عمومی | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

حذف مالیات بر سیگار برنامه های کشوری سلامت را تحت الشعاع قرار می دهد



معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به این که سن شروع و میزان استفاده از سیگار با ارزان بودن آن در ارتباط مستقیم است، گفت: سیاست حذف مالیات بر سیگار برنامه های کشوری سلامت را تحت الشعاع قرار می دهد.


دکتر سهرابی معاون امور بهداشتی دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، با اشاره به این که یکی از عوامل تهدید کننده سلامتی که بار بیماری ها را افزایش می دهد، مصرف محصولات دخانی است، اظهار کرد: برای کنترل مصرف دخانیات و سیگار سازمان جهانی بهداشت استراتژی های چندگانه ای را به کشورها پیشنهاد داده است.

مالیات بر مواد دخانی، ممنوعیت تبلیغ محصولات دخانی، ممنوعیت فروش این محصولات به زیر ۱۸ سال و ممنوعیت مصرف در مکانهای عمومی و سربسته از جمله سیاست های سازمان بهداشت جهانی برای کنترل مصرف محصولات دخانی است که دکتر سهرابی به آن اشاره کرد.

مالیات بر سیگار اصلی ترین راهکارهای سازمان جهانی بهداشت برای کاهش مصرف

وی تخصیص مالیات بر محصولات دخانی را یکی از مهمترین راهکارهای سازمان جهانی بهداشت برای کاهش مصرف سیگار عنوان کرد و افزود: اختصاص مالیات برسیگار و در ادامه بالارفتن قیمت آن بیشترین تاثیر در کاهش مصرف سیگار خصوصا در افراد کم سن و سال را دارد.

باید دسترسی نوجوانان به سیگار کاهش یابد

دکتر سهرابی با بیان این که هرچه سن مصرف سیگار پایین تر باشد، به همان نسبت هم وابستگی و ترک کردن آن سخت تر می شود گفت: باید دسترسی نوجوانان به عنوان گروههای پرخطر به سیگار و مواد دخانی کاهش یابد.

معاون امور بهداشتی دانشگاه ادامه داد: افزایش قیمت سیگار یکی از مهمترین راهکارهای بازدارنده ای است که می تواند دسترسی نوجوانان را به این محصولات محدودتر کند، در واقع این راهکار استراتژی است که در بیشتر کشورهای موفق دنیا که توانسته اند مصرف سیگار را کنترل کنند انجام می شود.

اختصاص مالیات به تولیدکنندگان مواد دخانی در کشور ما از نُرم جهانی بسیار پایین تر است

وی با تاکید بر این که در کشورما تا به امروز سیاست های سازمان جهانی بهداشت برای کنترل مصرف مواد دخانی به جز مالیات اجرا شده است ادامه داد: اختصاص مالیات به تولیدکنندگان مواد دخانی در کشور ما متاسفانه بسیار پایین تر از استاندارهای جهانی است.

دکتر سهرابی اضافه کرد: کاهش نرخ مالیات در محصولات دخانی پیامد های منفی از جمله دسترسی راحت تر نوجوانان به سیگار در پی دارد.

معاون امور بهداشتی دانشگاه هشدار داد: قیمت پایین سیگار باعث می شود که نوجوانان به عنوان گروههای پرخطر به راحتی و با مقدار ناچیزی با پول توجیبی هفتگی خود بتوانند سیگار تهیه کنند.

دکتر سهرابی با بیان این که مالیاتی که از مواد مضر بر سلامت مثل نوشابه که ماده غذایی مضر است و یا سیگار به خرانه تزریق می شود، صرف هزینه های نظام سلامت و ایجاد زیرساختهای پیشگیری از بیماریها می شود خاطرنشان کرد: در بودجه سلامت ۱۴۰۱ درآمدهای حاصل از مالیات بر سیگار هم پیش بینی شده بود، که اگر چنانچه این مهم تصویب شود می تواند به میزان قابل توجهی از بار بیماری ها بکاهد.

وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری بر ضرورت تقویت نظام شبکه و سیستم بهداشتی خاطرنشان کرد: افزایش و تامین منابع از طریق اخذ مالیات بر مواد مضر سلامت در حوزه بهداشت و درمان می تواند زیرساخت های نظام سلامت را تقویت کند.

مالیات بر سیگار فقط مخصوص ایران نیست

معاون امور بهداشتی دانشگاه ضمن انتقاد از اظهار نظرات برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی براین که مالیات بر سیگار و گران تر شدن قیمت تمام شده، به قاچاق آن دامن می زند گفت: مالیات بر سیگار فقط مخصوص ایران نیست، تمام کشورهای موفق در کنترل مصرف مواد دخانی دنیا به سیگار مالیات اختصاص می دهند.

وی ادامه داد: باید راههای اصولی برای پیشگیری از قاچاق سیگار در کشور انجام شود.

دکتر سهرابی تاکید کرد: با توجه به مضرات سیگار هیچ توجیهی برای در دسترس تر بودن این کالا وجود ندارد.

ردپای سیگار در سرطان ها

دکتر سهرابی با اشاره به افزایش بار بیماری ها در پی مصرف سیگار هشدار داد: ردپای مصرف سیگار در تمام سرطان های دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی، دستگاه گوارش، سیستم ادراری، دستگاه تناسلی دیده می شود و تمام افراد سیگاری شرایط حادتری از بیماری را در مقایسه با غیر سیگاری ها تجربه می کنند.

وی با بیان این که مصرف سیگار با ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در ارتباط مستقیم است، تاکید کرد: مصرف سیگار مسبب تشدید عفونت های دستگاه تنفسی می شود و آسیب های جبران ناپذیری نیز به ریه وارد می کند.

معاون امور بهداشتی دانشگاه افزود: دسترسی آسان و ارزان به سیگار و عدم تخصیص مالیات به مواد دخانی در واقع نشانه گرفتن سلامت آحاد جامعه است.

اجرای برنامه صیانت از جمعیت با حفظ سلامت مردم شدنی است

وی با بیان این که یکی از مهمترین برنامه های کشوری صیانت از جمعیت است گفت: اولین قدم برای صیانت از این طرح حفظ سلامت جمعیت موجود است.

معاون امور بهداشتی دانشگاه با اشاره به این که یکی از مضرات سیگار کاهش قدرت باروری و ناباروری است گفت: تاجمعیت کشوری سالم نباشد نمی تواند فرزندآوری کند.

حذف مالیات سیگار باعث افزایش بیماریها و ناباروری می شود

وی تاکید کرد: مطالعات علمی نشان می دهد مصرف سیگار باعث کم شدن حرکت اسپرم در مردان و فلج شدن مژکهای لوله های رحمی در زنان می شودو قدرت باروری را کاهش می دهد.

مصرف بیشتر سیگار با ارزان بودن آن در ارتباط مستقیم است

وی با یادآوری این موضوع که استفاده بیشتر از سیگار با ارزان بودن آن در ارتباط مستقیم است گفت: سیاست حذف مالیات بر سیگار برنامه های کشوری را تحت الشعاع قرار می دهد.

معاون امور بهداشتی دانشگاه بازنگری برنامه های مالیات بر سیگار و مواد دخانی از سوی سیاست گذاران در مجلس شورای اسلامی را خواستار شد و افزود: لازم است مالیات بر سیگار با هدف افزایش سلامت عمومی همان طور که در تمام دنیا اجرا می شود، در کشور ما نیز اجرایی شود. با قرار دادن سیگار ارزان در اختیار مردم به خصوص نوجوانان از نظر اخلاقی در بیماریهای ناشی از آن مسئول خواهیم بود.

ارتباط مستقیم سیاست های اجرای اختصاص مالیات بر سیگار با ارتقا سلامت عمومی

وی به آمار جهانی اختصاص مالیات بر سیگار در دنیا اشاره کرد و افزود: در برخی کشورها مالیات، دو تا سه برابر قیمت سیگار است.

دکتر سهرابی در خاتمه خواستار بازنگری سیاست های اجرای اختصاص مالیات بر سیگار با هدف ارتقا سلامت مردم و آینده سازان این مرزو بوم شد.

افزایش مالیات دخانیات هیچ ارتباطی با افزایش قاچاق ندارد

دکتر غلامرضا حیدری رییس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نیز درباره مخالفت های بند الحاقی شش تبصره هفت قانون مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: افرادیکه از طرح حذف شدن مالیات بر سیگار دفاع می کنند اطلاعات علمی و آگاهی کامل از اجرای برنامه های کنترل دخانیات در کشور ندارند.

وی با انتقاد از این ادعا که افزایش قیمت دخانیات باعث افزایش قاچاق می شود، گفت: این افراد دقیقا از تجارب موفق ترین کشورهای دنیا در زمینه کنترل مصرف دخانیات بی اطلاعند.

رییس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه تاکید کرد: افزایش قاچاق سیگار در کشورها هیچ ارتباطی به قیمت دخانیات ندارد، اگر قرار باشد در کشوری سیگار گران شود و قاچاق افزایش پیدا کند باید در کشورهایی که گران ترین سیگارها را مثل نروژ، انگلستان و یا سوئد دارند حجم قاچاق هم بالا برود، در صورتیکه اصلا روند به این شکل نیست.

دکتر حیدری ادامه داد: برعکس در کشورهایی مثل آلبانی و یا مولداوی که سیگار بسیار ارزان است، بالاترین میزان قاچاق سیگار گزارش می شود.

وی یادآوری کرد: افزایش مالیات دخانیات و یا گران تر شدن آن هیچ ارتباطی با افزایش قاچاق ندارد.

رییس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه اضافه کرد: نتایج مطالعات دوره ای در تهران نشان می دهد طی بیست سالی که افزایش قیمت مالیات بر سیگار را داشته ایم میزان قاچاق دخانیات کمتر شده است. قاچاق دخانیات در این بازه زمانی از عدد ۳۰ درصد در حال حاضر به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است.

دکتر حیدری با بیان این که تنها یک برند سیگار به صورت قاچاق وارد کشور می شود، توضیح داد: این سیگارهم ممنوعیت ورود وتهیه دارد و مابقی سیگارها یا به صورت قانونی وارد می شود و یا محصولی مشترک است که در ایران تولید می شود.

وی تاکید کرد: سیگارهای موجود در کشور اعم از چینی، کره ای و ژاپنی به شکل مشترک در ایران ساخته می شود.

رییس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه ادامه داد: بر عکس همه دنیا که سیگارهای قاچاق سیگار های ارزان تری هستند در کشور ما سیگار قاچاق گران تر است.

وی تاکید کرد: این موضوع که افزایش قیمت دخانیات باعث افزایش قاچاق می شود، کاملا بی پایه و اساس است.

دکتر حیدری با انتقاد از افرادیکه عنوان می کنند سیگار یک نیاز برای کشور تلقی می شود و ممکن است یک فرد با شرایط مالی دشوار برای تامین سیگار دچار چالش شود نیز گفت: ممکن است فردی در دهک پایین به دنبال تهیه ماده مخدر دیگری باشد! این سوال پیش می آید که آیا باید این ماده مخدر را هم راحت تر در اختیار او قرار دهیم.

وی همچنین این ادعا هم که مواد دخانی در سبد خانوار ایرانی جایگاه ویژه ای دارد را هم بی اساس دانست و اضافه کرد: تنها ۲۰ درصد مردم ایران سیگار مصرف می کنند و این در حالی است که اگر این افراد سیگار ارزان تر در اختیار داشته باشند مصرف بیشتری هم خواهند داشت و در ادامه عارضه های جسمی بیشتری هم تجربه خواهند کرد.

وی با بیان این که ۸۰ درصد جمعیت کشور سیگارنمی کشند گفت: بدون شک هزینه هایی که مصرف بی رویه سیگار به سیستم سلامت تحمیل می کند متوجه ۸۰ درصد غیر سیگاری هم خواهد شد.

مصرف سیگار ارزان تر با تعداد مصرف و ابتلا به انواع بیماری ها در ارتباط مستقیم است

رییس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه ادامه داد: مصرف سیگار ارزان تر با تعداد مصرف و در ادامه ابتلا به انواع بیماری ها در ارتباط مستقیم است.

وی هشدار داد: بستری شدن و درمان بیماری های پیچیده ای که در پی مصرف سیگار ایجاد می شود، هزینه های پنهانی است که به سیستم سلامت فشار وارد می کند و تاثیر آن در زندگی ۸۰ درصد مردم اثر مستقیم دارد.

دکتر حیدری به افرادیکه دغدغه اقتصاد درجامعه را دارند توصیه کرد: بنظر می رسد کاهش قیمت مصرف محصولات لبنی و میوه جات که کالای اصلی در سبد خانواراست راه حل مطمئن تری برای کمک به اقتصاد باشد.

وی با یادآوری این که دخانیات کالای زیان آور است تاکید کرد: ایران یکی از کشورهای عضو معاهده جهانی کنترل دخانیات است و بر اساس این عضویت باید هر دوسال یکبار گزارشی از فعالیت های انجام شده ارایه دهد، طی این سالها علیرغم این که در کنترل دخانیات فعالیت هایی داشته ایم اما نتوانسته ایم برنامه ها را به طور کامل اجرا کنیم.

افزایش مالیات بر دخانیات اولین پیشنهاد سازمان بهداشت جهانی

رییس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه تاکید کرد: راهکار افزایش مالیات بر دخانیات اولین پیشنهاد سازمان بهداشت جهانی است و کشورهایی که این کار را دنبال نمی کنند، کشورهای ضعیف در کنترل دخانیات و حفظ سلامت جامعه هستند.

وی تاکید کرد: نباید به بهانه گسترش کارخانجات محصولات دخانی و تولیدات مشترک با سلامت مردم بازی کنیم، بلکه باید با برنامه ای منسجم راهکار ارائه دهیم.

دکتر حیدری ادامه داد: بدون شک زمانیکه مواد دخانی بیشتری مصرف شود، عارضه ها و شرایط درمان همه کشور را دچار فشار می کند.

رییس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه گفت: تجربه دنیا نشان می دهد افزایش مالیات بر مواد دخانی بر کاهش مصرف دو رده کاملا اثر گذار است، اولین گروه افراد کم درآمد جامعه و دومین گروه کم سن و سال ها هستند بنابراین باید با راهکارهایی میزان مصرف در این گروهها را به کمترین میزان برسانیم.

وی تاکید کرد: حذف مالیات از مواد دخانی اقدامی غیر عادی در سیستم های کنترل دخانیات جهانی تلقی می شود.

انتهای پیام/

کدخبرنگار: ۷۷۰۱س.ق