کارگاه های آموزشی برای ارتقای آمادگی زنان و اقشار آسیب پذیر در استان لرستان برگزار شد
به منظور توانمندسازی و ارتقای آمادگی زنان و اقشار آسیب پذیر برای مواجهه با اثرات سوانح طبیعی، کارگاه های آموزشی مختلفی در شهرستان های استان لرستان در آذرماه سال ۱۴۰۰ برگزار گردید. این کارگاه ها در دو بخش اصلی به اجرا گذاشته شدند. در بخش اول که در تاریخ ۶ تا ۸ آذرماه ۱۴۰۰ در شهر خرم آباد برگزار شد، آموزش های مستقیم به گروه های هدف (شامل حدود ۶۵ نفر از دختران دانش آموز، والدین و مربیان مدارس منتخب) در قالب برنامه های جداگانه و بصورت موازی ارایه شد. مهمترین محورهای آموزشی برای این گروه ها عبارت بودند از آشنایی با انواع مخاطرات طبیعی در سطح استان لرستان، نحوه انجام اقدامات مرتبط با کاهش اثرات سوانح (نظیر مقاوم سازی اجزای غیرسازه ای)، نحوه تهیه نقشه های شناسایی مناطق ایمن و خطرناک در محل زندگی، چگونگی ایجاد تشکل های مردمی مدیریت بحران محله محور، روش های پناهگیری و خروج اضطراری و موارد مشابه دیگر. همچنین مشکلاتی که برای این گروه ها در شرایط بحران ممکن ایجاد شود (نظیر چالش دسترسی به تامین اقلام ویژه مورد نیاز، خشونت های مبتنی بر جنسیت، مشکلات اسکان اضطراری و موقت، مسایل تامین امنیت و معضلات روحی – روانی ناشی از سوانح و …) و نحوه مدیریت آنها نیز در این دوره ها برای شرکت کنندگان ارایه و مورد بحث و بررسی قرار گرفت. از دیگر آموزش های ارایه شده به این گروه ها می توان به روش های اطفای حریق، نحوه انجام کمک های اولیه و حمل مصدوم اشاره نمود. همچنین مانورهایی نیز برای تمرین آموزش های ارایه شده با مشارکت شرکت کنندگان در این کارگاه ها و دستگاه های ذیربط برگزار شد.
بخش دوم این برنامه در تاریخ ۲۳ تا ۲۶ آذرماه برگزار شد. در این بخش، کارگاه های آموزشی برای نمایندگان سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه زنان و اقشار آسیب پذیر، نهادهای امدادی (جمعیت هلال احمر و سازمان آتش نشانی) و همچنین نهادهای مرتبط با مدیریت بحران در فرمانداری ها و شهرداری های استان لرستان اجرا گردید. در این دوره ها نمایندگان کلیه شهرستان های استان در شهرهای ازنا، خرم آباد و پلدختر به شرح زیر حضور یافتند:
- کارگاه آموزشی در ازنا (با حضور ۵۳ نفر از نمایندگان شهرستان ها و شهرهای ازنا، الیگودرز، دورود و بروجرد)؛
- کارگاه تخصصی در خرم آباد (با حضور ۷۵ نفر از نمایندگان شهرستان ها و شهرهای خرم آباد، الشتر، چگنی، سلسله و دلفان)
- کارگاه تخصصی در پلدختر (با حضور ۶۰ نفر از نمایندگان شهرستان ها و شهرهای پلدختر، رومشگان، کوهدشت)
هدف از برگزاری این دوره ها، ارایه مطالب آموزشی لازم در خصوص چالش ها و نیازهای زنان و اقشار آسیب پذیر در شرایط بحران و چگونگی توانمندسازی و حمایت از آنان بود تا بتوانند در شهرستان های خود با برگزاری کارگاه های مشابه، نسبت به توانمندسازی جامعه هدف در ابعاد گسترده تر و بصورت پیوسته اقدام نمایند. در این دوره ها نیز ضمن معرفی آسیب پذیری استان در برابر مخاطرات طبیعی و روش های شناسایی و کاهش اثرات سوانح، مطالب آموزشی مرتبط با بخش های مختلف چرخه مدیریت بحران (پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازتوانی) با توجه ویژه بر این اقشار جامعه به شرکت کنندگان ارایه شد.
لازم به ذکر است که این کارگاه ها در قالب همکاری پژوهشگاه با دفتر برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) در قالب طرح “پشتیبانی از طراحی استانداردهای اسکان موقت و ظرفیت سازی برای آمادگی و مقابله با بحران برای بانوان و گروه های آسیب پذیر” که با حمایت اتحادیه اروپا (EU) در دست اجرا می باشد، برگزار گردیدند.