عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران

در جلسه هم اندیشی در سازمان ، موسسه های تحقیقاتی گزارش فعالیت های علمی خود پیرامون کنترل گردو غبار و کاهش اثار ان را ارائه دادند

در جلسه هم اندیشی  در سازمان،  موسسه های تحقیقاتی گزارش فعالیت های علمی خود پیرامون کنترل گردو غبار و کاهش اثار ان را ارائه دادند

جلسه هم اندیشی و هماهنگی درخصوص "کنترل گرد و غبار و روشهای علمی فنی برای کنترل و کاهش اثار ان" روز سه شنبه ۴ اردیبهشت ماه جاری، با حضور دکتر اسکندر زند معاون وزیر و سازمان تحقیقات اموزش و ترویج کشاورزی، دکتر ابراهیمی مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی، دکتر طالقانی رئیس دفتر برنامه ریزی و پایش امور پژوهشی و روسای موسسه های تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، فنی و مهندسی کشاورزی، خاک و اب، پژوهشکده حفاظت خاک و ابخیزداری و مرکزملی تحقیقات شوری برگزار شد.

دکتر اسکندر زند معاون وزیرجهاد کشاورزی با تشریح فعالیت هایی که در مجموعه سازمان در خصوص کنترل گرد و غبار انجام یافته است، به موضوع هماهنگی فعالیتها بین موسسه های تحقیقاتی پرداخت و بیان داشت: با توجه به ضرورت تحقیقات بر روی مشکل ریزگردها در کشور هم اکنون پنج موسسه تحقیقاتی در سازمان بر روی موضوع ریزگردها و روشهای علمی فنی برای کنترل و کاهش اثار ان، کار علمی و تحقیقاتی  انجام می دهند که لازم است این فعالیتها طی جلسات همفکری بین محققان ادامه یابد. وی با توجه دادن به این موضوع که سازمان در باره این مقوله ورود خوبی در  استانهای درگیر داشته، خواستار ارائه گزارش فعالیت های موسسه های تحقیقاتی برای جمع بندی و تهیه گزارش در جلسات بعدی شد و تشکیل کارگروهی در این زمینه را مفید ارزیابی کرد و بیان داشت : لازم است جلسات بطور مستمر در ستاد سازمان برگزار شد و گزارشات و جمع بندی مباحث توسط دبیرجلسه تهیه گردد.

دکتر ابراهیمی مشاور معاون وزیرجهاد کشاورزی با تشریح هفت کانون فعال ریزگرد در استان خوزستان مدیریت و کنترل گردوغبار در این مناطق را یاداور شد و  خاطرنشان ساخت: مهمترین کار ما تهیه دستورالعمل ها و هندبوک های فنی است تا در کنار بخش ترویج و با همکاری موسسه های تحقیقاتی فعالیت های خود را دنبال کنیم. وی با یاداوری اینکه به زودی همایش و اجلاسی در کشور برگزار خواهد شد بیان داشت: امروز در کشور امکانات و اعتبارات خوبی برای حل معضل گردوغبار در نظر گرفته شده که امیدواریم با کمک همکاران بتوانیم برای رفع  مشکل مردم و کشور موثر باشیم.

در ادامه دکتر دهقانی رئیس مرکز ملی تحقیقات شوری گزارش خود را تحت عنوان" شورورزی در خدمت کنترل کانون های ریزگرد"  ارائه داد و شوروری را بهره برداری اقتصادی و پایدار از محیط های شور عنوان داشت و افزود: ما در مرکز بر روی گیاهان مختلف کار تحقیقاتی انجام می دهیم تا کشت و توسعه انان در سطح وسیع بررسی شود. وی همچنین مطالبی درخصوص  "پایلوت تثبیت کانون های تولید گرد و غبار از طریق شورورزی" بیان داشت.

دکتر نیک کامی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و ابخیزداری در سخنانی بیان داشت: از سال ۱۳۸۸ وارد موضوع گرد و غبار و فرسایش بادی شده ایم و  تاکنون ۳۴ طرح در پژوهشکده انجام شده است که  تعداد ۲۹ طرح به پایان رسیده و ۵ طرح دیگر نیز در حال ادامه می باشد. وی با تشریح همکاری پژوهشکده با سازمان محیط زیست توضیحاتی در رابطه با تفاهم نامه سه جانبه با  سازمان جنگل ها و مراتع ،  معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان تحقیقات ارائه داد  و  این همکاری سه جانبه را جهت استفاده از پتانسیل های موجود در خود عرصه  شامل استفاده از روان ابهای سیلاب ، استحصال اب باران و بهره برداری از مه و شبنم در عرصه دانست.

دکتر عباسی رئیس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی به سه فعالیت  از جمله کار مشترک تحقیقاتی با وزارت دفاع ، مطالعه بر روی استفاده از مواد نانو  برای تثبیت و جلوگیری از  فرسایش در موضوع ریزگردها  و همکاری با سازمان اب و برق خوزستان در بحث "استفاده از زه ابهای کشاورزی عمدتا زه اب نیشکر " اشاره نمود که طی دو پایلوت طرح ریزی شده است، همچنین به برنامه ریزی برای  پایلوت دیگری در ۱۰۰ هکتار در کنار تالابهای مرزی اشاره نمود که با هدف مرطوب کردن محیط ها و کانون های ریزگرد در نظر گرفته شده است.

دکتر دواتگر معاون پژوهشی موسسه تحقیقات خاک و اب کشور اظهار داشت: در چند مورد بر روی اثرات ریزگردها تحقیق نموده ایم در رابطه با دستیابی به باکتری مقاوم به خشکی که توانایی تثبیت داشته باشد. دوم کار مشترک با مرکز ملی شوری  در مورد نظام بهره برداری به طوری که پایداری در دراز مدت حفظ شود و اینکه چه تاثیری بر روی شوری خاک و  زه کشها دارد. کار بعدی همکاری سه جانبه با سازمان جهاد کشاورزی و اداره منابع طبیعی خوزستان  بر روی انواعی از گیاهان که ریزگرد باعث افت عملکرد انها شده است. همچنین تحقیقی در مورد خشک شدن بعضی نهال ها به سفارش اداره منابع طبیعی استان خوزستان انجام شد تا  ظرفیت نگهداشت اب در نهالها سنجیده شود.

دکتر فیاض مسوول مطالعات ریزگرد در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع با توضیح  اینکه مسوولیت مطالعات پیرامون ریزگردها از بهمن ماه سال گذشته به وزارت جهاد کشاورزی محول شد ابراز داشت: ما از سال های قبل  به دلیل وظیفه ذاتی موسسه، طرحهای ملی را در مورد ریزگردها اجرا نموده ایم که از جمله ان دو طرح " تعیین قلمرو بیابانها ی ایران " و طرح " اشکال ناهمواری های ماسه ای در کشور " می باشد و از سال گذشته نیز کارها با سه دسته بندی شامل: مسوولیت اب با گروه موسسه جهاد نصر، مسوولیت کار بیولوژیک با اداره کل منابع طبیعی استان خوزستان و مطالعات نیز به موسسه جنگل ها و مراتع واگذار شد در این رابطه مطالعات زیادی انجام و پروژه هایی را نیز تدوین نموده ایم.

روابط عمومی سازمان تحقیقات اموزش و ترویج کشاورزی