عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران

کشاورزی دانش بنیان می تواند امنیت غذایی کشور در دهه های آینده را تضمین کند

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی گفت: در صورت حضور شرکتهای دانش بنیان در بخش کشاورزی و افزایش راندمان و بهره وری می توانیم امنیت غذایی کشور در دهه های آینده را تضمین کنیم.

به گزارش خبرنگاری برنا از قزوین؛ شورای تحقیقات، آموزش و ترویج بخش کشاورزی و قرارگاه دانش بنیان کشاورزی استان قزوین عصر پنجشنبه ۱۶ تیرماه سال جاری  با حضور سید مجتبی خیام نکویی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، رضا افلاطونی رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین، احمدی رئیس پارک علم وفنآوری قزوین، فاطمه محمد بیگی نماینده قزوین در مجلس شورای اسلامی و مدیران واحدهای تحقیقاتی و کارشناسان جهاد در سالن باغستان قزوین برگزار شد.

سید مجتبی خیام نکویی در این نشست گفت: غذا و امنیت غذایی از مسائل مهم در شرایط کنونی است و بخش کشاورزی در این زمینه نقش کلیدی دارد. وی افزود : از مدتها قبل موضوع غذا به عنوان یک ابزار و سلاح برای تسلط بر کشورها محسوب می شده و در طول ۴ دهه گذشته نیز که بایستی در محصولات استراتژیک به خودکفایی می رسیدیم عده ای تعبیرات خاصی داشتند که امروز اهمیت آن دو چندان شده است ، امروز با اتفاقاتی که در جهان رخ داده برخی کشورها برای تامین ۵۰۰ هزار تن گندم با سایر کشورها رقابت می کنند و معادلات جهانی در زمینه غذا بر هم خورده و همه تلاش می کنند نسبت به ذخیره سازی غذا اقدام کنند.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تصریح کرد : خوشبختانه شرایط ایران در عرصه امنیت غذایی با اتفاقاتی که در جهان رخ داده با دیگر کشورها تفاوت  و می توانیم نگرانی خود را در این زمینه برطرف کنیم.

وی افزود : در ابتدای پیروزی انقلاب با جمعیت ۳۶ میلیون نفری ، حدود ۲۵ میلیون تن میزان تولیدات غذایی داشتیم که امروز با ۸۵ میلیون نفر جمعیت تولیدات غذایی و کشاورزی ما به ۱۲۵ میلیون تن رسیده است. در صورت تداوم این روند در سال ۱۴۳۰ جمعیت کشور به ۱۰۳ میلیون نفر خواهد رسید و در آن زمان بایستی بطور متوسط ۱۹۰ میلیون تن مواد غذایی تولید کنیم که در مقایسه با امروز ، افزایش ۶۵ میلیون تن مواد غذایی باید پیش بینی شود.

وی اظهارداشت: در شرایط کنونی میزان آب موجود کشور ۷۰ میلیارد مترمکعب است و نگاه ما در بخش کشاورزی این است در صورتی که همه الزامات برای دانش بنیان شدن بهره وری در کشاورزی مهیا شود قادر خواهیم بود با آب موجود و حتی با ۶۰ میلیارد مترمکعب آب ، نیازهای غذایی خود را تامین کنیم.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: میانگین برداشت گندم آبی در ابتدای انقلاب حدود ۱۷۰۰ کیلوگرم بود  که این میزان امروز به ۴۳۰۰ کیلوگرم رسیده و دو برابر شده است ، میزان اراضی سطح زیر کشت آبی گندم دو میلیون هکتار و گندم دیم بیش از ۴ میلیون هکتار است که اگر در هر هکتار سطح زیرکشت ۵.۵ تا ۶ تن محصول برداشت شود، سالانه ۱۲ میلیون تن گندم آبی و ۲.۵ میلیون تن گندم دیم برداشت می شود و قادر خواهیم بود که  نیازهای کشور  را تامین کنیم.

خیام نکویی اضافه کرد: در حال حاضر کشاورزان نمونه ما قادرند در هر هکتار ۱۴.۷ تن گندم برداشت کنند ، لذا اگر کشاورزی ما به معنای واقعی دانش بنیان شود و دانش نوین به مزارع ما رسوخ کند می توانیم بدون نگرانی ، همه نیازهای غذایی خود را تامین کنیم ، رسیدن به میانگین تولید  ۶.۵ تن گندم در هکتار رویا نیست و با یک برنامه ریزی و عزم ملی شدنی و دست یافتنی است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: دانش بنیان شدن چهار مولفه دارد که تامین زیر ساخت های دانشگاهی، نیروی انسانی و علمی، نوآوری و سازماندهی و برنامه ریزی از جمله آنهاست. اگر بتوانیم از دانش، حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد ارزش افزوده ایجاد کنیم دیگر نیازی به اتکا به نفت برای اداره کشور نداریم و این ظرفیت دست یافتنی است.

خیام نکویی اظهارداشت: قزوین با داشتن دشت بی نظیر، مراکز دانشگاهی متعدد، پارک علم و فنآوری و نیروی انسانی نخبه و ماهر و شرکت های دانش بنیان می تواند در برخی عرصه ها پایلوت کشوری باشد و طرح های نمونه را اجرایی کند.

وی تصریح کرد: گیاهان دارویی در منطقه الموت یک فرصت استثنایی است که در صورت توجه به فرآوری محصول می تواند ارزش افزوده بیشتری ایجاد کند و برای ایجاد هسته های دانش بنیان با استفاده از نیروهای توانمند می توان کارهای مهمی را عملیاتی کرد.