عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

فوق تخصص جراح قلب: هشدار در خصوص کاهش سن پیوند عروق کرونر قلب به زیر ۳۵ سال

دکتر ابراهیم شفیعی اظهار داشت: بیماری تنگی عروق کرونر قلب شایعترین علت مرگ در جوامع بشری می باشد که به علت رسوب برخی مواد از قبیل چربیها در جدار شریان‌های تغذیه کننده ماهیچه قلب به وجود می‌آید.


وی اضافه کرد: این بیماری زمانی که علائم آن بروز می کند متاسفانه سالها از شروع آن می گذرد و زمانی خود را نشان می دهد که به علت تنگی شدید برای قلب به علت عدم خون رسانی کافی مشکلاتی بوجود آید که شایعترین علامت آن هم درد شدید ناحیه قفسه سینه است هر چند که می تواند به اشکال مختلف تا حد نارسایی قلب و مرگ ناگهانی خود را نشان دهد اما گاهی نیز بدون علامت بوده و حین معاینات مشخص می شود.


دکتر شفیعی افزود: روند شروع این بیماری معمولا" در سالهای جوانی زندگی بوده و زمان بروز آن در دهه های آخر زندگی می‌باشد به طوری که برای افراد جامعه مردان از سن ۴۵ سال و خانم ها از سن ۵۵ سال به بالا در معرض ابتلای به آن قرار می‌گیرند و زنان به خاطر تفاوت جنسیت و هورمونی نسبت به آقایان ۱۰ سال دیرتر گرفتار آن می شوند.


این پزشک متخصص تصریح کرد: بنابر این ممکن است سالهای متمادی شخص دچار آن باشد ولی به علت متوجه نبودن اقدام به درمان خود نکند لذا بهترین کار در این خصوص پیشگیری است و برای پیشگیری نیز شناخت عوامل خطر و پرهیز از این عوامل مستعد کننده آسانترین و بهترین راه است زیرا در صورت ابتلا حتی با صرف هزینه های گزاف و پیچیده ترین اعمال جراحی هم ممکن است نتیجه مطلوب به دست نیاید.


وی اضافه کرد: از عوامل مستعد کننده می توان از فشار خون بالا ، چربی خون ، قند خون، کم تحرکی ، چاقی ، وراثت و عوامل ژنتیکی، فشارها و استرس های روانی و اجتماعی، استعمال دخانیات ، رژیم غذایی نا مطلوب، جنسیت و سن بالا را نام برد که مجموعه ای از این عوامل می تواند شخص را دچار این بیماری نماید.


دکتر شفیعی اظهار داشت: در صورت ابتلا، درمان آن در مراحل اولیه با دارو صورت گرفته و در صورت عدم پاسخ، باز کردن عروق کرونر از طریق بالون و آنژیو پلاستی و یا پیوند عروق کرونر بوده که برای بهبود خونرسانی به عضلات قلب رگ‌های قسمت‌های دیگری از بدن را بر روی قلب پیوند می زنند.


وی بیان کرد: در حال حاضر با توجه به شیوع بالای این بیماری در استان بوشهر که متاسفانه باید گفت حتی از میانگین کشوری هم بالاتر می باشد شرایط به گونه ای رقم خورده است که کمتر خانواده ای را می توان یافت که یکی از افراد خانواده یا بستگان آنها مبتلای به آن نباشند.


این پزشک متخصص تاکید کرد: علاوه بر این سن پیوند عروق کرونر نیز در سطحی پایین آمده که به زیر سن ۳۵ سال حتی در زنان هم رسیده است در حالی که همانطور که گفته شد عملا در خانمها ده سال دیرتر از آقایان می بایست بروز کند .


دکتر شفیعی خاطرنشان کرد: از آنجایی که سالها قبل از بروز، این بیماری در شخص شروع می شود بنابر این سن ابتلای به بیماری بایستی بسیار پایین تر از اینها در استان ما باشد که خود زنگ خطری برای جامعه می باشد و لزوم توجه برنامه ریزان و مسئولین مربوطه چه در سطح دانشگاه علوم پزشکی و چه در سطح سایر ادارات مرتبط در استان را بیش از پیش می طلبد که با اقدامات پیشگیرانه مانع از گسترش این بیماری در استان و عوارض و تبعات حاصل از آن شوند. / ۱۰۲۰