عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

کارشناس مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان گناوه: نجات دادن فرد غریق، نیاز به آشنایی کامل با مهارت شنا دارد

هاجر عوض پور در مصاحبه با روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان گناوه اظهار داشت: همه‌ساله با فرا رسیدن فصل تابستان، گردشگران و مسافران با هدف فراهم کردن اوقات مفرح یا انجام ورزش‌های تابستانی به شنا کردن و قایق‌سواری در دریا و مکان‌های آبی می‌پردازند و در برخی موارد به دلیل رعایت نکردن اصول ایمنی، دچار غرق‌شدگی می‌شوند.
وی عنوان داشت: غرق‌شدگی یکی از شایع‌ترین حوادث، در اماکن آبی است، در این نوع حادثه مغروق گاهی با عوارض غیرقابل برگشتی روبرو می‌شود و در واقع واژه "غرق‌شدگی" به حالتی گفته می‌شود که فرد برای مدتی قادر به انجام روند تنفس نبوده و یا با قطع تنفس روبرو می‌شود.
عوض پور با اشاره به اینکه غرق‌شدگی سومین علت مرگ‌های ناشی از حوادث است گفت: غرق‌شدگی در روزهای آخر هفته و در ماه‌های گرم سال شایع‌تر است و قربانیان غرق‌شدگی اکثراً کودکان و جوانان هستند.
وی بیان داشت: بیماری‌های زمینه‌ای مانند صرع، بیماری‌های قلبی، ضعف عضلانی، عقب‌ماندگی ذهنی و ... همچنین مصرف داروهای خواب‌آور، الکل و مواد روان‌گردان قبل از شنا می‌تواند زمینه‌ساز غرق‌شدگی باشد.
عوض پور یادآور شد: کودکان ۴- ۱ سال در معرض خطر غرق‌شدگی در حوض، استخر و وان حمام هستند. آن‌ها به دلیل کنجکاوی، عدم درک خطر و غفلت والدین دچار غرق‌شدگی می‌شوند.
کارشناس مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان گناوه اظهار داشت: دیدن کسی که در آب به‌طور غیرطبیعی دست‌وپا می‌زند یا سرش مدام به زیر آب می‌رود و بالا می‌آید و یا کسی که مدت زیادی صورتش در داخل آب قرار دارد، می‌تواند هشداری باشد به این معنی که با یک مورد غرق‌شدگی مواجه هستیم.
وی بیان داشت: یکی از علل غرق‌شدگی در دریا این است که وقتی فردی در حال غرق شدن است، افراد دیگر برای نجات دادن او وارد دریا می‌شوند و آن‌ها نیز غرق می‌شوند.
عوض پور افزود: سه دقیقه پس از ماندن در زیر آب، کاهش هوشیاری رخ می‌دهد و پس از بازگشت ۶ دقیقه آسیب‌های مغزی شروع و چند دقیقه بعد ضربان قلب هم نامنظم و پمپاژ خون مختل می‌شود.
وی اظهار داشت: لب‌ها و پوست رنگ پریده یا آبی‌رنگ، سرفه همراه با خلط، کاهش هوشیاری، قطع تنفس و یا دشواری تنفس و ضربان قلب نامنظم برای کسی که حتی در کنار ساحل و خارج از آب قرار دارد هم می‌تواند علامت غرق‌شدگی باشد.

اصول پیشگیری از غرق‌شدگی در تمام مکان‌های آبی پرخطر باید رعایت شود


کارشناس مبارزه با بیماری‌های غیر واگیردار شبکه بهداشت و درمان شهرستان گناوه اظهار داشت: کودکان را در ساحل دریا و رودخانه، در نزدیکی مکان‌های آبی پرخطر، وان حمام، حوض و استخر تنها رها نکنید.
وی اضافه کرد: کودکان نباید بدون همراهی فرد بزرگ‌سال، وارد آب شوند.
عوض پور توصیه کرد: در دریا از محدوده مجاز برای شنا که با توپ‌های رنگی مشخص شده است، دورتر نروید و در زمان طوفانی بودن دریا، در دریا شنا نکنید.
هاجر عوض پور تاکید کرد: اگر شنا بلد نیستید در مکان‌های آبی پرخطر شنا نکنید.
وی همچنین توصیه کرد: کودکان باید به همراه لوازم ایمنی شنا (جلیقه شنا، بازوبند شنا، حلقه شنا، تخته‌شنا، نودل) به درون استخر بروند و همه افراد باید هنگام قایق‌سواری، جلیقه نجات بپوشند.

به داخل آبی که عمق آن را نمی‌دانید وارد نشوید


عوض پور تاکید کرد: در آب‌های کم‌عمق یا آبی که عمق آن را نمی‌دانید شیرجه نزنید زیرا احتمال ضربه‌مغزی یا آسیب به ستون فقرات و استخوان‌ها وجود دارد.
وی عنوان داشت: اگر هنگام شنا احساس کردید عضلاتتان گرفته است و یا خسته شده‌اید، فوراً از آب خارج شوید.
کارشناس مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه اظهار داشت: از ورود ناگهانی به آب سرد خودداری کنید زیرا به دلیل سرد بودن آب، احتمال سنکوپ و شوک دمایی وجود دارد.
وی توصیه کرد: بهتر است در زمان شنا در دریا یک نفر از دوستان و آشنایان خود راد در ساحل دریا داشته باشید تا مراقب شما باشد و در صورت لزوم به نیروهای امداد اطلاع دهد.
عوض پور افزود: اگر شخص در حال غرق شدن را از آب بیرون کشیدید، در این موارد باید سر فرد غرق شده پایین‌تر از بقیه اعضا قرار دهید تا آب از مجاری تنفسی او خارج شود.

زنجیره بقا در غرق‌شدگی


عوض پور به برشمردن پنج حلقه بقا در غرق‌شدگی پرداخت و عنوان داشت: حلقه اول بقا پیشگیری نامیده می‌شود که شامل آموزش شنا، آموزش کمک‌های اولیه، شنا در مناطق مجاز و ... است.
وی افزود: حلقه دوم درخواست کمک و تماس با ۱۱۵، حلقه سوم جلوگیری از فرورفتن قربانی در آب، حلقه چهارم، نجات‌غریق، حلقه پنجم خروج غریق از آب و آغاز عملیات احیا است و دانستن این پنج حلقه می‌تواند جان انسانی را نجات دهد.

انتهای پیام/ ک.آ ۳۰۸۰