورت پذیرفته و مزایای آن حداکثری گردد.
پژوهشگر پژوهشگاه نیرو در خصوص روند تدوین این راهنمای فنی با اشاره به نکات ذکر شده گفت: با توجه به اولویتهای مندرج در سند بالاسری صنعت برق و به درخواست مستقیم امور نظام فنی و اجرائی سازمان برنامه و بودجه (با هدف تدوین راهنمای فنی با قابلیت کاربرد در صنعت برق)، تهیه و تدوین ضابطه شماره ۸۴۳ در سال ۱۳۹۸ در دستور کار گروه برنامه¬ریزی و بهره¬برداری سیستمهای قدرت پژوهشگاه نیرو قرار گرفت. در ادامه با انجام کار کارشناسی گسترده و مستمر در سایر حوزه¬های مربوطه، پیشنویس راهنمای فنی مربوطه در فروردین ۱۴۰۰ تهیه و با اعمال اصلاحات مورد نیاز (اعلامی در نظرخواهی عام از طرف اشخاص و سازمانهای ذیربط) در تیرماه ۱۴۰۰ نهایی و در قالب راهنمای اصلی ارائه گردید.
شاهحسینی به زمینههای مختلف کاربرد این راهنما اشاره کرد و افزود: این راهنما که با توجه به اهمیت روزافزون موضوع پایش وضعیت در سیستمهای قدرت ارائه شده است در وزارت نیرو، شرکت توانیر، شرکت مدیریت شبکه برق کشور، شرکتهای برق منطقهای و شرکتهای توزیع مشاور قابل استفاده خواهد بود. همچنین کاربرد این راهنمای فنی برای مهندسین مشاور در مطالعات مرتبط، حایز اهمیت خواهد بود.