بیماری فشارخون بالا یک قاتل خاموش بی علامت است/ لزوم اندازهگیری فشارخون برای شناسایی بیماری
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بوشهر، فرزانه گشمردی اظهار داشت: انجام فعالیت بدنی علاوه بر کاهش فشارخون باعث تقویت ماهیچهها، بهبود سوختوساز، کنترل وزن و کاهش بیماریهای مزمن میشود.
انواع فشارخون بالا
وی به مناسبت روز جهانی فشارخون که با شعار "«با اندازهگیری دقیق فشارخون و کنترل مطلوب آن، زندگی باکیفیت و عمر طولانیتری داشته باشید» تعیینشده است افزود: شعار امسال این پیام را برای افراد عموم جامعه دارد که فرد با اندازهگیری دورهای و منظم (ماهیانه) و اطلاع از میزان فشارخون خود و راهکارهای مناسب با توجه به وضعیت هر فرد، فرد میتواند زندگی بهمراتب بهتر و سالمتری داشته باشد.
گشمردی بیان کرد: نام دیگر بیماری فشارخون بالا، قاتل خاموش است، زیرا که در اغلب موارد هیچگونه علامتی ندارد و فقط با اندازهگیری فشارخون در فرد شناسایی میشود.
وی اضافه کرد: طبق آمار جهانی، از هر ۱۰ نفر بزرگسال، ۳ نفر از فشارخون بالا رنج میبرند؛ که تقریباً " ۱.۲۶ میلیارد نفر از مردم جهان مشمول این بیماری میشوند و حدود ۵۰ درصد آنها کاملاً از وضعیت خود بیخبرند و بعضی از آنهایی هم که مطلع هستند هیچ دارویی دریافت نمیکنند.
گشمردی بیان کرد: در افراد با فشارخون بالا، خطر سکته مغزی چهار برابر بیشتر و خطر سکته قلبی (حمله قلبی) دو برابر بیشتر از افرادی است که دارای فشارخون طبیعی هستند.
این کارشناس عنوان کرد: آگاهی از فشارخون بالا به علت تعداد مرگهای مرتبط با حملههای قلبی، بیماری کلیوی و سکتههای مغزی همراه با آن به نظر بسیار مهم و حیاتی است و این بیماری بهراحتی با یک اندازهگیری ساده فشارخون در خانه یا مراکز درمانی با استفاده از دستگاه فشارخون، قابلتشخیص و به دنبال آن قابلدرمان و کنترل است.
کارشناس مسئول واحد غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بوشهر توضیح داد: فشارخون بر اساس عوامل ایجادکننده آن به دو نوع فشارخون اولیه و ثانویه تقسیم میشود.
وی تصریح کرد: در فشارخون اولیه، اغلب افراد بزرگسال (۹۵ درصد) دارای فشارخون بالا در این گروه قرار میگیرند عواملی همچون مصرف دخانیات، الکل، استرس، اضافهوزن، مصرف زیاد نمک و کمتحرکی در ایجاد آن دخیل هستند که در بیشتر موارد با حذف کردن عوامل پیش گفت میتوان تا حدود زیادی بیماری را کنترل کرد.
گشمردی بیان کرد: در فشارخون ثانویه آسیبهای کلیوی، فعالیت بیشازحد غدد، دیابت و ... در ایجاد بیماری دخیل میباشند که در این بیماران نیز با بهبود بیماری زمینهای که دارند (چون بیماری فشارخون بالای این افراد به دلیل این بیماریها به وجود آمده است) بیماری فشارخون بالای این افراد نیز درمان و یا کنترل خواهد شد.
این کارشناس مسئول تاکید کرد: فشارخون بالا در ابتدا بدون علامت است اما بهتدریج منجر به بروز عوارض و یا چندین بیماری مانند بیماری کلیوی، بیماری قلبی و ... خواهد شد، این بیماری علائم دار میشود که مربوط به تظاهر عوارض فشارخون بالا است.
وی خاطرنشان کرد: ارث، سن، چاقی، فعالیت بدنی کم، مصرف الکل و مصرف زیاد نمک از عوامل ایجاد فشارخون بالا است.
گشمردی انجام فعالیت بدنی را باعث کاهش فشارخون دانست و بیان کرد: انجام فعالیت بدنی علاوه بر کاهش فشارخون باعث تقویت ماهیچهها، بهبود سوختوساز، کنترل وزن و کاهش بیماریهای مزمن میشود.
انتهای پیام/ ا.س-۳۰۰۰