عمومی | فرهنگستان علوم

هفت مهندس برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور توسط فرهنگستان علوم معرفی و تجلیل شدند

صبح روز چهارشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۰، هفتمین دوره تجلیل از مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور، منتخب فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، به همت گروه علوم کشاورزی فرهنگستان به صورت حضوری و مجازی برگزار شد. در این مراسم از ۷ مهندس برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور که توسط فرهنگستان علوم انتخاب شده بودند، آقایان:
- زنده یاد دکتر بهزاد قره یاضی
- دکتر محمدحسن روزی طلب
- دکتر محمدحسن عصاره
- دکتر سیدباقر محمودی
- مهندس مرتضی ابراهیمی رستاقی
- دکتر علیرضا بابایی
- دکتر محمد خانجانی
تقدیر به عمل آمد.
در ابتدای مراسم آقای دکتر عباس شریفی تهرانی رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم ضمن خیرمقدم به مدعوین، از اعضاء هیئت علمی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی، متخصصان و مسئولان اجرایی بخش کشاورزی و منابع طبیعی کشور، مسئولان و اعضاء فرهنگستان علوم و نیز مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی منتخب سال ۱۴۰۰ که دعوت گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم را پذیرفته و در این جلسه به صورت حضوری یا برخط (آنلاین) شرکت کرده اند، تشکر کرد.
دکتر شریفی تهرانی در ادامه اظهار داشت که آیین نکوداشت مهندسان برجسته حوزه کشاورزی و منابع طبیعی از سال ۱۳۹۳ در فرهنگستان آغاز شده و همه ساله این آیین ادامه داشته است. در سال ۱۴۰۰، شصت و سه مهندس از ۱۳ شاخه گروه علوم کشاورزی کشاورزی معرفی شدند که از بین آنها هفت نفر از مهندسان بیشترین میزان امتیازات را داشتند که پنج نفر به عنوان مهندس برجسته کشاورزی و دو نفر به عنوان مهندس برجسته منابع طبیعی منتخب امسال فرهنگستان علوم برگزیده شدند.
رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم افزود: زنده یاد دکتر بهزاد قره یاضی عضو سابق هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که از جمله خدمات برجسته ایشان ایجاد اولین گیاه تراریخته ایرانی از طریق مهندسی ژنتیک بوده، دکتر محمد حسن روزی طلب عضو هیات علمی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی که از جمله خدمات برجسته ایشان احیا و زهکشی دشت شمال گلپایگان بوده، دکتر محمدحسن عصاره رئیس مرکز تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال که از جمله خدمات برجسته ایشان ریز ازدیادی گیاهان تحت شرایط فتواتوتروفیک بوده، دکتر سید باقر محمودی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند و عضو موسس شرکت دانش بنیان توسعه گیاهان زراعی و مرتضی ابراهیمی رستاقی مهندس برجسته منابع طبیعی و عضو شورای عالی جنگل و مرتع و خاک سازمان جنگل ها که از جمله خدمات برجسته ایشان تمرکز فعالیت و جنگل‌های خارج از شمال به ویژه جنگل های زاگرس بوده، به عنوان مهندسان برجسته این حوزه و دکتر محمد خانجانی کارآفرین برجسته دانشگاهی در حوزه علوم کشاورزی و استاد دانشگاه بوعلی سینای همدان که از جمله خدمات برجسته ایشان اجرای ۱۷ طرح تحقیقاتی در زمینه کشاورزی و منابع طبیعی بوده و دکتر علیرضا بابایی کارآفرین برجسته دانشگاهی در حوزه کشاورزی و دانشیار دانشگاه تربیت مدرس به عنوان کارآفرینان برتر در نهمین جشنواره امتنان از مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور معرفی شدند.
در ادامه مراسم آقای دکتر علی اکبر صالحی معاون پژوهشی و قائم مقام رئیس فرهنگستان علوم نیز بیان کرد اگر ما قدردان افراد برجسته و نمونه کشور خود نباشیم یعنی ما وظیفه شکرگزاری خود را به درستی انجام نداده‌ایم. معاون پژوهشی فرهنگستان علوم با بیان اینکه مرحوم دکتر بهزاد قره‌یاضی از افراد برگزیده این دوره است، توضیح داد: هنگامی که خبر فوت ایشان را شنیدم، بهت‌زده شدم. او، چشم‌اندازی برای خود و جامعه علمی کشاورزی تعریف کرده بود. از دست دادن عزیزان و فراق آنها بسیار غم‌انگیز است، اما تسلیم تقدیر الهی هستیم. دکتر قره‌یاضی تمام وجود خود را برای خدمت به جامعه علمی می‌دانست.
دکتر صالحی افزود: بر اساس اساسنامه فرهنگستان علوم، باید زمینه‌ساز پرورش روح پژوهش باشیم. فرهنگستان علوم موظف است که سطح علمی در کشور را ارتقاء دهد. میعادگاه نخبگان هستیم؛ باید دانشمندان را به خلق آثار علمی تشویق کنیم. برندگان جایزه نوبل در آخرین لحظات برگزاری مراسم خبردار می‌شوند به چنین موفقیتی دست‌یافته‌اند. آنها هیچگاه متقاضی این جایزه نمی‌شوند، بلکه شناسایی می‌شوند و اقدامات آنها ارج نهاده می‌شود. گروه کشاورزی فرهنگستان علوم هم افراد برتر را شناسایی و در اقدامی نمادین از آنها قدردانی می‌کند. برگزیدگان بدون جهت‌گیری و رفاقت‌بازی انتخاب می‌شوند؛ ضوابط و تلاش‌های خالصانه ملاک انتخاب است.
معاون پژوهشی و قائم مقام رئیس فرهنگستان علوم با بیان اینکه گستردگی جغرافیایی ایران زیاد است، اما از منظر منابع آبی فقیر است، تصریح کرد: باید در حفظ منابع طبیعی و کشاورزی بیش از پیش حساس باشیم و نعمت‌های خدادادی را اسراف نکنیم. استفاده نادرست از منابع آبی از مشکلات ما در حوزه کشاورزی به حساب می‌آید؛ کشوری که از منظر منابع آبی با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند، باید به استفاده درست از منابع آبی توجه کند و حساسیت بیشتری نشان دهد. کشورهای خارجی برای کاشت یک محصول از حجم مشخص آب استفاده می‌کنند، اما حجم آب استفاده شده برای کاشت همان محصول در ایران چند برابر است. استفاده بیجا و بی‌رویه از چاه‌های آب باعث نشست دشت‌ها شده است.
ایشان خاطرنشان کرد: باید به موضوع اولویت و تعیین کاشت محصولات کشاورزی توجه کنیم. دچار کم‌آبی هستیم، اما در مناطق کویری برنج می‌کاریم. هیچ ضرورتی ندارد که در تمامی محصولات کشاورزی خودکفا شویم، می‌توانیم در برخی محصولات خودکفا باشیم و با دیگر کشورها محصولات خود را تهاتر کنیم. محصولات استراتژیک مثل گندم را باید در اولویت سیاست‌های خود قرار دهیم.
دکتر صالحی با بیان اینکه در حوزه‌های گوناگون علمی مثل نانو پیشرفت کرده‌ایم اما در حوزه تولید بذر موفقیت چندانی نداشته‌ایم، اظهار کرد: بذر محصولات کشاورزی را از کشورهای همسایه مانند ترکیه وارد می‌کنیم. چرا در حوزه حساس و استراتژیک تولید بذر در حدی که انتظار می‌رود، موفق نیستیم؟ تصمیم‌گیری در حوزه کشاورزی مختص یک نهاد نیست؛ وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه، وزارت جهاد کشاورزی و دولت در پیشبرد کشاورزی و استفاده درست از منابع دخیل هستند.

وی افزود: امنیت غذایی کشور، امنیت ملی هم به حساب می‌آید. کشوری که امنیت غذایی نداشته باشد، امنیت ملی آن هم در خطر است. اگر امنیت ملی در خطر باشد، حاکمیت ملی هم با خطر مواجه می‌شود. شما افراد برگزیده در حوزه کشاورزی نه تنها برای یکی از نیازهای اولیه انسان‌ها یعنی غذا تلاش می‌کنید، بلکه برای حفظ و صیانت امنیت ملی هم گام برمی‌دارید.

در ادامه مراسم و پس از ایراد سخنرانی آقای دکتر زالی، مهندسان برجسته کشاورزی و منابع طبیعی کشور منتخب امسال در سخنانی به بیان فعالیت ها و دستاوردهای علمی وتحقیقاتی شان پرداختند و از فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این مراسم و قدردانی از نخبگان بخش کشاورزی و منابع طبیعی قدردانی کردند.

مراسم با اهداء لوح تقدیر به برگزیدگان پایان یافت.

گالری تصاویر