عمومی | دانشگاه شهرکرد

برگزاری نخستین همایش ملی حفظ، احیاء و اصلاح گونه کلوس در دانشگاه شهرکرد


به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهرکرد، روز یک‌شنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ نخستین همایش ملی حفظ، احیاء و اصلاح گونه کلوس در دانشگاه شهرکرد به همت دانشگاه شهرکرد، بنیاد فرهنگی حضرت زهرا (س)، پارک علم و فناوری استان، اداره کل منابع طبیعی و ابخیزداری استان و با حضور دکتر سعید کریمی سرپرست دانشگاه شهرکرد، حجت‌الاسلام دکتر سعید صفی مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شهرکرد، مهندس علی محمدی مقدم مدیرکل منابع طبیعی و ابخیزداری استان چهارمحال و بختیاری، خانم دکتر ثقفی مسئول بنیاد فرهنگی حضرت زهرا (س)، سیامک سلیمانی معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری چهارمحال و بختیاری، دکتر ولی‌الله مظفریان پدر گیاه‌شناسی ایران و جمعی از مسئولان و دانشگاهیان در دانشگاه شهرکرد برگزار شد.

دکتر سعید کریمی سرپرست دانشگاه شهرکرد در این همایش ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و خیرمقدم به میهمانان گفت: خدا را شاکریم که در روز زمین پاک، نخستین همایش ملی حفظ، احیاء و اصلاح گونه کلوس با میزبانی دانشگاه شهرکرد برگزار شد. کلوس در دهه اخیر به خاطر عدم مدیریت و برداشت بی‌رویه دست‌خوش مشکلات شده و برگزاری این همایش‌ها و خروجی ان راهی برای جلوگیری از انقراض این‌گونه گیاهی است.

دکتر کریمی در ادامه افزود: این استان مهم‌ترین رویشگاه گیاه کلوس است و این گیاه از نظر تغذیه‌ای و داروی کمیاب و حیاتی است.

سرپرست دانشگاه شهرکرد همچنین در ادامه گفت: دانشگاه شهرکرد با هیات علمی و کادر متخصص می‌تواند با کمک دانشکده‌ها، همکار و هم گام برای پیشبرد اهداف این همایش باشد و به حفظ و احیا کلوس کمک کند.

حجت‌الاسلام دکتر سعید صفی نیز در این همایش ضمن تبریک اعیاد شعبانیه از برگزاری این همایش ابراز خرسندی کرد و گفت: دانشگاه شهرکرد با وجود اساتید مجرب توانسته است با مراکز و مدیران اجرایی استان ارتباط موثری داشته باشد و بتواند با برگزاری همایش‌هایی با چنین موضوعاتی در برطرف کردن مشکلات جامعه قدم موثری بردارد.

علی محمدی مقدم مدیرکل منابع طبیعی و ابخیزداری استان چهارمحال و بختیاری نیز در این همایش ضمن بیان اهمیت گونه کلوس به عوامل تخریب و انقراض این‌گونه گیاهی و اقدامات حمایتی صورت گرفته برای حفظ این‌گونه گیاهی پرداخت و مهمترین دستاوردهای این اقدامات را حفظ وضع موجود رویشگاه، شناسایی رویشگاه‌های تخریب شده برای احیاء گونه کلوس، ایجاد مزرعه پایلوت کلوس، عصاره گیری از بذر کلوس با استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان، شناسایی و حمایت از کارافرینان، تولید نشاء کلوس، اموزش ترویج و توسعه گیاهان دارویی نام برد.

در این همایش دکتر ولی‌الله مظفریان پدر علم گیاه‌شناسی ایران نیز به معرفی گونه کلوس و رده‌بندی و پراکنش ان و همچنین از تلاش‌های خود برای ثبت نام  علمی این‌گونه گاهی به نام klossia پرداخت.

در ادامه دکتر پژمان طهماسبی دبیر علمی همایش نیز گزارشی از مقالات ارائه‌شده به همایش، دکتر اسماعیل پیر علی رییس پارک علم و فناوری به مروری بر مطالعات و روش‌های تجاری‌سازی و بازاریابی گیاه کلوس، دکتر ریحانه عمو اقایی به مروری بر روش های کشت و تکثیر گیاه کلوس، بیژن صفری و اقای صالحی در حوزه کار افرینی گیاهان دارویی و دکتر عطا الله ابراهیمی مروری بر روش های حفاظت و مشارکت مردمی در حفظ و احیا گونه کلوس پرداختند.

شایان ذکر است در پایان این مراسم از برگزیدگان با اعطای لوح تقدیرشد و بیانیه پایانی همایش توسط دکتر علیرضا داودیان رییس دانشکده منابع طبیعی علوم زمین قرائت شد که برخی از مفاد این بیانیه شامل: لزوم تدوین نظام کیفی و راهبردی‌های کلان در نظریه زیرساخت‌های لازم حفظ و احیاءکلوس، ضرورت طرح الگوهای حمایتی با اهتمام بر کاربرد مهارت ها و دانش بومی درکشت کلوس، ضرورت بهینه‌سازی فرایند تولید و تجاری‌سازی محصول کلوس ضمن حفاظت و توسعه عرصه‌های موجود، لزوم دست‌یابی به روش‌های صحیح بهره‌برداری و حفاظت کمی و کیفی از گیاه کلوس بود.

گفتنی است: بوم‌شناسی، به نژادی و به زراعی در حوزه فرمولاسیون و کنترل، بررسی تنش‌های بیولوژیک و غیر بیولوژیک درکشت گیاه در حال انقراض کلوس، بیوتکنولوژی، کشت بافت، زراعت مولکولی با اهتمام بر ذخایر ژنتیکی، مدل‌سازی زراعت و معرفی تیپ‌های ایده ال با افزایش اثرات فارماکولوژیک، مهندسی تولید و فناوری پس از برداشت در فراوری و استحصال مواد موثره از محورهای این همایش یک روزه بود.