عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

هنگام بروز تشنج ناشی از تب والدین خونسردی خود را حفظ کنند تا به کودک آسیبی نرسد

دکتر عبدالمجید عمرانی افزود: والدین هنگام بروز تشنج در کودک، با قاشق یا شی دیگر سعی در باز کردن بین دندان‌ها می‌کنند که منجر به شکستن دندان کودک می‌شود، بهتراست کودک را به یک سمت بخوابانند و چیزهایی که باعث مسدود شدن مجاری تنفس میشود را خارج کنند.
وی اضافه کرد: تشنج‌های ناشی از تب در سن ۶ تا ۶۰ ماه معمولاً به دنبال تب اتفاق می‌افتد که منظور از تب اطفال، درجه حرارت بدن بالای ۳۸ درجه مرکزی است که از راه گوش یا مقعد درجه حرارت گرفته می‌شود.
متخصص کودکان و نوزادان بیان داشت: عفونت گوش، دستگاه گوارش و عفونت ویروسی از جمله عفونت‌هایی می‌باشد که افراد را مستعد به تب تشنج می‌کند و معمولاً در افرادی که زمینه هیچ بیماری خاصی نداشته‌اند اتفاق می‌افتد.
وی با اشاره به اینکه بطور کلی تب تشنج به دو صورت ساده و کمپلکس(پیچیده) است، تصریح کرد: از مشخصه تب تشنج ساده این است که به صورت ژنرالیسته اتفاق می‌افتد به صورتی که بدن شل و سفت می‌شود و معمولاً کمتر از ۱۵ دقیقه به طول می‌انجامد بطوری که بیمار سابقه هیچ نوع بیماری را ندارد و در ۲۴ ساعت بیشتر از یک بار اتفاق نمی‌افتد.
دکتر عمرانی ابراز داشت: مشخصه تب تشنج کمپلکس (پیچیده) این است که بیشتر از ۱۵ دقیقه طول می‌کشد، تمام بدن را در برنمی‌گیرد و این نوع تشنج در بین ۲ تا ۵ درصد از نوزادان اتفاق می‌افتد و فرد سابقه هیچ گونه بیماری ندارد.

وی با اشاره به اینکه تشنج پیچیده به نبال برخی از عفونت‌های ویروسی اتفاق می‌افتد، افزود: اگر کودک یکبار به تب تشنج دچار شد احتمال تکرار آن در آینده ۳۰ درصد و اگر ۲ بار در کودک اتفاق بیافتد احتمال تکرار آن ۵۰ درصد می‌باشد و در صورتی که سن کودک زیر یکسال باشد و تب تشنج بیش از یکبار اتفاق بیافتد احتمال تکرار آن در آینده بیشتر است.
این متخصص اظهار داشت: اگر سن کودک زیر یکسال ، مدت تب کمتر بیست و چهار ساعت وکودک دچار تشنج شود و تب مرکزی آن بین ۳۸ و ۳۹ درجه از عوامل خطر تب تشنج می‌باشد.
وی اضافه کرد: سابقه تب تشنج و بیماری سرع در خانواده، تشج پیچیده و یا سدیم سرم پایین از عوامل خطر جزیی برای تب تشنج می‌باشد که احتمال تکرار آن را در کودک افزایش می‌دهد.
دکتر عمرانی بیان داشت: اگر کودکی در سن زیر ۱۸ ماه مبتلا به تب تشنج شد باید حتماً از نظر عفونت مغزی نوزاد را مورد بررسی قرار دهیم و تنها راه بررسی این نوع عفونت، از راه کمر و گرفتن مایه نخاعی است.
این متخصص کودکان و نوزادان افزود: معمولاً والدین به دلیل مشورت با افراد غیر متخصص از گرفتن مایه نخاعی از کمر کودک خود اجتناب می‌کنند این در صورتی است که گرفتن مایه نخاعی از بیمار هیچ گونه عارضه‌ای ندارد و در صورت وجود احتمال خطر، پزشک از این کار ممانعت می‌کند.
وی با تاکید به این که تشنج کمتر از ۵ دقیقه جایی برای نگرانی ندارد و در برخی از خانواده‌ها نقش ژنتیک در تب تشنج بیشتر است، خاطرنشان کرد: در کودکانی که فقر آهن دارند احتمال ابتلا به تب تشنج بیشتر است پس تاکید می‌شود والدین از سن ۶ ماهگی تا دو سالگی قطره آهن را به کودکان بدهند./۱۰۲۳