عمومی | دانشگاه صنعتی اصفهان

تاکید بر توسعه گردشگری علمی و آموزشی در چهارمین همایش گردشگری استان اصفهان

دکتر حمیدرضا صفوی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان در ابتدای این نشست با گرامیداشت یاد و خاطر دکتر الهیاری مدیرکل فقید میراث‌فرهنگی و گردشگری اصفهان بیان داشت: رویکرد همایش امسال در منطقه مرکزی ایران و یکی از دانشگاه‌های برتر کشور ازاین‌جهت دارای اهمیت است که نگاه دانشگاهی به موضوع گردشگری صرفاً اقتصادی نیست. دانشگاه‌ها از ابعاد فرهنگی، علمی، اجتماعی و محیط زیستی به مسئله گردشگری اهتمام دارند .

دکتر صفوی با اشاره به مساحت یک‌صد و هفت هزارکیلومتری، تنوع زیستی، پوشش گیاهی و بهره‌مندی از اقلیم و جغرافیای منحصربه‌فرد استان اصفهان در مرکز ایران افزود: مسئولیت اجتماعی دانشگاه صنعتی اصفهان به‌عنوان دانشگاه برتر در منطقه مرکزی ایران، توجه به موضوع گردشگری علمی و آموزشی است.

وی با بیان اینکه حضور مراکز بزرگ صنعتی، تحقیقاتی و آموزشی در استان اصفهان این قابلیت توسعه توریسم علمی را ایجاد می‌کند؛ تصریح کرد: توریسم علمی یکی از عرصه‌های مهم در حوزه گردشگری است که این ماموریت به دانشکده مهندسی منابع طبیعی به‌عنوان نماینده دانشگاه صنعتی اصفهان در حوزه گردشگری واگذار شده است.

عضو هیئت‌رئیسه دانشگاه صنعتی اصفهان ابراز امیدواری کرد از سال آینده موضوع بازدیدها و تورهای گردشگری علمی آموزشی برای دانشجویان به‌طورجدی در این دانشگاه انجام شود.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: با وجود چشم‌انداز توسعه دیپلماسی علمی و بین‌المللی در این دانشگاه و رفع تحریم‌های یک‌جانبه علیه کشورمان، این همایش می‌تواند در سال‌های آینده به‌صورت بین‌المللی کار خود را دنبال کند.

آموزش ابزاری کلیدی برای دستیابی به گردشگری پایدار

مدیرکل میراث‌فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان با حضور در این رویداد بیان داشت: گردشگری به‌عنوان زمینه‌ای برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی سال‌هاست موردتوجه قرار گرفته که در این میان یکی از شاخه‌های پرطرف‌دار این حوزه، گردشگری علمی است.

دکتر علیرضا ایزدی با بیان اینکه سفر به کشورهای دیگر برای گذراندن دوره‌های علمی و تحصیلی بالاتر، اکتشافات علمی و حضور در سمینارها و همایش‌های بین‌المللی از مصادیق گردشگری علمی است خاطرنشان کرد: سوال این است که در کشور ما جامعه متخصص که از دانشگاه‌های خوب تربیت شده‌اند تا چه حد در بالابردن آموزش گردشگری یا گردشگری علمی تاثیر داشته‌اند؟

وی ادامه داد: تفاوت مهمی میان آموزش درباره توسعه پایدار و آموزش برای توسعه پایدار وجود دارد. مورد اول آموزشی از نوع آگاهی‌دهنده و یا حتی تئوریک است، اما مورد دوم استفاده از آموزش به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به توسعه پایدار است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان افزود: در این دوران به چیزی فراتر از بحث تئوریک نیاز داریم. آموزش برای توسعه پایدار سعی دارد تا دنیا را برای نسل حاضر و آینده، بیشتر قابل زیستن کند.

دکتر ایزدی با تاکید بر اینکه لازمه این کار بالابردن دانش و مهارت مردم برای آموزش مادام‌العمر است تا بتوانند راه‌حل‌های جدیدی برای مسائل زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی خود بیابند، خاطرنشان کرد: برنامه‌های آموزشی، گردشگران را تشویق می‌کند تا نتایج و اثرات زیست‌محیطی و اجتماعی فعالیت‌هایشان را در نظر گرفته و تعدیلی خود راهبر و اخلاقی در رفتارهای شخصی خود به کار گیرند.

وی با تاکید بر اینکه آموزش ابزاری کلیدی برای دستیابی به گردشگری پایدار است، ادامه داد: تفاوت مهم انواع جدید گردشگری باهدف پایداری با گردشگری رایج و متداول، واردکردن عنصر آموزش به فعالیت است. البته برای پایدار بودن، فقط نیاز به کسب مدارک بالای دانشگاهی نیست، بلکه کافی است یکی از اهداف فعالیت، این باشد که فرد درک بهتری از نحوه، کار محیط طبیعی و انسانی پیدا کند.

ایزدی تاکید کرد: گردشگری پایدار با تلفیق آموزش این امکان را ایجاد می‌کند که افراد یک محیط حفاظت شده را دیده و با آن ارتباط برقرار کنند، بدون آنکه منابع را از بین برده و یا متضرر کنند.

گفتنی است در این همایش یک‌روزه، سخنرانی‌های علمی با موضوعات نقش گردشگری علمی و آموزشی در توسعه پایدار گردشگری، دیپلماسی علمی گردشگری، نقش و اهمیت سمن‌ها در گردشگری پایدار، اکوتوریسم راهکارهایی برای توسعه و حفاظت از طبیعت و میراث‌های فرهنگی، ضرورت‌ها و ظرفیت‌های گردشگری علمی و آموزشی در جاذبه‌های تاریخی، نقش اقتصاد تجربه در کارآفرینی جوامع محلی، تفریح و آموزش در گردشگری و برنامه‌ریزی و استفاده از ارزش‌ها و کارکردهای گردشگری تالاب‌ها با حضور اساتید و کارشناسان این حوزه ارائه شد.

گزارش ویدیویی