عمومی | دانشگاه علوم پزشکی زنجان

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان: درصد مرگ و میر ناشی از اُمیکرون بیشتر از حد انتظار است

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان:
درصد مرگ و میر ناشی از اُمیکرون بیشتر از حد انتظار است
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان میزان بروز موارد بستری در بیمارستان‌ها و همچنین درصد مرگ و میر ناشی از سویه‌ی اُمیکرون را خلاف تصور اولیه از این ویروس عنوان کرد و افزود: به تناسب افزایش موارد سرپایی در موج ششم، افزایش موارد بستری و حتی فوتی مشاهده می‌شود.

پایگاه خبری وبدا-زنجان، دکتر مشهود تقی‌لو در نشست خبری خود که روز چهارشنبه ۴اسفند به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، اظهار کرد: غیر از کشندگی بیشتر از حد انتظار سویه‌ی اُمیکرون، درگیری کودکان در این سویه قابل توجه است به گونه‌ای که ۲۰درصد از موارد بالینی و بستری در موج ششم به کودکان اختصاص دارد و به دلیل اهمیت حفاظت و ایمنی این گروه سنی، در آمار جدید مربوط به وضعیت مبتلایان ویروس کرونا در استان، موارد زیر ۱۲سال و بالای ۱۲سال تفکیک شده است.
وی مهم‌ترین ویژگی اُمیکرون را سرعت بالای انتشار آن بیان کرد و افزود: سرعت انتشار سویه‌ی اُمیکرون ۱۰برابر بیشتر از سویه‌ی قبلی کرونا یعنی دلتا است.
رئیس مرکز بهداشت استان زنجان با اشاره به تاثیر واکسن و اهمیت آن در افزایش مقاومت بدن در مقابل انواع بیماری‌ها ازجمله کووید۱۹، خاطرنشان کرد: علی‌رغم اینکه علائم و نشانه‌ها و ریسک و خطر در افرادی که دو دُز واکسن دریافت کرده‌اند، به مراتب کمتر است ولی ثابت شده این افراد در صورت عدم دریافت دُز سوم، می‌توانند مبتلا، بستری و حتی فوت شوند.
وی با تاکید بر استفاده از ماسک و پرهیز از تجمعات، اظهار کرد: ثابت شده است که اگر جلوی راه‌های انتقال بیماری گرفته شود، میزان بروز بیماری کاهش می‌یابد.
دکتر تقی‌لو بیشترین میزان مرگ و میر ناشی از کرونا را در گروه سنی بالای ۶۰ سال اعلام کرد و گفت: این گروه سنی به علاوه‌ی گروه‌های پرخطر ازجمله مادران باردار، بیماران قلبی ریوی، بیماران دیابتی، بیماران سرطانی و افرادی که بدن آنان ایمنی پایینتری دارد، در معرض ریسک و خطر بیشتری قرار دارند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با بیان اینکه استان زنجان در واکسیناسیون گروه‌های جدید هدف یعنی گروه‌های سنی ۵ تا ۹ سال و ۹ تا ۱۲ سال، حائز رتبه سوم در کشور می‌باشد، تصریح کرد: علی‌رغم این توفیق، واکسیناسیون گروه‌های سنی مذکور در حد انتظار نیست و کمتر از میزانی است که از نظر ایجاد ایمنی، باعث آسودگی خاطر شود.
رئیس مرکز بهداشت استان زنجان درخصوص فواصل نوبت‌های واکسیناسیون اظهار کرد: نوبت‌های واکسیناسیون به صورت صفر یک سه می‌باشد بدین ترتیب که اگر نوبت اول، صفر در نظر گرفته شود، نوبت دوم یک ماه بعد از آن و نوبت سوم سه ماه بعد، تزریق می‌شود. فقط درخصوص واکسن پاستوکووک یا پاستور، این نوبت‌ها به فاصله یک ماه از یکدیگر است.
دکتر تقی‌لو با بیان اینکه واکسن‌های مورد تایید وزارت بهداشت در کلیه‌ی پایگاه‌های تجمیعی تزریق واکسن در سطح استان موجود است، افزود: با تامین کیت‌های تشخیصی و نیروی انسانی کافی و ارتقاء فرآیند، ترتیبی اتخاذ شده است که جوابدهی آزمایشات کرونا کاملا به‌روز و یا حداکثر با فاصله‌ی زمانی یک‌روزه صورت می‌گیرد.

رئیس مرکز بهداشت استان زنجان با بیان اینکه سیاست ما این است که آمار شفاف، دقیق و درست باشد یعنی صادقانه با مردم صحبت کنیم تا مطمئن شوند آنچه که در خانه‌های بهداشت و بیمارستان‌ها اتفاق می‌افتد همان است که در رسانه‌ها و صداوسیما پخش می‌شود، گفت: حضور رسانه‌ها را در جلسات ستاد کرونا استان هم پیگیری می‌کنیم که از ظرفیت رسانه‌ها در امر اطلاع‌رسانی برای ارتباط با مردم استفاده کنیم.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان درخصوص تعطیلی مدارس هم گفت: تاکید بر تعطیلی داریم ولی مدیرکل آموزش و پرورش بر اجرای آیین‌نامه این سازمان تاکید داشتند که تصمیم بر این شد که اگر از هر کلاس یک نفر مبتلا شد کلاس تعطیل شود و اگر دو کلاس از مدرسه مبتلا شود، مدرسه تعطیل شود.
وی خاطرنشان کرد: سابقه فعالیت در رسانه‌ را داشته‌ام و علاقمند هستم به اینکه از راه‌های آسان، کم‌هزینه و اثربخش با مردم ارتباط پیدا کنیم و این چیزی‌ست که الان شاهد هستیم و قطعا از همکاری رسانه‌ها در حوزه سلامت استفاده خواهیم کرد.
دکتر تقیلو درخصوص تردید در واکسیناسیون کودکان اظهار کرد: کودکان به اُمیکرون بیشتر از سویه‌های قبلی مبتلا می‌شوند و این آمار به صورت جهانی تا ۲۰ درصد برآورد شده و در کشور ما هم همین‌طور است. یعنی کودکان ما هم مبتلا می‌شوند و الان در آمار بستری ۲۴ ساعته گذشته استان، ۵ نفر بستری قطعی مثبت زیر ۱۲ سال بودند.
رئیس مرکز بهداشت استان زنجان افزود: کودکان به دلیل ضعف ایمنی و اینکه پروتکل‌ها و دستورالعمل‌ها را خیلی رعایت نمی‌کنند مراقبت از اینها بیشتر مدنظر است و درخصوص واکسیناسیون این گروه سنی هم، اخیراً با تصویب ستاد ملی کرونا و دستور رییس‌جمهور، دو گروه اطفال زیر پوشش و چتر واکسیناسیون قرار گرفتند یکی ۹ تا ۱۲ ساله‌ها که جمعیت گروه هدف ما در استان زنجان، ۵۴ هزار نفر هستند و از این گروه تاکنون، ۳۰ درصد واکسینه شدند که سرعت خوبی دارد ولی آمار پایینی‌ست چراکه واکسیناسیون تا به ۸۰ درصد نرسد ایمنی جمعی حاصل نمی‌شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: گروه دوم که جدیداً از دو هفته پیش اضافه شدند، سنین ۵ تا ۹ سال است که جمعیت گروه هدف ما در استان زنجان، ۸۳ هزار نفر است که از این گروه هم یازده و نیم درصد تا به امروز واکسینه شدند.
وی درخصوص تزریق دز سوم واکسن یادآور شد: در کشورهایی که افراد دُز اول و دوم واکسن فایزر و مدرنا تزریق کرده بودند، ولی دُز سوم را دریافت نکردند، آمار فاجعه‌باری گزارش شد و ثابت شد که دُز سوم خیلی کمک‌کننده است.
دکتر تقیلو با بیان اینکه مقام سوم واکسیناسیون را در کشور داریم تصریح کرد: در حال حاضر ۴۴ و نیم درصد افراد دُز سوم را دریافت کردند که آمار پایینی است و تاکید می‌کنیم که دُز سوم به لحاظ اهمیت و تاثیر در امر افزایش مقاومت بدن در مقابل بیماری، کاهش بستری و موارد فوتی، حتما انجام شود.
رئیس مرکز بهداشت استان زنجان با تاکید براینکه واکسن موجود بهترین و در دسترس‌ترین واکسن است، اظهار کرد: همشهریان عزیز برای دُز سوم از همان واکسن دُز اول و دوم تزریق کنند و در غیر این صورت همکاران ما در مراکز واکسیناسیون جهت راهنمایی و مشاوره حضور دارند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان افزود: براساس آمار وزارت، از نظر اپیدمیولوژیکی نحوه‌ی مراقبت و کنترل بیماری، الان استان ما در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد و دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در بین دانشگاه‌های بزرگ، جزء دانشگاه‌هایی است که شاخص‌های مراقبتی بیماری را در حد بسیارخوبی داراست.
دکتر تقیلو ادامه داد: در وضعیت فعلی میزان ابتلای سرپایی و بحث اطلاع‌رسانی رعایت پروتکل‌ها و کاهش موارد مثبت قطعی در بحث سرپایی در حالت پیک، نزولی نیستیم، ولی علائم اولیه به سمتی است که وضعیت بهتر می‌شود و برخلاف آنچه که کشورهای غربی برای ما پیش‌بینی کردند که اگر موج ششم شروع بشود، احتمال دارد دوره بیماری خیلی طولانی باشد که خوشبختانه اینگونه نیست و انشاالله هفته‌های آتی اسفندماه، روزهای خوبی برای ما خواهد بود.
وی با بیان اینکه وقتی موارد سرپایی بالا می‌رود به دنبال آن به فاصله یکی دو هفته، موارد بستری و فوتی بالا می‌رود و این یک پروسه‌ی طبیعی‌ست از ورود بیماری و گسترش آن که الان در تمام نقاط کشور وجود دارد گفت:  استان زنجان جزو معدود استان‌هایی است که شهرستان زرد هم دارد (سلطانیه و ایجرود) و امیدواریم با همکاری بیشتر رسانه‌ها بتوانیم ارتباط بهتری با مردم عزیز داشته باشیم و انشاءالله با آمار نزولی که در بخش بستری و سرپایی شروع شده طی ۱۰ روز آینده به سوی کاهش بستری و فوتی برویم.
رئیس مرکز بهداشت استان زنجان درخصوص مطالبات پرستاران گفت: در انجام و عمل به منویات مقام معظم رهبری که برای اولین بار بود که مکرر تشکر کردند از جامعه پزشکی، پرستاری و نیروهای بهداشت و درمان، شاهد هستم که ریاست دانشگاه به لحاظ حساسیتی که در این موضوع و بحث تامین منابع مالی و جلب رضایت این عزیزان داشتند خیلی پیگیر هستند و تلاش‌های خوبی هم در این خصوص صورت گرفته، انشالله در چند روز آینده پرداخت‌های قابل قبولی صورت بگیرد تا این عزیزان هم از مدیریت مجموعه راضی‌تر شوند که این مهم قطعاً در مدیریت بهتر بیماری تاثیر خواهد گذاشت.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با اشاره به اینکه در دُز اول، نود و سه و نیم درصد واکسینه شده داریم که درصد قابل قبولی است، تصریح کرد: واکسن دُز دوم ۸۶ درصد و دُز سوم هم تاکنون چهل و چهار و نیم درصد است.
وی با بیان اینکه ثابت شده سویه غالب در حال حاضر، اُمیکرون است و عدد رسمی درخصوص ابتلایان اعلام نشده، گفت: سیستم مدیریت هوشمند را برای واکسیناسیون در نظر گرفتیم که در ادارات، سازمان‌ها و اصناف اجرا می‌شود ولی در مورد مدارس، به علت اینکه احتمال می‌رود واکسیناسیون قابل قبولی انجام نشده باشد اجرا نمی‌شود، به جهت اینکه واکسیناسیون کودکان به تازگی شروع شده و لذا در این گروه سنی، رعایت دستورالعمل‌ها و پروتکل‌ها ازجمله استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌ی اجتماعی مد نظر است.
دکتر تقیلو با بیان اینکه برای پوشش واکسیناسیون، تیم‌های سیار در استان زنجان تشکیل دادیم گفت: آنهایی که به هر دلیلی نمی‌توانند به مراکز تزریق واکسن مراجعه کنند با واحدهای بهداشتی ما تماس می‌گیرند و با هماهنگی همکاران، واکسیناسیون در داخل خانه یا در محل کار و حتی واحدهای صنعتی صورت می­‌گیرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با اشاره به اینکه شایعه‌ی واکنش و علائم ویروس کرونا پس از تزریق دُز سوم بیشتر نمایان می‌شود تصریح کرد: این مورد به هیچ عنوان تایید نمی‌شود و افراد پس از ۴۵ روز از ابتلا به بیماری می‌توانند دُز سوم را تزریق کنند.

وی گفت: استفاده از ماسک و داشتن کد رهگیری بهداشتی و کارت واکسیناسیون در مراکز صنفی و خدمات‌دهی استان الزامی است و در صورتی که واحد صنفی پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نکند حتما با تعطیلی مواجه خواهد شد.